Regerande Världsmästare för kanske den mest tuffa hundtävlingen, och samtidigt utställningschampions.

Skärmavbild 2017-01-30 kl. 18.02.47

Nu är jag tillbaka i vardagen igen. Det känns skönt! 🙂

Jag skulle ha varit i Mexico, men hamnade istället uppe i fjällvärlden.
Två timmar innan vi skulle åka till Arlanda så hände något (som inte har betydelse nu) så att vi var tvungna att ta beslutet att inte åka 🙁

Men vi packade om, och tog oss senare norröver istället och tillbringade dagarna på hundspann och skoter. Vi hade, trots att vi hade minusgrader, en helt fantastisk vecka. Och barnen vill tillbaka 🙂

Skärmavbild 2017-01-30 kl. 18.02.36

Skärmavbild 2017-01-30 kl. 18.02.20

Vi hade bland annat äran att få åka hundspann med regerande världsmästaren under hennes träning. Det var otroligt imponerande att sitta i släden (totalt 2 vuxna, 2 barn) och fara fram bakom 12 st arbetande hundar.
Vecka 10 är det dags för ett nytt världsmästerskap, och i år är det 16 mil som ska avverkas på tävlingsdagen. Otroligt imponerande.

Som vanligt under en dag i hundens tecken fick jag lära mig otroligt mycket. Ännu en kunskapsbank att lägga bak i ryggsäcken.

När jag pratade träning, upplägg, hundtyp, utfodring med mera, med världsmästaren så blev jag glad eller intresserad av främst två saker.
Hon berättade för mig att hennes prio då det gäller lämpliga tävlingshundar (och avel) är

1/Hundar som äter! Det låter kanske enkelt, men som hon förklarade (och som jag själv vet och håller med om) så är det viktigt att dessa arbetande hundar äter då det erbjuds mat. Bland annat ingår det i hennes upplägg att utfodra hundarna utan fasta tider. Får hundarna ett rejält mål mat, och ännu ett lika rejält mål mat en kort stund senare, då ska hundarna trots det äta andra måltiden med samma aptit. Annars duger inte hunden.

2/ Hundarna måste vara rastypiska och följa rasstandarden. Hundar som är ”bra” men som inte ”ser ut” som denna ras ska ”se ut”, dessa vill hon inte heller ha. För att hundarna ska orka med all hård träning, då måste hundarna vara uppbyggda och ha en exteriör som är bra.
Tilläggas ska att denna världsmästare i drag ställer ut samtliga tävlingshundar på utställning, och hälften av de hundar som var i 12-spannet framför oss var just utställningschampions.

En annan reflektion jag fastnade på var ålderskillnaden i spannet. Det skilde nästan elva år mellan vissa hundar. Den äldste hunden var drygt 11 år (imponerande) sedan fanns det två valpar på 6 månader med i det spannet vi åkte i 1,5 mil…. Ja, ni läste rätt – 6 månader!

Något att tänka på kanske då man är tveksam om ens egen valp orkar gå med på en kort promenad runt kvarteret.

Nu är jag som sagt hemma igen och bloggen ska nu fungera som det är tänkt. Vi hörs i morgon igen… jag har så mycket jag vill ta upp mer er 🙂

5 svar på ”Regerande Världsmästare för kanske den mest tuffa hundtävlingen, och samtidigt utställningschampions.”

 1. Intressant det där med den 6 månader gamla valpen! Jag tror också att många är lite för försiktiga med sina valpar. En kollega fick nästan en utskällning av grannen när hon tog sin valp på en 200-300 meters promenad för tydligen ska inte valpar röra på sig alls….

  Jag var ute idag med min 11 veckors valp och två äldre hundar. Vi går längs skoterspår i skogen med 50 cm pudersnö vid sidan om. Vi var ute i 40 minuter och de äldre hundarna springer ”som galningar” medan valpen håller sig mest till mig och vi rör ju inte på oss hela tiden för hon vill ju nosa på allt. Men tanken slog mig; är det för mycket för valpen trots att underlaget är jämnt och mycket mjukt och trots att valpen inte springer lika långt och mycket som de äldre hundarna. Om valpen skulle bli trött och sätta sig, så har jag 100-200 meter till bilen etc.

  Jag behöver nog inte vara så himmelens orolig…. =)

 2. Minik (valpen på bilden) är 10 månader men kördes in när han var 6månader så har många kilometers träning i benen nu 🙂 Hunden som skymtar i bakgrunden är 11,5 år gammal och fortfarande i A-spannet… En helt otrolig hund med en fantastisk tävlingskarriär! Ska förmodligen gå VM även i år. Har ett VM-silver och ett EM-guld i bagaget.

  Vid 18månaders ålder kör man race på över tio mil med dem så Huskyn är färdig i kroppen tidigt 😀

 3. Det där med att hunden äter när mat erbjuds kan jag relatera till. Min hund är ganska svår med maten och när vi är uppe på fjälljakt upplever jag det lite problematiskt när hunden inte äter, varken på kvällen eller morgonen efter, trots 14 timmar spring på fjället.
  Upplever framförallt att det påverkar skallen på henne och att hon antingen springer förbi fåglarna utan att upptäcka dem eller petar upp dem direkt och börjar springa efter.

  Så blir det en till hund framöver är matlust absolut något jag också kommer titta på vid val av valp.

  Mvh,
  Johan

 4. det låter så härligt.. hela jag o mitt face ler. för du har så mycket du vil ta upp med oss–.. hur underbart låter inte det;)) jag.. VI? alla väntar med beundran.. jag visste redan vad du nu också vet.. om valpar.. dom kan mycket mer än någon knske tror.. de är precis PRECIS lika människovalpa.. finns det en vettig anedning så gr de som mamma/pappa gör.. om mamma</pappa tycker att springa en mil e vd som känns rätt kommer deras valpar tycka lika för de är avlade av en hund som ser det som vettigt o klokt.. sådan far sådan son o det är BRA

Kommentarer inaktiverade.