Många säger – ”Du ska aldrig”……. Jag säger – ”Det ska du visst!”

skarmavbild-2017-01-10-kl-15-50-09

I bland hör jag människor, ”vanliga människor” och experter säga saker som är självklara om hund, men där jag tänker – ”Ja, eller nä….. eller vad menar du nu? Där har du ju fel!”

Senast det skedde var nere på MyDog då jag satt och lyssnade lite på andra föredragshållare.

Du ska aldrig titta en hund i ögonen. Det utmanar hunden!

Du ska aldrig krama om en hund. Då känner den sig pressad!

Din hund får aldrig gå före dig genom en dörr. Då tappar du i ledarskap!

För att bara nämna tre exempel….

Dessa två saker, och ex vis – nonchalera alltid ett felbeteende, och belöna rätt beteende – är saker som är rätt att säga, och som jag håller med om. Men absolut inte alltid, och absolut inte generellt.

Att stirra på en främmande hund, en hund du inte har en relation med, där får du förmodligen ungefär samma svar som om du skulle göra samma sak mot en människa du inte känner eller har en relation med.
Men att göra detta mot en individ som du har en fin relation med, det rekommenderar jag till och med. Det kan signalera kärlek, bus, ett allvarligt budskap, eller bara någon typ av kommunikation som kan vara väldigt positiv.

Att man inte ska slänga sig runt halsen på en hund du inte har en fin relation med, det är lika självklart som att man inte gör det med en människa man inte har en relation med. Men är det en individ man känner och har en fin relation med, då kan även detta vara oerhört positivt på liknande sätt som exemplet ovan.

Påståendet om att man skulle förlora ledarskapet om hunden går före dig genom en dörr, det påståendet är så urbota dumt, så otroligt korkat, så det faktiskt är svårt att bemöta på ett professionellt sätt.

Och….. nonchalera felbeteende, belöna rätt beteende… absolut!
Men bara om felbeteendet inte är självförstärkande i sig. Som exempelvis hunden som jagar efter vilt, eller skäller längs med staketet då människor passerar. Att då nonchalera dessa beteenden, det kommer garanterat göra hundens beteenden än mer besvärliga.

Jag kan tycka att dessa gamla ”skrönor” eller vad man ska kalla det är lite besvärliga.

Jag minns en gång efter ett teveinslag med LillaNymo på TV4 Nyhetsmorgon. Då fick jag ett par mejl där personerna ifrågasatte min kompetens eftersom jag lutat mig kraftigt över min hund vid ett par tillfällen. Brevskrivarna menade på att en hundkunnig person som jag ändå utgav mig för att vara, verkligen borde veta det.

Men hallå!!!!

Jag kan luta mig hur mycket som helst över LillaNymo, hon skulle aldrig känna sig hotad eller må dåligt av det. Tvärtom!
Men jag skulle aldrig luta mig över en hund jag inte känner eller VET inte tar illa vid sig.

Att den ”vanliga hundägaren” säger sådana saker, eller blir förvirrade över såna här saker, det har jag en stor förståelse för. Men det gör mig lite illa till mods att så kallade hundexperter för fram såna här budskap.

Du och din hund har förhoppningsvis en fin relation. Du kan göra saker med din hund som du aldrig skulle kunna eller vilja göra med främmande hundar. Så är det, så ska det sannolikt vara.
Så är det väl även med barn. Jag skulle väl aldrig krypa ner i sängen och krama om ett främmande barn!!!!!!!! Men jag gör det då och då med mina egna barn…….

Krångla inte till detta, bli inte så stelbenta och teoretiska. Det vinner varken du eller din hund på 🙂

 

 

35 svar på ”Många säger – ”Du ska aldrig”……. Jag säger – ”Det ska du visst!””

 1. Bra skrivet! En liten undran hur får jag min hund att sluta skälla längs tomtgränsen på folk??? Som jag gör just nu säger jag till honom att komma och sitta hos mig( belönas med godis) jaja det blir ett o annat fy o tyst också hmhm

 2. Ja mina hundar far ut genom dörren innan jag själv går ut, och absolut har vi massa ögonkontakt, vi kommunicerar ju 😉

 3. Bra inlägg! Forskning visar också att oxytocinhalten (må-bra-hormon) ökar hos både hund och ägare när de ser varandra i ögonen, precis som när vi ser våra barn i ögonen.

