En desperat ung grabb, och hans jobbiga schäfer!

Skärmavbild 2016-06-17 kl. 14.49.01

Skärmavbild 2016-06-17 kl. 14.48.47

Idag har varit en mysig dag. Min söner var med mig på jobbet halva dagen, och sedan träffade jag en annan ung grabb så behövde hjälp med sin schäfer.

Den unga man, schäferägaren, har fått ultimatum från sina föräldrar – Få stil på jycken, annars måste han bort!
Han har mejlat mig ett flertal gånger, och idag hade jag en lucka.

Vi träffades och diskuterade igenom problemen. Han berättade att målsättningen var att tävla framöver, och att han hade en bra tävlingslydnad. Men att hunden skällde på allt och alla. Vid besök, vid hundmöten, och även ibland mot främmande människor.
Han fick visa lite lydnad för mig, jag gav honom några tips. Lydnaden såg riktigt trevlig ut.
Sedan tittade vi på problemen, och kanske kan man säga att det var typiska schäferproblem.
Han hade fått hjälp tidigare utan resultat. De tips han hade fått då var att avleda med den belöning han hade då han tränade lydnad, och att spruta vatten på hunden.
Att avleda med belöningen som han hade då han körde lydnad gick inte alls, den var helt enkelt inte intressant i dessa lägen. Att spruta vatten tyckte grabben gjorde hunden än mer aggressiv.
Jag tog det hela med ro, jag har sett detta hundratals gånger, och vet också att om man angriper dessa problem rätt så är det sällan några problem.
Att lösa problemet – skälla på besök, skälla vid hundmöten, utfall mot människor – separat är ofta ingen bra lösning, och jag förklarade för honom att det vore bättre om man arbetade med deras relation och möjlighet att kunna kommunicera med varandra.

Vi gjorde lite övningar i lugn och ro som handlar just om relation och kommunikation. Hantering av hunden, och kommunikationsövningar. Vi la ut en pinne på marken som hunden ville ta. Grabben fick tala om för hunden att den inte fick röra pinnen, och detta endast genom fysisk kontakt och kroppsspråk. Han fick leka med hunden helt utan hjälpmedel, han fick träna på att ha hunden ståendes vid sidan en längre tid helt utan aktivitet eller påverkan på hunden. Däremot visa hunden att detta gäller, och visa detta med endast fysisk kontakt och kroppsspråk. När vi hade tränat på detta i kanske 40 minuter tog vi en promenad.
Första hundmötet kom ganska snart. Jag sa åt grabben att inte låtsas om den mötande hunden och när hans hund agerade på något sätt som inte var okej, använda sig av de tekniker och kommunikation vi tidigare tränat på. Hunden svarade direkt på detta och belönades.
Promenaden fortsatte och vi sprang på grej på grej där hunden annars brukar uppträda på ett sätt som är störande. Det gjorde han inte längre.
Grabben ska återkoppla till mig dagligen nu under en vecka och träna på det jag visat.
Han var överlycklig för min hjälp och jag är övertygad om att grabben och hans hund kommer att fixa detta alldeles utmärkt framöver. En riktigt duktig hundkille med en trevlig hund som inte fått ”rätt verktyg” bara.
Jag tror att hans bekymmer och problem nu är ett minne blott. Jag har filmat lite av vårt arbete, men han ville höra med mamma och pappa först innan vi eventuellt lägger ut det.

Det är såna här dagar som gör att man orkar hålla på. Underbart kul!!!

11 svar på ”En desperat ung grabb, och hans jobbiga schäfer!”

 1. Du är bäst!!! Läste ditt förra inlägg om människor, förmodligen sjukt avundsjuka på dej, som försöker svärta ner dig.
  Du är min hjälp med dina skrifter och böcker med vår schäferprinsessa.
  Tack för all din ovärderliga hjälp!!!

 2. Vilken härlig dag både för grabben och hunden och dig ! Är så fascinerad av att det ibland behövs så lite, men som påverkar så stort ! Trevlig helg!

 3. Så roligt för pojken …..hade själv behövt hjälp med våran schäfer tik på 11 mån samma problem här

 4. Vad roligt för grabben och hans hund. Hoppas att föräldrarna blir impade. Skulle vara roligt att få veta vilka kommunikationsövn. ni gjorde.

 5. snälla Fredrik !
  Om du någonsin har vägarna förbi Motala så skulle jag vlja ha hjälp med min Olle som är en schäfer på två år. Han tycker det är gör äckligt med andra hundar, lever som en stolle redan på hundra meter när han får syn på någon liten som stor .,spelar ingen roll.. Ibland är människorna ochså äckliga om dom bara dyker upp från ingenstans. Jag vill att han ska kola ner vid hundmöten och inte bry sig så hjälp vad gör jag ???? Jag är ingen nybörjare har haft hundar i hela mitt liv men ingen som Olle som tycker att all andra hundar är gör äcklga och otäcka. HJÄLP

 6. Sååå härligt att höra sånt här! Man blir glad in i själen<3 jag har en vän som antagligen kommer höra av sig till dig i dagarna och som har liknande problem med sin hund, dock många storlekar mindre än den i texten:-) håller tummarna att det finns en möjlighet för dom att träffa dig! Fortsätt med det underbara arbete du gör med alla hussar och mattar, det finns så många hundar därute som behöver din hjälp:-D stor kram

 7. Det är exakt detta jag också behöver hjälp med! Har du vägarna förbi Dalarna någon gång snart? :/

 8. Hur kommer det sig att du ändrat dina ”metoder” så,Fredrik? (positiv fråga)

  I programmen Hundcoachen var det nästan bara kommandon vid liknande problem.

  1. Det är nog ganska mycket kommandon och korrigeringar nu med, bara det att texten förfinas och då låter det mjukt och milt. Är ju bra när människor lyckas, man får bara hoppas relationen lyckas också ,lätt att bryta förtroende när hunden i grunden fått stress av sina beteenden.

Kommentarer inaktiverade.