Tänk inte belöningar, berätta för hunden att det den gör är förbjudet!

I nyhetsmorgon, när jag besökte den sist, fick jag en tittarfråga från en olycklig hundägare vars hund attackerade bland annat människor. Ägaren förklarade att denne hade försökt få bort detta beteende genom att avleda. Detta utan resultat.

Jag ”satte då ner foten” rent allmänt och berättade att man också kan förbjuda en hund att göra vissa saker. Helt enkelt sätta stopp för det. Berätta för hunden att detta inte är okej och så vidare.
Reaktionerna på detta har varit ganska rejäla. Jag har fått en hel del mejl där man bland annat (återigen) kallar mig för gammalmodig, okunnig, djurplågare, oansvarig med mera.

Om mitt barn ritar på väggen, om mitt barn börja råna människor, börjar stjäla bilar, eller på annat sätt beter sig på ett sätt som kommer förstöra för andra och honom själv, då är det min skyldighet att sätta stopp för det.
Det är inte alls fel att prova olika typer av lösningar ifråga om samtal, belöningar eller annat. Men fungerar inte det, så får man kanske byta taktik.
Likt en förälders ansvar, så har också en hundägare ett ansvar. Detta ansvar sträcker sig långt utanför att den individen jag har ansvar för bara ska älska mig och tycka jag är en rolig och trevlig figur. En hundägares ansvar, eller för den delen även en förälders ansvar, det är att se till att hjälpa individen att inte på ett eller annat sätt ”skjuta ut sig själv ur samhället”.

Jag står för och menar varje ord jag sa i teverutan, och skulle säga det igen om jag fick frågan. Ibland måste man helt enkelt strunta i ”positiva lösningar” och helt enkelt berätta för vederbörande individ att det den gör är helt oacceptabelt.

Det anser jag du är skyldig hunden. 🙂

44 svar på ”Tänk inte belöningar, berätta för hunden att det den gör är förbjudet!”

 1. Håller med dig Fredrik!! I vissa lägen måste man bara säga stopp, det här är inte tillåtet!!

 2. Självklart är det så. Men eftersom den utbredda uppfattning just nu är tvärtemot, så kommer vi att fortsätta träffa olyckliga hundägare och hundar med för den delen. För det är inte bara hundägarna som drabbas. Det är stressande för hundarna också att inte ha en trygg ledare som hjälper dem att förstå att de inte behöver göra utfall i tid och otid. Nåja, vi kommer att tänka tillbaka på den här tiden också en dag och undra hur sjutton vi egentligen tänkte.

 3. Du har helt rätt. Det är skillnad på inlärning och uppfostran. En hund ska ovillkorligen veta att ett förbud är ett förbud, dvs ett nej är ett nej. Om inte det fungerar så har man misslyckats som hundägare. En hund som har lär sig detta kan man ge en mycket större frihet och får en lyckligare hund på köpet. Lyckas gör man om man börjar i tid och är stenhårt konsekvent och något våld mot hunden ska inte användas. Det är också värt att tänka på att man är ansvarig för vad ens hund ställer till med.

 4. Ja du Fredrik, när ska människor förstå att gränssättning inte är lika med bestraffning. Det är hur man gränssättning som är avgörande. Visst ska vi uppmuntra och belöna positivt beteende, men både djur och människor behöver veta var gränsen går för hur man får uppföra sig.

 5. Du har så rätt Fredrik ! Jag har alltid tänkt mina hundar lite som ”barn” dom behöver uppmuntran , kärlek och tydlighet och gränser

 6. Jag har inte sett programmet, men jag tror att hundar förstår mer än man tror. Jag talar då om för min hund att vissa saker inte är okej, och trots att jag inte är arg, utan bara bestämd då jag talar om för honom att han inte får göra något tex så förstår han det om jag talar om det tydligt och klart

 7. Klart man måste sätta stopp för hunden om den gör något fel, har en amstaff butbull som skäller på allt. Måste man bli bestämd o sätta ner foten, man kan ju inte belöna bara för att hon slutar just då, då tror hon att skäller jag får sag godis om jag slutar. Har två labardorer haft tre gjort så med dem o det funkar. Hundar är inte dummare än att de fattarsambandet. Tycker att det du säger i tv är sant.

