Hunden biter, och om du skriver det som är sant är det inte förtal. (Stämmer inte)

skarmavbild-2017-01-11-kl-21-31-28

Det här är en bra fråga!
Men i teorin är nog svaret detsamma, ignorera även detta. En hund som biter, men som inte får ”något svar” kommer att sluta att bita.
Men det fungerar ju bara i teorin eftersom det gör ont, kan vara obehagligt, och därför i realiteten faktiskt ”svarar hunden” vare sig man vill eller inte.

Men hade det varit min hund, då hade jag nog som steg 1 försökt att undvika dessa situationer. Alltså vara sparsam med tuggben, och om hunden får ett tuggben bara låta hunden vara. Tillsammans med detta hade jag nog lärt hunden att bära munkorg. När hunden tycker detta är okej, då hade jag satt på hunden munkorg inför dessa möjliga konflikter. För har hunden munkorg, då kan man nonchalera och bara helt utan att ”svara hunden” fullfölja med det man tänkt sig.

Sen givetvis är detta lite klurigt att svara på utan att ha sett hunden. Grundregeln är enligt mig att aldrig ge ”svar” på en konflikt som hunden söker. Men allt är inte svart eller vitt, och någon gång hamnar man säkert i ett läge där man helt enkelt får ”berätta” för hunden att du får faktiskt inte bita mig.
Men det sistnämnda är inget jag rekommenderar till dig eftersom jag inte sett hunden, och inte känner dig.

 

 

skarmavbild-2017-01-11-kl-21-28-08

Här är en kommentar jag fått på bloggen från en anonym person. Dock inte anonym för mig eftersom jag kan se både IP adress och mejladress. Men anonym för alla andra.

Förtal är – När man sprider saker om en person som kan skada personen och få andra personer att se denne person på ett sämre sätt.

I brottet förtal har sanningshalten, alltså om det man sprider är sant eller falskt, ingen betydelse.

Så ”T”… din kommentar – ”Är det sant gör du dig inte skyldig till förtal” – är tyvärr helt fel. Sanningshalten i det man skriver om en person för att skada personen har alltså ingen betydelse.

 

Men det är oväsentligt i detta fall i alla fall. För jag vill i varje möjliga mån undvika att hänga ut personer. Det ger mig inget.
Dessutom är en av dessa experter en person jag INTE delar många hunduppfattningar med, men som jag ändå respekterar som människa och tycker är en väldigt fin person. Denne person och jag samtalade dessutom efter våra föreläsningar och jag tror denna person till och med tycker om mig som person.

Dessutom är det ju så att dessa ”myter/citat” jag tog upp som exempel något som påstås av flera än dessa experter. Och om du tror att jag hittar på, så får du faktiskt tro det. Jag kan inte bry mig mindre 🙂

23 svar på ”Hunden biter, och om du skriver det som är sant är det inte förtal. (Stämmer inte)”

 1. Haha Jag tror att det är Anders Hallberg
  Dels för att han var där och tog upp sakerna som Fredde tar upp.
  Tyvärr men jag är heller ingen större fan utav Hallberg.
  Det klingar fortfarande i mitt huvud utav orden ( texten ) Han skrev i en hundbok
  På -70 talet …. Inga hundar föds skotträdda, utan det är ägaren som skapar detta

  Undra om han har ändrat den uppfattningen
  Tjing
  PiaLia

 2. Jag vet mkt väl vad ”förtal” innebär.

  Dessutom väljer jag inte vara anonym,jag ides bara inte skriva hela namnet.
  Du har ju tydligen blockat mig på min vanliga mejladress ”din kommentar inväntar granskning”,sen försvinner den helt.

  Jag lånade därför sambons mejl och skrev bara ”T”,efter jag fått en lång kommentar borttagen och blev less.

