”Det är en relation där kommunikation och respekt för varandra måste bli bättre”…

Skärmavbild 2017-01-20 kl. 17.26.24

I torsdags var det frågestund på TV4 Nyhetsmorgon. Kanalen blev dränkta i frågor, men vår tid var lite som vanligt – Alldeles för knapp.

Efteråt hade vi ett möte, och där kom vi överens om att vi på olika sätt och med olika inslag under vinter och vår, ska försöka på alla sätt vi kan svara på era frågor.
Så det vi kommer ta upp och visa inspelat material på är bland annat ”besvärliga hundmöten, drag i kopplet, skällande hundar”

Så, håll ut. Svaret på din fråga kommer att komma framöver 🙂

 

Att spruta vatten på en hund, att slänga en skrammelburk bredvid en hund, att göra olika saker i syfte att få en hund att ”lyssna”, det är åtgärder som är tillfälliga och åtgärder som bygger på att på något sätt skrämma eller få hunden att känna obehag, så att den på så sätt ”lyder”.
Inget av detta gör fysiskt ont, men om det blir ett resultat, då är det de facto så att hunden känt obehag.
Jag lägger ingen värdering i detta här och nu, men så är det.

Det jag däremot vill påstå här och nu är att dessa åtgärder skapar stress. Hunden har svårt att förstå denna typ av kommunikation, och när hunden inte förstår – Då blir det lätt stress.

Då det gäller stress, så finns det också en risk då man belönar sin hund hela tiden.
”Gör du det får du en boll, gör du ditt får du en boll, gör du inte det får du en boll, lyssnar du på mig får du en boll”
Här kan ”bollen” i sig skapa stress och efter en tid blir hundens hela värld bara en värld av belöningar och förväntningar.
En stor anledning, tror jag, att denna typ av hantering av hunden, att denna typ av stress, är så mycket mer accepterad är att hunden ser glad ut, den viftar på svansen, och är väldigt ”positiv”.

Men om du tänker dig hunden som genom livet ”skrämts” till att lyssna, eller hunden som genom hela livet ”belönats” till att lyssna, och jämför dessa hundar med lugna och harmoniska hundar i flock, då ser du en enorm skillnad.

Tänk dig varje gång du ber ditt barn sätta på sig ytterkläderna för ni ska till skolanAntingen får du skrämma barnet till lydnad, eller så får du locka och belöna med en glass!

Det är en relation som inte är sund, och det är en relation där kommunikation och respekt för varandra måste bli bättre.
Så är det även för dig och din hund. 🙂

 

 

 

 

5 svar på ””Det är en relation där kommunikation och respekt för varandra måste bli bättre”…”

  1. Hej! Min familj har precis skaffat en till hundvalp som heter Aslan men vår tidigare hund (sigge) är inte så glad. Valpen är på sigge mycket med att leka men han viker då bara undan och försöker säga till. Aslan fortsätter då bara att vara framåt men sigge verkar inte se det som att de leker. Vad ska jag göra?

Kommentarer inaktiverade.