Kanske om jag hade kontrollbehov, eller någon typ av dragning mot pennalism…..

Jag började mitt besök på Nyhetsmorgon i morse med att berätta att jag INTE är imponerad av alla dessa hundägare som vill att sina hundar ska gå efter sin ägare. Det har ingenting med ledarskap att göra, och jag anser att en lycklig individ också är en individ som vill och vågar ta intiativ.

Sedan illustrerade jag lite provocerande, tillsammans med LillaNymo, hur det kan se ut när hon stjäl mat från mig.
Jag sa också att det kan vara väldigt opassande, äckligt, jobbigt, besvärligt, med en hund som stjäl min morgonmacka, men betonade också att detta inte alls har med att göra att LillaNymo vill ”ta över ledarskapet”. Det har inte alls med det att göra.

Sedan detta med hunden som morrar vid sin matskål – Inte heller det har med någon typ av rangordning att göra.

Sedan öste mejlen med kritik in till TV4…… Och jag blev ordentligt upprörd och provocerad.

Ibland undrar jag om det inte är så att en del hundägare endast har hund pga att denne njuter av makten man kan ta över en hund, kontrollen man kan ha över en hund. Och att det är just detta som gör att dessa har hundar.

En bra och lycklig hund, det är en nyfiken hund. En hund som tar egna intiativ, som testar sig fram i livet. Precis som med mina barn skulle jag bli olycklig om mina hundar inte kände den tryggheten tillsammans med mig.
Det är absolut inga problem alls att ta bort allt vad gäller lycka och intiativ hos en individ, göra den passiv… inga problem alls. Men vad är imponerande med det?
Detta gör mig upprörd!

Om det står en skål godis hemma på borta då mina söner kommer hem från skolan, så skulle jag nästan bli besviken på barnen om de inte smakade lite (om de ville ha). De bor ju hemma i samma bostad som mig, och är precis lika mycket värda i familjen som jag själv är.
Men om jag sagt till mina söner – låt godiset vara, för vi får gäster ikväll – då skulle jag bli besviken om de trots allt tog godis utan att fråga.
Eftersom en skål med godis är en väldigt ”retning” för barnen om jag inte är hemma, då skulle jag sannolikt hjälpa barnen att ”lyckas” och inte ha godiset framme på bordet.

Har jag kontrollbehov, har en dragning åt pennalism, då skulle jag låta godisskålen stå framme, så att jag kan skälla på barnen då jag kommer hem.

Har detta med ledarskap att göra? Nä, knappast. Tvärtom!

”Det är bra att låta hundarna lära sig att alltid gå bakom mig som ägare. För då finns ingen risk att de hittar på något, och jag har full kontroll”

Det är ungefär lika dumt som att konsekvent skälla och fya på barnen så fort de springer….. jag menar, över en motorväg är det ju livsfarligt att springa.

Ren idioti, om du frågar mig, och det gör mig upprörd.

Jag anser att ledarskap är viktigt, och när jag säger – Ledarskap – vad tänker du då på?

För mig är ledarskap att min hund helst vill leka med mig, att min hund tycker jag är viktigast i världen, att då min hund blir rädd så gör min närvaro hunden trygg, att jag kan stötta och pusha hunden framåt i jobbiga situationer, samt att den vill kommunicera med mig då jag vill kommunicera.
Ledarskap har inget med att göra med exempelvis regler som – du får inte vara i soffan, inte vara i sängen, inte äta upp mat jag tappat på golvet, om hunden vaktar sin mat eller inte, om den går före eller efter mig ut genom en dörr, och så vidare….. Absolut ingenting, detta är saker jag lär hunden, inget annat.

Jag tror inte på rangordning, jag tror på ledarroller. I min familj bestämmer barnen över vissa saker, jag över andra. Så är det eftersom vi är jämlika.
Jag rör ALDRIG mina hundars mat, och försöker de ta min mat vid bordet – Då är jag tydlig med att det är min mat!
Precis som en hund, eller mina barn, får vara tydliga med att den mat de äter är deras.

”Man kan inte tolerera att hunden morrar vid matskålen, det måste man tala om för hunden att det är förbjudet”

Att hunden vaktar sin matskål, det kan vara besvärligt.Och den absolut bästa lösningen på detta är att säkerställa att hunden får äta ifred. Så är det!
Att en hund försvarar sin mat, det är inte konstigare än att du gör det.
Jag tycker det är respektlöst att inte se till att hunden får äta ifred. Sen finns det lösningar på det här problemet, men dessa lösningar handlar inte om ”rangordning” eller annat, det handlar om förtroende. Inget annat!