  Du måste verkligen hata mig,Fredrik. Men då får du göra det.
  Jag kan inte bry mig mindre 😉

  /Thea

  1. Min farmor sa till mig att ”har du inget snällt att säga så var tyst”.
   Något som du kanske ska ta till dig T?

 3. Hej Fredrik,
  Har en fråga. Jag har en hane, Cockerpoo som snart är 2 år och min kompis har köpt en hane från samma mamma fast kullen efter, och den är 4 månader. När de träffas så är det det enda de gör är ”jucka” KONSTANT på varandra och detta kan pågå i timmar. De byter plats med varandra efter ett tag. Vi försöker få dem att sluta, men det går en liten stund sen är de igång igen. Vi har träffats några gånger och det händer varje gång.. Vad ska vi göra? Är detta normalt? Min hane som är äldst gör inte detta med någon annan hund.

  1. Men snälla Thea, allt på den här bloggen kretsar inte kring dig. Ett förslag är ju att du startar en egen blogg för att få ur dig allt du har att säga.

   1. Förlåt så hemskt mkt att jag frågade Ulla vad hon menade.
    Ska hålla mig undan.

    Min hund har dött så jag har inget här o göra ändå.

    1. Sen,Cicci,är det konstigt att jag reagerar när FS tar mitt inlägg och kommenterar det?
     Måste jag starta egen blogg för varje inlägg jag skriver?
     Och alltid jag.

     Skitsamma,mitt liv är slut.

     1. Ta det lugnt vännen. Bara skit i personer du blir irriterad på. Fokusera på dig själv, ditt liv så att du ska må bra. Skit i alla andra, det är ett nytt år så ta bara hand om dig sjäv istället.
      Gå i terapi om det behövs och prata om saker som gör dig ledsen för att sen få verktyg som hjälper att hantera det men också glada stunder i livet. Går själv i KBT terapi och gjort det under flera år och det är det bästa som hänt mig 🙂

 4. Hej! Vet inte vad jag ska göra med min hund längre. Hon betyder allt för mig men eftersom hon ALLTID ska krångla med sitt jävla skitande så vill jag bara ge upp. Jag orkar inte längre och blir så ini helvetes förbannad på henne. Skulle aldrig i mitt liv vara fyskisk eller så mot henne men det kanske uppfattas så när man säger man är förbannad. Inte vet jag.

  Hon vet vad ”gå och bajsa och kissa” betyder men det ska krånglas så oändligt mkt.
  För det första så ska platsen hon kissar på vara bra nog och när hon ska skita så krånglar hon in sig i skogen bland alla grenar och skit.

  Hon vet också vad ”nu går vi hem” betyder och då brukar hon bajsa eftersom hon förstår att det är nu eller aldrig. Hon är väldigt smart för att vara hund och kan visa och kommunicera på ett helt annat sätt än vad jag sett hos andra hundar.
  Hon är också bra på att tjuta för att få som hon vill men det korregerar jag så gott det går och är lugn.

  Ska tilläggas också att hon har extremt dåliga analsäckar och har haft det sedan hon var valp. Dom blir Alltid överfyllda och hon åker kana hela tiden , slickar, sätter sig ner och jag ser ju att det är rött. Brukar använda handduk och klia åt henne men också tömma analsäckarna själv. Hon har också fått dom tömda och likaså hennes ögon som också är ett problem.. dom gjorde sköljning både i ögon och analsäckarna och hon mådde så himla bra efter det. Hon verkar ha varit låg och deprimerad eftersom hon haft inflammationer på båda ställen.

  Jag försöker borsta hennes tänder så gott det går, hon har supervita och fina tänder men det stinker nåt så fruktansvärt ur hennes mun ändå. Jag kan skilja på om det är för att hon slickar i rumpan eller om det bara är andedräkten.

  Hon är en blandras dvs chihuahuablanding med typ 4 korsningar eller vad man säger. Hon har också benet som hoppar ur led… så jag kommer aldrig köpa blandras nästa gång eller om jag skaffar en till vovve utan det blir isf en renrasig.

  Men jag är frustrerad och känner mig helt hjälplös och det låter säkert löjligt men det är riktigt jobbigt.

