I morgon på Sveriges Radio P4 Extra – Diskussion om utställningsverksamheten.

I morgon strax efter 14 30 kliver jag in i studion på Sveriges Radio och pratar om utställningsverksamheten. Fördelar och nackdelar. Hur verksamheten är bra eller om den är dålig. Hur den bevarar raser eller förstör raser….

Missa inte det!

skarmavbild-2017-01-02-kl-15-31-28

 

I natt tränade jag polishundar. Och ni som följer mig på instagram vet att jag blev lite biten.
Så i natt blev det sjukhuset och några stygn. Jag blev biten i handen och det är aldrig bra. Men som det verkar så kommer det inte bli några problem framöver.
Bitningen skedde under träning och varken jag, hunden, eller polishundföraren har någon som helst skuld till det inträffade. En olycka helt enkelt, och sånt händer.

Det är till och med en bra erfarenhet för mig att påminnas hur ont det kan göra 🙂

14 svar på ”I morgon på Sveriges Radio P4 Extra – Diskussion om utställningsverksamheten.”

 1. Haha *fördelar med utställning*, vilket skämt.

  En verksamhet som borde läggas ner. Titta bara hur schäfern förstörts pga utställningsidealet. Den enda hundras som ser ut som en hyena, varför ska de se ut så?

  Titta på raser som engelsk och fransk bulldog, mops, pekinese m fl – stackars arma missfoster som inte kan para sig/föda naturligt, många kan inte heller andas utan att *snarka*.

  Det borde räcka att exteriörbeskriva hunden där hunden bedöms utifrån rasstandarden, ungefär som korningens exteriördel. Det finns ingen anledning att *tävla* i utseende.

  1. Visst är det mycket skräp som kommit fram, men det är inte utställningarnas fel. Det är människorna bakom uppfödningen som gör tokigt och de domare som inte följer rasstandarderna.

   Det är alltid människan som gör fel, inte saken.

   Med strängare regler och tvång att följa RS så skulle det gå finfint med utställningar.

  2. Nu får du l’gga ned AK med dina Jävla påhopp
   Hade en Flat Coated en gång hon gjorde EXAKT samma sak på mej 4 stygn i handen
   Detta kan väl vilken Jävla ras som helst göra om man leker lite för hårt
   Lägg ned snacket om att det är avelns fel

   1. Jag ser inte att AK skriver något om att det är avelns fel att hundar biter @alfahonan?

    Håller med annars om att det är tråkigt med utvecklingen hos en del raser. Vems fel det är kan man diskutera men domares, uppfödares och valpköpares gemensamt tror jag. Vissa människor verkar roas av det extrema, och vissa tycker till och med att det är gulligt när hundar kämpar för att få luft. Tror de gillar ljudet när hundarna kämpar för att andas? Förstår inte riktigt detta, förstår man inte att hunden lider kan man försöka andas genom ett sugrör så kanske det klarnar.

   2. Vad svamlar du om? Han blev biten under träning med en hund och har väl aldrig nämnt att det har med utställning att göra. Har du lässvårigheter eller har du kognitiva svårigheter?

 2. Bli ”biten” är väldigt lätt hänt. Jag höll på med att visa en sak för några vänner och när jag skulle egga min hund slog jag in handen i han min och en hörntand gick in i en knoge. Ooops … efter vi var klara åkte jag till akuten. Det blev antibiotika, både spruta och tabletter, samt gips ett par veckor.

  Ett ”litet” hål, lek och skoj, men det tog illa. Ner i leden var inte så bra.

  De flesta skador som uppstår med hund inblandat under lek eller träning.

  1. Visst är det så att skador ofta uppstår vid lek och träning. Även när hunden inte använder sina tänder ska tilläggas.

   En gång när jag lekte med min pälsängel Bento så ville det sig så illa att när han hoppade upp på mig så råkade han skalla mig och jag bet av mig en bit av läppen. Det blödde i flera timmar. 🙂

 3. Lyssnat på inslaget och tycker inte det är så mycket ”diskussion”, endast FS åsikter kommer fram även om jag tycker han har rätt i mycket. Skulle vara intressant att höra vad SKK har för åsikt i denna diskussion. Hur går ”snacket” på domar konferens? Varför har vi dessa ”räkryggar” (shäffer), andningsproblem (trubbnosraserna) samt uppdelning i ”jakt linjer” & ”utställnings linjer” (retriever raserna bl a). Tror inte vi kommer att se någon förbättring om inte domarna faktiskt börjar bli hårdare i sin bedömning. Jag skulle verkligen vilja höra en ordentlig debatt mellan avelsansvariga på SKK o annat hundfolk som är insatta i dessa frågor.

   1. Nej, tyvärr. Det verkar inte som att det händer något mer än att man skyller på varan. Domarna säger att det ligger hos uppfödarna och uppfödarna att det ligger hos domarna och hundarna lider 🙁

 4. Du sa att det är svårt att vara rakryggad som domare och att titta på hundens kvalitéer snarare än bara hur flashig den är och om den vunnit mycket tidigare – där har du en viktig poäng för att man ska kosta på sig att åka runt på utställningar. Det är ohemult dyrt att åka på utställning och det är inte ok med domare som inte tar sig tid att se till den enskilda hunden. Ni domare måste se bortom tidigare vinster och se till hundens egna kvalitéer för att vi ska spendera tio tusentals ja kanske hundra tusentals kronor per år för att meritera våra hundar.

  En sak som förvånade mig var emellertid att du inledde med trubbisar – du dömer väl inte ens de raserna? Tycker 99% av de nordiska trubbisar som visas på större utställningar har mycket bra hälsa, i alla fall i mopsringen. Jämför det med hur det såg ut för 10-15 år och ännu längre sen. Det finns en helt annan medvetenhet om hälsan som slagit igenom i aveln, även om det naturligtvis kan förekomma sjuka individer. Därtill är merparten trubbisar (mopsar) i väldigt bra kondition vilket självklart även det påverkar andningen och det allmänna hälsotillståndet. Hoppas du utbildar dig på trubbisar, tror du kommer bli förvånad.

  1. Skulle gärna se att ”Mia” hittar ett eget alias då det nu är två olika ”Mia” som skriver på forumet. Du kan ju använda ”Mia 2” om du vill.

 5. hej fredrik steen kan ej hålla hugo i koppel hugo drar i kopppel skäller når han går på promenader sen biter han nova och ella nova är 6 år ella ett år hugo har bitit mig i läppen när hugo var ett år hugo är rabies vaxenerad om du kommer hit och jälper mig i nossebro mvh camillas. du behöver inte vara rädd för hugo mvh camillas

Kommentarer inaktiverade.