 4. Ögonkontakten är viktig tycker jag (ej expert) Det är så vi bl a pratar med varandra. Ögonkontakt från hennes sida innebär ofta en fråga om tillåtelse att t ex börja äta, hoppa o leka, söka, hälsa på någon osv. Hon kan även stirra mig stint i ögonen för att få fram sitt budskap. Titta i ögonen och sen mot den tomma vattenskålen, ytterdörren mm. För oss är ögonkontakten en självklarhet 🙂

 5. Otroligt bra skrivet finns inget jag gillar mer än när du skriver ”krångla” inte till det. För det är exakt vad folk gör hela tiden helt i onödan. tyvärr har jag lyssnat på sådana ”experter” för mycket. Men sen har jag sett dig på tv4 samt läst denna blogg och jag har alltid tyckt att du förmedlat sunt förnuft. Och även om jag inte har träffat dig så har du hjälpt mig otroligt mycket genom din blogg att förstå min hund på ett enkelt sätt och på så vis fått en underbar hund 🙂 säger på ren svenska skit i vad dom där säger dom äger inte lilla nymo 🙂

 6. Om jag inte kramas med 55kg RR ylar å gnäller han öronen av mig 🙂 Gärna lägga sig med heeela kroppstyngden på, d e goast haha 🙂 Fast skulle en främmande eller någon han bara känt ett tag göra det, så skulle de absolut inte vara ok 🙂 hihi! Det är kul att läsa om tokiga saker folk säger 🙂

 7. Vill inte att min hund går ut före mig när jag har honom kopplad. Förstukvisten är liten så det finns inte så mycket plats där för oss båda. Skulle hon gå före och få för sig att rusa ut skulle jag flyga som en vante efter henne.

  1. Varför skulle hon rusa ut om hon är kopplad? Koppel på -gå fint, inte dra och fokus på matte, koppel av – rusa runt och busa. Problrmet ligger ju snarare i att du inte litar på att hon uppför sig i koppel än vem som går först ut genom dörren.

   Nu vet jag inte om det kanske är en jakthund du har och det är mycket rådjur där ni bor men generellt tycker jag att man ser mycket hundar som aldrig fått lära sig att gå fint i koppel, och då menar jag inte att de ska gå fot utan bara att de inte drar utan vet att deras rörelsefrihet sträcker sig lika långt som kopplet och då ”tokrusar” man inte.

 8. Mycket bra skrivit o tänkt Du har helt rätt på alla dina punkter o hur en hundexpert kan uttala sig annorlunda förstår jag inte.
  Men vi är ju alla olika
  Jag är absolut inte hundexpert men har samma åsikt som du o flera andra på denna sida.

 9. Min 6 månaders goldenbebis sitter ofta och bara tittar på mig med huvudet på snedden. Och vi tittar på varandra, småpratar och hon svarar ibland. Kommer och lägger det tunga huvudet på min axel när jag torkar hennes tassar eller badar henne. Eller när som. Jag älskar det. Jag tolkar detta som att hon njuter. Hoppas det är så.

 10. Skriv namnen på de föredragshållare som sagt de tre meningar du tog som exempel.
  Aldrig en erkänd expert skulle komma med såna uttryck. (om de inte är ryckta ur en mening,eller liknande du skriver)
  .
  Så,namn tack,annars tror jag du hittar på.
  Kan inte vara någon hemlighet vem som sagt så,då jag antar att fler än du satt och lyssnade,så vem/vilka pratar du om?

  Är det sant gör du dig inte skyldig till förtal.

  Alla vet redan att du är bästa experten,så kom igen,namn?

  1. Men ditt namn ska vara hemligt och det är okej?
   Jag vet flera ”erkända hundexperter” som kommer med sådana uttryck, och många med mig vet så kom fram under din lilla grå sten och lyssna på fler föreläsningar så får du svaret.
   Och slutklämmen… Förtal? Humor. Du måste nog även leta upp vad förtal är och betyder. Ha en jättefin dag, ”T”.

   1. Om du bara visste hur många föreläsningar jag varit på.
    Jag vet nu vem han syftade på,men än sen?

    Ja,”förtal” var ett (dåligt) skämt.

    Bläddra vidare så ser du att jag inte är anonym.

  2. Jo håller med Fredrik! Jobbigt att lyssna på alla självutnämnda experter med konstiga åsikter! Verkliga experter vet oftast vad dom talar om. Idiotiskt att kräva namn! Hör väl till god ton att inte hänga ut folk offentligt oavsett vad man tycker om deras åsikter.

 11. Blir alltid så glad när jag läser här. Fredrik beskriver saker jag tänkt på men inte kunnat formulera så otroligt bra!

 12. Hör av dig Fredrik steen mvh Camilla s om du kan få bort rädsla på hugo och träna hugo bli sörvice hund till mig mvh Camilla s hugo boss tycker inte bara vara i korgen hemma när jag jobbar mvh Camillas.

Kommentarer inaktiverade.