Mina barn ska vara busiga, de ska vara framåt, de ska våga ta intiativ och beslut. Ibland blir det fel, ibland blir det rätt. Men precis som med hundar så är min roll som ledare att uppmuntra deras egna intiativ, låta det bli fel och lära dem komma igen. Visst, som ledare sätter jag också gränser, och talar om då något är fel. Det gör mina barn mot mig i deras ledarroller också.

64 svar på ”Kanske om jag hade kontrollbehov, eller någon typ av dragning mot pennalism…..”

 1. Våra hundar, tre till flocken! Tar inte saker från bordet! Ok om vi ger tillåtelse! Stökar jag på gräsmattan i ryggläge, har jag alla tre över mig men hjärtligt och mysigt! Nattetid sover alla i sängenmen nåt vi faktiskt tillåtit. Morgonstund har guld i mun eller kanske hund som kommer krypandes och vill mysa, hur som älskar jag dessa stunder då vi alla myser

 2. Angående ”ta över”. De hundar som redan har problem med vakta sina fördelar..tex mat, matbord, soffa, bädda, leksak, ben mm mm. Att fortsätta låta en sån hund ta för sig…knycka mackan tex är förödande. 
  Många hundägare har problem med detta och vågar inte eller vet inte hur de ska rätta till detta. 
  Hund är inte svart eller vitt….
  Hundar som går bakom eller bredvid stundvis är helt okej….de kan man låta ta för sig stundvis också.
  Uppmuntar hundägare att det är okej att låta hunden ta för sig kan bli helt galet. Speciellt för de ägare som inte har förmågan att visa sin hund vad som accepteras och inte. Du förstår vad jag menar

  1. Men att ha hund är ingen rättighet, har man inte kunskap så tar man väl till hjälp eller?

  2. När det gäller en hund med resursförsvar bör man absolut INTE straffa hunden! Vad tror du händer då? Jo, den har desto större anledning att skydda sina resurser eftersom den verkligen känner sig hotad. Om man instället låter hunden inte ha någon anledning att skydda sina resurser blir det inte en osäker hund som vill vakta, utan en hund som litar på dig och inte från början ser dig som ett hot när du kommer.

 3. Tack Fredrik. Du har gett mig och min hund en fantastisk relation .De funkar de du tipsar om och jag känner mig otroligt stolt och glad. Håller med dig om de du skriver om ledarskap. Jag ser ju på min hund att hon lyder mig och litar på mig.Vi har roligt ihop samtidigt som hon måste rätta sig efter de jag vill. Så låt ingen trampa ner dig.Tack för alla goda tips och råd som du delar med dig av.

 4. Jag tycker du har helt rätt! Bra skrivet och resonerat. Med kärlek och förståelse för hundens beteende kommer vi långt och sätter gränser när det behövs på ett kärleksfullt sätt. Och med konsekvens.
  Vår valp 9 mån är vår familjemedlem och inte någon som är lägst i rang. Men som uppfostras med kärlek för att veta hur man ska uppföra sig och vad som förväntas av henne. Precis som jag har uppfostrat mina barn. Och som får skydd och stöd när det behövs. ❤

 5. Tack Fredrik… det kunde varit jag som skrivit detta.. håller helt med dig här…

 6. Mycket bra skrivet Fredrik sten! Applåder på det! Och du mimmi, att en en hund morrar är ingen aggressiv handling, ett morr betyder öka avståndet, inget annat. Det gör min 10 kg corgi mot 56 kg bullmatiff om hon kommer för nära corgins mat. Och eftersom bullmatiffen fått lov att både använda och låta andra använda sitt hundspråk respekteras det till 100% det har inget med dominans att göra, bara ren vett och etikett.

 7. Om du rannsakar dig själv Fredrik så skulle du också inse att du inte är någon lämplig hundutbildare för svenska folket.

  Ditt största tillkortakommande är att allt ditt resonerande och raljerande i långa haranger fram och tillbaka med intetsägande exempel, det fastnar inte hos någon.
  Helt ärligt, hur många ggr har du tagit upp ämnen som ”drag i koppel”, ”hundmöten” eller ”kloklippning” i TV4? Vad är det som gör att 100% av alla dina tips och lösningar aldrig fäster i huvudet på någon??
  Se igenom alla dina program med någon instruktör och gå igenom dina texter här – det är i n g e n som orkar följa med på alla ord och alla dina milslånga ”instruktioner” – Jenny och Steffo tappar intresset efter ca 0,5 min. Varje gång. Vad beror det på?

  – Och du är 100% inkonsekvent med LillaNymo i studion. Varje gång. Du ger henne ett kommando och sedan fullföljer du a l d r i g. Förstår du inte hur illa det ser ut i TV då inte ens d u klarar av att vara en konsekvent och tydlig ledare för din egen hund?