  Igår på långpromenaden (på kvällen) så behövde hon rastas eftersom hon darrade och då vet jag att det är bajsdags men givetvis struntade hon i det och bajsade inne vilket inte hänt sen hon va valp typ.
  Klämde analsäckarna inifrån igår och det gick jättebra utan problem men hon måste ha en antibiotika kur samt tömnning igen så hon får bukt på det här, veterinärerna rekommenderar inte analsäckoperation (iaf inte i västerås) och sa att strömsholm vill göra alla operationer för att tjäna pengar, håller inte med om det alls. Dom på strömsholm sa att det skulle ev behövas och att det inte skulle va nåt problem. Vet ju att det kommer göra ont o bli obekvämt efteråt men kanske är mest humant? Jag har ingen aning. Veterinärerna bara krånglar i västerås medan strömsholm är mer professionella.
  Men ögon lch analsäckar går ej på försäkringen pga att hon hade dessa problem innan den ens satte igång. Dagen efter vi var in med henne då hon hade infektion så fixade vi försäkring och då tog det ett tag innan det sattes igång så det är ej gratis.

  Vill att min hund ska må bra men känner mig både hjälplös och frustrerad… hjääääälp
  Nögra tips?

 5. Fredrik känner nog igen stilen, T ☺️ Du är rätt frän ibland och jag tycker det är en del pajkastning här.
  Jag har inte heller någon hund längre, trots träning blev han så dålig att han lade ner allt. Han fick somna in istället för att tyna bort. Han blev bara 3 år och både sorg och dåligt samvete känns enormt tungt. Det jävligaste beslut jag behövt ta i mitt liv. Men han skulle inte plågas mer. Saknaden är svår men en dag om något år el så ska jag skaffa en ny, lyssna på Fredrik fortsättningsvis.
  De exempel Fredrik skrev upp hade förstört min hund helt!!! Ett dåligt råd förstörde vår relation för lång tid framöver. Det var ett gammalt sätt i hur man vänjer en valp att bli hanterad och sluta bitas.
  Jag har lärt mig så mycket av min älskade Happi, Leif och Fredrik.
  Tack
  Läs de ni tycker har en bättre inställning då istället. Ett råd bara.

 6. Hej! Min valp på tre månader har nu börjat med att bita tag i kopplet och ja vill inget annat än det! Har testat med leksak istället och vara intressant men han totalt ignorerar! Ibland tar han leksaken och ja har som en kamp med mig och drar och jag låter han vinna ibland och ja ibland vinner jag! Men det hjälper liksom inte utan han biter forfarande tag i kopplet! Hjälp vad ska jag göra? Koppel träningen har funkat hittills hyfsat bra men nu tar det helt stopp då han har börjat med att bita i kopplet och bli jätte mallig och trippar fram typ som om han har övertaget! HJÄLP!!!!!

 7. Hej Fredrik!
  Vi har precis fått hem en superhärlig schäfervalp.
  Jag har förstått att vi ska avleda denna buse nu när han blivit bekväm och börjat nafsa på oss. Gäller detsamma för ansiktet, t.ex. om han nafsar i näsan?

  Tacksam för tips!

 8. Om du ger torrfoder till hunden,prova byta till färskfoder ett tag och se om det blir bättre. Jag hade själv en hund med rinnande ögon och som klia sig och slicka sig där bak hela tiden,allt det försvann när jag började med färskfoder. Sen blev pälsen mycket finare,blev en helt annan hund.

 9. Hej
  Jag har en golden på 9 mån som är jobbig på sina promenader, han hoppar nafsar slutet på promenaden eller när han inte får som han vill och de ger små blåmärken. Jag har med mig leksaker i fikan men de vill han inte oftast inte ha utan de är mig han vill leka med. Jag skulle vilja ha bort det beteende för han blir ju större. Jag har försökt olika saker och ibland lyckas jag men annars får jag lägga ner honom. Detta sker bara ute annars en snäll hund. Stimulerar och ute på promenader. Kommer det växa bort.

 10. Hej vi har en valp på 6 månder som bara biter i mig och inte alls på husse vad ska man göra vill gärna ha tips och råd

 11. Hej vi har en valp på 6 månder som bara biter i mig och inte alls på husse vad ska man göra

Kommentarer inaktiverade.