 8. Fast för en människa som rånat, och har ett aktivt konsekvenstänk så man man förklara och hjälpa genom det tänket. Men en hund tänker inte på konsekvenser, så tänket är ju faktiskt inte applicerbart. Du kan aldrig förklara för en hund att ”jag straffar dig nu, för att du betedde dig illa tidigare”. Däremot kan man aktivt hjälpa hunden att välja ”rätt” beteende genom positiv förstärkning.
  /ingen hundexpert, men ägare av f.d människo- och hundaggressiv ”kamphund”.

 9. Jag har en hund som gör utfall ibland. Jag talar om att det är fel och för varje gång jag har gjort det så har han blivit bättre och bättre. Belöning får han om han t.ex går förbi en annan hund utan att bli tokig.

 10. Jag är helt enig med dig. Lever med ett 50-tal siberian huskies. Det är mitt jobb och mitt liv. Alla hundar kan vara tillsammans under kontrollerade former, alla hundar fungerar med olika grupper av turister och då såväl vuxna som barn som beteer sig på olika sätt.

  Ibland måste man tydligt visa en hund att saker inte är acceptabla.
  Som du skriver… det är mitt ansvar som hundägare. Såväl mot omvärlden som gentemot hunden själv.
  // Matti i Jokkmokk

 11. Jag har i egen otydlighet men genom tydlig erfarenhet lärt mig att;
  Bakom det allra bästa samspelet vilar också de allra tydligaste spelreglerna!
  Vikten av att kunna förstå varandra men också att kunna förhålla oss till det vi förväntar oss av varandra. I en stabil värdegrund skapas ömsesidig men nödvändig tillit och trygghet. Orden Du förmedlar är inte bara tänkvärda utan också i alla sammanhang insiktsfullt lärorika!

 12. Så bra skrivet! Då är jag inte ute och cyklar med min hund då :p. Blir så irriterad då vissa kommer fram till mig och säger att jag gör fel med min hund för dom har ”tränat schäfrar hela livet” ( har en schäferhane ). Tydligen så är det fel av mig att faktiskt ta tag i min hund och säga ifrån! Varför är det fel att ta tag i min hund? Vi gör samma sak med våra barn för att få kontakt . Det är ju inte så att jag slår eller sprakar min hund. Han skriker inte eller hugger tillbaka….
  Blir så sjukt irriterad på vissa som tror att dom känner min hund bättre en jag själv.. :p
  Tack för bra svar Fredrik .
  Här kan du se min lilla voffsing http://lifebyizabell.blogg.se/category/akillez.html

 13. Hej Fredde!
  Jag tror inte alls att ”den reda uppfattningen” tycker det är okej att deras hundar attackerar människor. Eftersom våra hundar inte lever i en bur kommer vi aldrig undan att en del av vårt ansvar är riktat mot andra människor och djur. Att då underlåta att sätta p för sin hunds utfall är rena oförskämdheten gentemot sina medmänniskor. Däremot kan det nog behövas en genomgång av hur man lever med hunden för övrigt. Där finner man oftast orsakerna.

 14. Självklart Fredrik! Att vi ska vara så f-b rädda för att använda vanligt förnuft… Sedan finns det alltid människor som feltolkar det man säger, egentligen har väl alla enskilda individer var och en sitt sätt att tolka information. Hur man vänder sig har man alltid ändan bak.

 15. Finns hundar där avledning inte fungerar – Tänk om folk kunde förstå det!
  Min hund var en gång ett ”monster” där avledning med godis el leksak inte fungerade alls. Då var jag ju tvungen att vara ”hård” – nej, han fick inte stryk, men jag var ibland tvungen att ta tag i honom handgripligen. Attan vad skit jag fick då, från de som inte förstod..Idag har samma människor ändrat åsikt, då de sett resultatet..och idag är vi där han går att bryta med ”köttbullen”

  1. Jättebra! Så kul att du fått ordning på din hund. Det trivs han med och du med. håller med dig om hur människor kan fungera. De bär sig åt som om hunden är ett barn som ska daltas med. kanske därför vi har barn som anser att det är lärarens fel att de inte får höga betyg trots att de inte pluggar. Samma med hundar, lr man dem inte rätt och fel, så får man en jobbig hund.

 16. Jag har förmånen att bo så till att jag kan uppfostra mina hundar utan kopplet. Detta tvingar oss som hund/förarpar att lösa svårigheter genom kommunikation. Belöningar, uppmuntran och tydliga gränser. Resultatet blir en hund som kommunicerar med mig. Jag har dock fått känslan att i många hund/förarpar ersätter kopplet kommunikationen. Man drar i kopplet istället för att sätta gränser. Man drar i kopplet istället för att säga kom.. då får man en hund som inte kommunicerar, eftersom föraren inte kommunicerar… jag håller till fullo med Fredrik!