  Precis som med barn så tar folk efter det du g ö r, inte det du säger. Det är för mycket ord och text, för mycket exempel och allt detta i en enda lång röra.

  Jag beklagar, men håller med om att du inte är lämplig som instruktör. Du kanske kan mycket hund, men du besitter inte förmågan att förmedla handfasta tips på lösningar av hundproblem. Snälla låt andra som är bättre lämpade ta över. Vi vill kunna göra skillnad i vårt handhavande med våra hundar, och du klarar inte av att visa oss vägen. Sorry, men det är ett faktum.

  (Och ja, jag är en av de som hade velat se hur en vårdhund utbildas och arbetar och är grymt besviken på ditt misslyckande med Lilla Nymo. Att uppfödaren väljer att avla på en helt omeriterad hund känns dessutom oerhört oseriöst).

  Mvh Leo

  1. Fredriks tips har iaf hjälpt mig. Jag läser ofta hans texter och tycker de är bra. Ser aldrig på Nyhetsmorgon. Tycker Fredrik är en utmärkt instruktör.

   1. Fredrik …du är toppen ,jag har tittat på tv 4 varje gång du har varit med.,och jag har lärt min hund efter dina tipps.funkar jättebra .Min hund går alltid en liten bit före mej ,och hon är ingen drag hund,.

  2. Hej Leo! Ändå väljer du att hänga kvar här på Fredriks blogg? Om jag vore du skulle jag vända mig någon annanstans om jag inte var nöjd med råden jag fick här, eller byta kanal på tvn helt enkelt. Ha en trevlig helg!

   1. Ni två behöver inte försvara fredrik det är han vuxen nog att göra själv. Ser bara löjligt ut när kärringar och tjejer försvarar sin idol.

   2. Bara för att man är kritisk betyder inte att man INTE bör följa de man är kritiska emot.

    För, om man tycker annorlunda, är det alltid bra att läsa ”de man inte håller med om”, för hur ska man annars utvecklas? om man bara läser sådant ”man håller med om”? att aldrig UTMANAS i sina tankar? ideer?

    Vet du vad som händer då?

    Utvecklingen stannar upp

    Även jag håller sällan med Fredrik, det händer att jag gör, jag skriver även när jag gör det, och detsamma när jag inte håller med.

  3. Fredriks tips har hjälpt mig med min jack russell så håller inte med Leo. Fredrik får gärna fortsätta i tv och på bloggen.

  4. Ja du!!! Inte mycket hund du kan. Du kanske är sen som har en hel säck med godis istället för att säga till din hund när den gör fel. Kanske du gillar A Hallgren också??

  5. Hur mycket erfarenhet har Du egentligen? Själv har jag efter många års ”hunderi” skaffat mej gaska så stor kunskap.
   Fredrik Sten har nog ganska mycket att lära Dig, Försök att lyssna på honom, inse att Du INTE är världsmästare.
   Jag har sett och hört mycket av/med Fredrik och tycker att han har mycket kloka ideer.
   Din känga till uppfödaren :Den är så dum så det är inte sant! Jag hade för länge sedan en mkt bra tik, snygg, med gillade inte utställningar. MEN hon var en alldeles underbar avelstik. Lämnade sina spår efter flera generationer. Var jag oseriös,då?

 8. Många hårda ord från folk och tråkiga kommentarer. Jag tycker det du skriver är bra och vettigt och jag tycker att du är duktig, fler kanske borde lyssna och ta till sig. Kämpa på

 9. Så sant det du skriver här om ledarskap. Fint och bra skrivet! Önskar att fler hundägare kunde se saken ur ett hundperspektiv istället för att gå runt och tro att deras hundar försöker bestämma över dem hela tiden. Så är ju inte fallet och det förklarar du bra här.

 10. Tack För Ditt inlägg Fredrik.
  Dagens HundSverige håller på att tas över av en massa självlärda Besserwissers på olika FB forum, och nya okunniga hundägare köper detta med hull o hår.
  Man blir helt mörkrädd när man läser i trådarna…
  Och helt utan att veta riktig fakta, utan någon källkritik uttalar sig kreti o pleti…
  Hoppas många såg Dig i TV rutan, och faktiskt tänkte till
  ” Många har kunskap, men få har papper på det ”

 11. Jättefint skrivet och håller med till 100% . Synd bara att där finns så många kvar som lever i det förgångna.

 12. Förstår inte när man behöver ta maten ifrån hunden? Bara för att testa eller? Har aldrig upplevt att någon av mina hundar (haft schäfer,riesen) vaktat sin mat.

 13. Jag har en liten hund, en Pappillontik, 3,5 kg och som är rädd och försiktig. Enligt uppfödaren, ska jag låta henne gå bakom mig, så att jag kan försvara henne, om något otrevligt händer. Rätt eller fel.

