Belöningar – Regler och ramar – Problemlösning

skarmavbild-2017-01-09-kl-17-35-42

Hemma i vardagen igen efter 4 helt fantastiska dagar i Göteborg och MyDog.

skarmavbild-2017-01-09-kl-17-36-47

I samtliga 4 dagar föreläste jag en halvtimme på cafescenen.
Jag pratade i huvudsak om belöningar, ”att man får säga nej”, en liten del om problemlösningar, och svarade på extremt många hundfrågor.

Fantastiskt kul!!!

Men här är ett kort sammandrag om de viktigaste bitarna i mitt prat –

Belöningar – 

Hundträning och belöning, då menar man sannolikt att belöningen ska förstärka ett önskat beteende.
En godisbit då hunden skäller då man tränar ”skall” kommer sannolikt göra att hunden kommer lära sig skälla på kommando. Alltså en belöning.
Men att ge samma godisbit till en hund som morrar i soffan när du ska gå och sätta dig, då är inte syftet att förstärka ett beteende. Utan helt tvärtom.
Hur kommer det sig att en godisbit kan göra så olika saker? Slarvar vi med belöningar? Kan vi nå bättre resultat med vår träning om vi lär oss belöna bättre och mer kvalitativt?

Att belöningar ALLTID slår bestraffningar, samt att belöningar är ett måste för att lära en hund att göra saker som inte är naturligt för hunden att göra.
Inte minst att belöningar måste vara som en julklapp – Hunden vet att den får en belöning, men inte vad belöningen blir.
Att en hund alltid gör det den får fördel i att göra.

 

Regler och ramar, kravställning –

Lika viktigt som det är att lära en hund saker med belöningar, lika viktigt anser jag att det är att vi ger hunden ramar och regler att hålla sig till. Alltså enkelt förklarat – uppfostran!
Jag kan ställa ett krav på att hunden inte får bita grannen, och det är lika naturligt som att jag måste belöna hunden om jag vill att hunden ska bita grannen.

Att ha ansvar för en individ, men samtidigt inte våga ta konflikter och istället ”runda” allt med hjälp av diverse saker, det anser jag blir ett fattigt förhållande och en relation där man lämnar hunden ”ensam” i olika situationer.
Att låta en rädd hund klara av ett hundmöte själv, utan att stötta eller ställa krav, det anser jag är elakt mot hunden och skapar mer osäkerhet. Likt om min son är rädd för tandläkaren, men får sköta detta själv.

Man får i en familj/flock säga till om en individ gör något som inte är okej att göra. Om mitt barn ritar på väggen, då är det okej (och också min plikt som förälder) att berätta för barnet att detta inte är okej, detta gäller även hundar.

Skillnaden på det jag menar är tillrättavisning/stöttning, mot exempelvis bestraffning är stor och väldigt tydlig.
Jag vet att min hund kommer ta min smörgås och väntar därför tills den tar smörgåsen och fyar på hunden – Bestraffning! (helt värdelöst)
Jag vet att min hund vill ta smörgåsen, men jag ”berättar” för hunden att smörgåsen är min innan hunden hinner ta den – Tillrättavisning/stöttning! (helt rätt, och hunden förstår)

Problemlösning – 

I nästan all problemlösning måste man förekomma. Inte vänta på att felet händer, utan hjälpa, ställa krav, stötta hunden innan hunden gör fel.
Inte var rädd för att ställa krav och fullfölja, men heller inte glömma bort att belöna.
Som ovan – ställ krav innan saker händer, inte då det redan har hänt!

De flesta problem är lättlästa, bara man kommunicerar med hunden på ett sätt hunden kan förstå. En förutsättning för bra kommunikation, det är en bra relation.
Jag nämnde också tydligt att i de flesta fallen där hund och hundägare brister i sin kommunikation, där kan också relationen bli bättre.

Att ha en stark, bra, och trygg relation med sin hund – Det är A och O i en problemlösning.

 

8 svar på ”Belöningar – Regler och ramar – Problemlösning”

  1. Hur får vi då vår hund att inte skälla så fort någon rör sig utanför vår tomt eller hus? Vi har en ras som det är vakt i och får kanske räkna med en del skällande men vill ju kunna lära honom att det inte är farligt att någon går utanför. Tänkte haffat dig på mässan

  2. Jag var och lyssnade på dig på My dog. Glömde ställa dig en fråga då så gör det nu, du pratade om när hunden morrar när den ligger i soffan för den vill ha sitt space. Har inte det problemet utan min snart 6 månaders valp blir skit arg om man ibland kommer i närheten om hon har ett gott ben och med skit sur menar jag att hon morrar och visar tänderna, vissa gånger när jag försökt ta benet ifrån henne då hon nästan fått i sig stora bitar så attackerar hon och biter. Du sa att man skulle ignorera det mesta men tänker detta kan man väl inte ignorera? Hon har även börjat morra när man torkar henne efter en promenad och även ibland när man lyfter upp henne. Alltså hon kan bita då för hon blir så arg, vad kan jag göra för att få bort detta beteendet?

  3. Suger i mig alla tips om belöning i rätt stund till hundra procent. Försöker att följa dessa i min vardag tillsammans med min partner, dvs med världens bästa Schnauzer Sherlock 3, 5 år. En vovve med jättestort hjärta men med en vilja av stål som jag kämpat med som förstahund. Nu när jag läser och tittar på det du delger på webben börjar det funka även för mig. Belöningar vid rätt tillfälle istället för fy och nej! Jag är nog lite trög som husse, samt en liten fördröjning av lyssnande hos min högt älskade luddskalle. Va´menar du mig…… ok. Jag kommer……nuuu.Ska bara….
    Tack för allt du delar med dig av. Logik som man borde fatta men inte gör förrän du visar på det väsentliga.
    /Andreas. Sherlock hälsar också!

  4. Hade tyvärr inte tid att kolla när du föreläste denna gången. Du hade å andra sidan inte tid att prata när vi sågs så vi kan väl säga att vi är kvitt då…hahahaha.

Kommentarer inaktiverade.