 17. Har en weimaranerkille som jag fick som omplacering vid ett års ålder. Ska sägas att vi verkligen älskar varandra. Men med en tuff hundras som ibland gör saker som är allt annat än OK, så händer det att jag måste klippa till honom för att få honom att förstå vad som är acceptabelt. Sen övar vi med godis och uppmuntran också, normalt. Förstår att vissa hundägare har svårt att förhålla sig till hundtypen de valt, och tror att verbala förmaningar löser det mesta. Ibland måste man agera alfahanne, för att ens älskling är ett svin. Så enkelt är det ibland. Och löser en del.

 18. Kan inte annat än att hålla med, starkt gjort av dig att gå ut med detta i TV. Förstår att du har det hett om öronen efter detta uttalandet. Det är ju så enkelt att man måste jobba med den individen man har i kopplet, i vissa fall fungerar det med köttbullar och i andra fall fungerar det inte alls. Alla kan inte lära in på samma sätt, så är det även i skolan. Vi måste ”ekipageanpassa” metoderna så att de fungerar både för föraren och hunden. Köttbullar i all ära, de fungerar jättebra ibland och för vissa individer men långt ifrån för alla.
  Stå på dig! Vi är många som håller med också 🙂
  //Lillemor

 19. Hej! Hur kan jag få min hund (en blandras på 6 år) att ta det lugnt på golfbana, sluta skälla och försöka springa efter bollen?
  Tack på förhand.
  Med vänlig hälsning,
  Jenny Ulfvin

 20. Ja det stämmer
  tala om och visa hunden att nu räcker det
  har själv haft rottweiler i 17 år och där räcker inte med belöning, det är ett helt annat sätt att lära dem , inte med våld såklart men har aldrig lärt med godis utan endast med beröm samt NEJ, och blockerat, använd samma som hunden gör mot dig, visa vem som bestämmer på ett bestämt sätt
  alla mina hanar har varit mkt trevliga hundar
  sista tränades till pesronsök med mkt gott resultat, nu har vi bytt ras till Chihuahua pga flytt och utrymmerna är mindre men hundens hjärna är som en rottis….

 21. Ååå vad jag gillar ditt enkla sunda , enligt mig 🙂
  Enkla naturliga sätt fostra hundar på , precis som fostra barn .
  Inte sjutton gav jag mina barn en godis påse när dom gjorde saker man varken får eller bör , utan reprisalier i form
  Av Arg mamma utebliven belöningen

  Så tack för att du finns och bra tips råd

 22. Tack‼ instämmer helt, och det faktum att det inte alltid passar alla hundar med positiv avledning. En som vet. Tummen upp till dig

 23. Hej Fredrik!
  Du berättade vid ett tv program om hur man vill att hunden ska bli som vuxen.
  Du hade ett så klockrent svar.
  Den hund som du vill ha måste du vara beträdd lägga ner minst från valp 15 månader eller mer till 100% till att forma den hund som du önskar att vara med dig
  med allt som ett hundliv handlar om
  Vägen fram till den punkten kan vara olika men det är det som krävs av hundägaren om man vill ha en trogen vän i livet

 24. Så ytterst självklart. När min dotter skaffade en rottweiler så tvivlade jag på att jag skulle kunna rasta honom som vuxen. Men hon var hård, tydlig och konsekvent i sin uppfostran av honom. Idag sju år senare är han mer väluppfostrad än de flesta bjäbbande småhundar vi möter på våra promenader. Min dotters konsekventa uppfostran förändrade också mig och min inställning till hundar. Idag pratar jag inte med hundar som de vore människor. Utan tydlig kommunikation är det som gäller. Hundar är hundar. Och de mår bra av tydliga ägare.

 25. Både och. Jag är för den gyllene medelvägen och brukar tänka så här… Hur beter sig den chef du helst skulle vilja jobba för? Tänk… Och var sedan sådan mot hela din omgivning. Äkta respekt fås endast om man agerar så att man förtjänar det. Går du åt än det ena hållet eller det andra i överdrift tappar du i detta. Hundar om några kan hela det konceptet. Träna ledarskap där du inte blir tjatig eller förutsägbar utan lyckas behålla hundens intresse. Extra viktigt med en hund som tröttnar fort och behöver stimulans. Här tycker jag att det är många som brister i sin ägar- och dito ledarroll.

