Den hunden är en betydligt säkrare hund än den utan utbildning.

Skärmavbild 2017-01-22 kl. 15.54.21

Om någon dag sitter jag här och arbetar, och bloggar med dig 🙂

Och jag ser fram emot en lång flygresa på tretton timmar (enkel resa). För då kanske jag hinner komma ikapp med lite ”pappersjobb” jag ligger efter med.

Skyddsdressyr av hunden – Är det verkligen okej, kan det inte vara farligt, borde det inte förbjudas?

När man pratar om skyddsdressyr, så måste man skilja denna träning mot exempelvis ”jag bara lär min hund att bita människor”.
Skyddsdressyr i syfte att tävla, eller i ett tjänstehundssyfte, är enligt mig totalt ofarligt. Tvärtom anser jag till och med att dessa skyddsutbildade hundar som finns i vårt samhälle är betydligt säkrare hundar än hundar utan denna utbildning.

Dels så kan man luta sig mot statistik. De hundattacker där en hund angriper en människa, där vågar jag påstå att det i det närmsta är uteslutande outbildade hundar.
Sen finns en annan betydligt bättre anledning. Och det är det faktum att hund och hundförare måste ha en enormt fin kommunikation och relation för att träna skydd med framgång. För att kunna träna skyddsdressyr med kvalitet och framgång krävs nästan en 100% kontroll av hunden, i ALLA situationer. Annars går det inte att utbilda hunden. Det går helt enkelt inte.
En välutbildad skyddshund är förmodligen en av de bästa och säkraste hundar som finns.

Det som däremot är farligt, inte bra, och väldigt oseriöst, det är när personer helt utan kunskap eller tävlingsmålsättning försöker sig på att utbilda en hund i skydd. Så kallad ”buskträning”. Det kan bli tokigt och farligt.

Men den skyddsutbildning som bedrivs på våra hundklubbar eller i tjänstehundssammanhang, det är en fin och bra utbildning (ska vara i alla fall).

 

 

 

 

 

 

 

 

5 svar på ”Den hunden är en betydligt säkrare hund än den utan utbildning.”

 1. Har Nu varit med Nisse vid min sida 1 År han var 6 månader när han kom till Sverige. Sedan dag 1 så har han varit en liten ängslig kille, mot en del människor.

  Jag har haft Flattar genom åren, fick min första när jag var 14 År och tog bort min sista År 2014. Och blev med Podengo År 2016 jag hade ingen erfarenhet av rasen innan, men har läst massor om dem.

  Min gör utfall och kan så göra så mot familje medlemmar som han kan sitta i knät hos och mysa och när de går iväg och kommer tillbaka gör han ett utfall / markering lite naffsar i benet och skäller, men är ändå så ängslig att svansen är mellan benen och han släpper sig lite där bak.

  Jag vill så otroligt gärna hjälpa min hund så han kan lita på att jag har kontoll på läget.

  Det händer att han jagar cyklister, joggare som jag förstår att fler Podengos gör. Det kan jag jobba lättare med att styra undan genom att vara steget före.

  Men hur jobbar jag bort att han inte behöver anfalla människorna jag har omkring mig i hemmet, om vi varit tillsammans vid en middag och någon reser sig så tycker han inte det är okey utan ska sätta männiksan på plats och detta händer inte varje gång så det är jätte svårt att förutse dessa utfall. Och det är inte så att det är kvinnor eller män, skäggiga eller hundrädda utan helt plötsligt så tycker han inte om just en männsika.

 2. Hej Fredrik! Jag har en Rottweiler tik på snart 3 år. Jag och min förra kille skaffade henne ihop och nu har vi delad vårdnad om henne. Redan från början såg hon sin husse som ledaren och lyssnade skarpt på honom. Jag där emot som ägnade mest tid åt henne hade det svårare att få henne att lyssna på mig. Vi har henne nu varannan vecka vilket jag såklart tycker är pesten. Hon är en alldeles underbar tjej med mycket personlighet! Min mamma som har en border collie tik på snart 5 år har hon dock börjat bestämma över. T ex om det är en plats i soffan som collien ligger på och hon vill ligga där börjar hon morra lite så flyttar sig collien. Jag tycker också det är jobbigt eftersom jag inte vet hur min förra kille nu använder för språk till henne. Om han säger bra eller nej. Eller duktig eller stanna. Som sagt när jag var tillsammans med hennes husse hade jag hand om henne 24/7. Alltså jämt! Vi är väll inte jätte enade om det här beslutet att ha henne varann vecka och är väll inte så bra vänner heller. Så tyvärr pratar vi inte om hennes beskymmer för då får jag bara veta att jag gör fel och att han gör rätt, och så fortsätter det så. Ibland kan jag även känna att det är helt lönlöst att träna med henne då jag inte vet hur han gör med henne på hans vecka.

  Förvirrad matte.

 3. Hej! Har kollat på några av dina videor på youtube och måste säga att jag verkligen tycker om ditt tankesätt! I både häst- och hundvärlden finns det idag allt för många dominansbaserade metoder så det är skönt med någon framstående talesperson som använder belöningsbaserade metoder och lekar och sånt!
  Ha det bra! 🙂

 4. u med rottisen som inte lyssnar .. typ. på dig.. ré din frra föredetta man all vådnad om rottise so inte lyssnar på dig.. please please.. han verkar ha kontroll någelunda.. och som jag tolkar erat förhållande,, kommer han aldrig hjälpa dig i din svåra situation.. ge upp honom och hunden då hunden verkar vara en ytterligare situation i eat nu beslutade förhållande där ni faktiskt sa hej då till varandra.. behåll inte hunden för tt bråka er.. skaffa en colie som din mamma har.. en mycket enklare o lättare uppfostrd ras o bara säg.”ur dog is not my problem2 til din föredett somförsöker att fortsätta ert förhållande och bråk genom hunden.. ge upp henne/honom. din hund. hon7han mår bättre av att inte mattar o hussar bråkar.. verkligheten e bara så.. slutabbråka.. gå ite in i det.. ever agan an the dog u have to say bye to wi have better lfe. thats the truth.. thats the hard truth,, just give her up.. coz of both ur and the dogs ske.. she will be alight. the man u fell i love with once is not a monster he wi take good care of the dog,, he is huuumaan and good.. jut u and him didnt work out that well.. dont mean u or him is evi.. stop fighting o.. stop fightinf and everyone wil be good

 5. Ja hej o håå såå kan det gåå:)) jag ser att jag missade 1000 tusen o tusen bokstäver i mitt tidigare inlägg.. sorry.. jg gick också över til engelska i slutet. det är mitt modersmå.. sorry for that. jag bara kännde såå såå mycket för enna stackars rottis som aldrig bad om att hamn i en dysfunktionell familj.. hon e bara en rottis.. inte en leksak som är lättuppfostrad.. hon är ett jaa vad fan kan man jämföra med för atten vanlig jävla(ursäkta) svensson ska fatta vad de köper.. det är ÄÄÄRR ett djur.. ett djur med drifter oc du måste ha viljan o intee baara viljan att sätta henne på plats.. det kommer inte hända.. du måste ha vilja att skaffa dig kunskaper i hur ett rovdjur fungereár.. hur ska du hanla.. du måste ha tillräckligt med hjärnceller för att förstååå att deta inte är ett dj7r vilketsomhelst… det är ett djur med de drifter o den personlighet de ärvt. de är INT onda men de kräver en intelligent ägare

Kommentarer inaktiverade.