 26. Ja och nej, skulle jag säga till detta. Allt beror på VARFÖR hunden gör utfall. Om det är av rädsla, och man säger ifrån… Aggression har aldrig någonsin botat rädsla. Varken hos djur eller människor. Eller brukar spindelrädda människor botas av att någon säger åt dem att ”gaska upp dig, den är inte farlig”?..
  Så det viktigaste är att börja med en ordentlig utredning, av utbildat folk, av varför hunden har sitt beteende.

 27. Jag håller med dig till hundra procent! idag bär sig många åt som om det är ”synd” om hunden, ifall man behandlar den som en hund. Hundar vill ha en stark ledare som talar om vad som är rätt och fel.

 28. Hej! Jag håller med men är en av dessa hundägare som försöker med avledning som inte fungerar. Jag undrar hur ni menar att man ska göra? En vilt skällande hund som gör utfall mot en annan hund går ofta inte att bryta. Hur gör ni då när ni säger åt hunden och sätter ner foten??

 29. Bra skrivet Fredrik, håller med dig fullt och fast. Köttbullelydnad som så många förespråkar är inte alltid den rätta vägen att gå.

 30. Hej!
  Hur får jag min hund att morra och skälla på folk som kommer och hälsar på, eller som plingar på dörren? Ibland när folk går förbi när vi är ute i trädgården.

 31. Hej Fredrik! Hittar inte vart jag kan maila om frågor så det får bli en kommentar här 🙂 Vi väntar (förhoppningsvis) en liten aussie-valp i slutet av juli/början på augusti. Vi har 2 katter sedan tidigare en 7-åring och en 6-åring. Vi har inte haft hund innan men är väldigt insatta i rasen vi har valt. Däremot skulle vi gärna vilja ha tips på hur vi bäst introducerar valpen och katterna för varandra.

  När jag introducerat ny katt så har de fått vara i vars ett rum ett tag och sedan har dem fått byta för att i lugn och ro kunna ta in en ny doft och undersöka. Efter några sådana vändor har de fått träffas på riktigt. Det har väl tagit ca en vecka för dem att acceptera varandra.

  Tacksam för tips 🙂 mvh Josephine

 32. Att du ens ska behöva försvara en sådan självklar ståndpunkt! Barn och hundar behöver gränser, det är föräldrarnas, hussarnas och mattarnas sak att sätta dem. Inom gränserna, massor av kärlek, beröm och kanske godis. Utanför gränserna tvärstopp och konsekvens, men i grunden ändå kärlek och respekt.

 33. I mitt område finns flera hundar som gör utfall. Deras ägare ”tillåter inte det”, så i 2-8 år (det är flera hundar) har de gått och tagit tag i hunden och sagt åt den att så gör man inte. De fortsätter och lär fortsätta. De talade om för mig att min hund skulle skälla ännu mer om jag inte slutade med godiset.

  Och nu är det bara min som inte skäller. Så det verkar jag bra att ta tag i hunden, och dåligt att ge godis (eller?).

  Den som tror att det handlar om att uppmuntra ”börja skälla så får du godis när du slutar” eller kallar det ”köttbulleträning” har nog inte riktigt klart för sig hur man ska lägga upp träningen, och vad denna typ av belöning har för olika sidor. Ibland handlar det varken om avledning eller belöning ens.

  Och vilken glad hund man har! Samtidigt som man är känd som ”hon med den lydiga hunden”.

  Godisträning upplagt och genomtänkt fungerar även för antijakt, jaktträning (Vorstehdressyr t.ex.), lösträning m.m. Hur mycket man än skrattar åt det, så är vi inte ensamma utan blir fler och fler.

 34. Om en 13 v valp inte bryr sig om vårt NEJ! hur gör man då?
  Äter kattbajs, till vår förskräckelse, tydligen jättegott, för han attackerar oss när vi tar honom därifrån. Ingen byteshandel går att ha med honom. Därför tar vi honom resolut under armen och går därifrån stället. Han hugger då mot ansiktet, händer, ja på de ställen han kommer åt. Tips på hur vi kan göra? Vi har provat att gå ifrån honom, säga till, inget hjälper.

Kommentarer inaktiverade.