  1. Brittmarie, det är rätt att du ska vara beredd att försvara din hund och det gör du lättast om hon går nära dig – inte alls hela tiden, men när du inte ser vad som ligger framför er, t ex runt hörn, eller om ni möter en stor hund som ägaren inte verkar ha så bra kontroll över. Det finns en risk, mycket liten men ändock, att din lilla rädda hund triggar fram att bli biten av en dåligt socialiserad stor hund, och ett enda bett så kanske hon inte kan räddas.
   I de lägena får man också absolut ta upp sin hund i famnen och lämna platsen. Utsätt henne inte för risken att uppleva en attack, även om hon inte blir biten!

   Det är viktigt att hon får träna på hundspråk. Hitta ägare som har lugna trygga hundar, gärna i ungefär hennes storlek, och umgås med dem. Var hennes beskydd även då, när hon behöver det, och ge henne mycket tid, så kommer hon så småningom att våga söka kontakt och kanske hitta nya kompisar.

 14. Men så tröttsamt att man inte kan få ha olika sätt att nå målen. Jag har själv träffat hundarna som följer, och aldrig någonsin träffat lyckligare och mer harmoniska hundar, som dessutom var oändligt vänliga. Varför drar alla slutsatsen att om man som människa inte låter hunden påverka en, blir hundarna per automatik kuvade döda individer som inte tar initiativ? Sluta baktala människor, bara för att ni inte förstår tankesättet! Se till resultatet istället. Jag högaktar din Fredrik, och uppmanar dig att göra ett studiebesök! Det kommer att förvåna dig. Jag har fött upp hundar i 15 år levt med hundar i flock längre, jag känner igen en harmonisk hund när jag träffar den. Och jag har aldrig träffat mer harmoniska hundar en dessa ”följande hundar”. Som uppfödare har jag även där lärt mig en hel del, och fått många av mina tankar bekräftade av två duktiga uppfödarkollegor. Vill påpeka att jag inte är någon adept, utan bara var nyfiken och åkte upp med en hund för att lära mig mer. Och jag var impad!!

 15. Fredrik Steen är fantastisk.Jag blir oerhört upprörd över alla som hyllar tokdåren Cesar Milan.Jag kör samma metoder som Fredrik och lyssnar gärna på hans kloka råd.En hund är en familjemedlem och ska behandlas därefter.Jag har haft 4 hundar varav de 2 första uppfostrades enligt gamla metoder med rangordning o bestraffning.Det blev tydligt att vi förstärkte det negativa beteende de hade.Den ena fick vi avliva vid 6 års ålder på grund av ökat aggressivt beteende.De hundar vi har nu är uppfostrade enligt Fredriks metoder och är helt fantastiska och pålitliga i alla lägen.

 16. Lite galet när man jämför sina egna barn med sina hundar. Går aldrig att jämföra tycker jag. Viktigast att använda sitt förnuft och vara vänlig men bestämd.

 17. Vill ha hundar som individer inte hundar som inte tänker själva. Helt rätt. Sedan får man ibland sätta gränser så att det inte blir farligt. Samarbete ett med hunden.

 18. Jag förstår exakt vad Fredrik menar, och har mona hundar som han har. Möjligen kan det vara så att både han och jag har haft hund i hela vår liv. Det kanske kan vara svårt att förstå när man första hunds ägare. Att ha makt över en hund är inget för mig, men det verkar som det blir mer och mer sådant. För mig känns det som man håller på att gå tillbaka 40-50 år när man skulle ha militärisk kontroll på sin hund. Jag har också varit med om det när jag hade min första schäfer 1966. Det var FRAMÅT MARSCH, HÖGER OCH VÄNSTER OM OSV. Jag har väldigt roligt med dom hundar jag har i dag 3 st. (Finska lapphundar), 3 st så olika individer även om det är samma ras. 2 kan jag ha lösa som gör som jag vill. Den tredje är en ganska självständig tjej, som säger ( tar kontakt med mig). Jag kommer snart ska bara kolla det här). Jag vet till 99,5% att hon inte skulle ens försöka att jaga eller skada en rådjurs- älg eller en renkalv, men däremot så skulle hon med lätthet rensa markläggande fåglars bon om hon fick en chans. Det är det stora problemet jag har med henne. Jag skriver det här för att jag förstår vad Fredrik menar. Det är kanske inte alla som förstår när man gör liknelser med sina ungar. Men mina barn är vuxna idag och har egna hundar (en har jakthundar). dom gör precis som dom har uppfattat att vi har gjort med hundarna när dom var små, så gör dom med sina hundar idag. Som Fredrik och jag. Fredriks grabbar kommer säkert att behandla sina hundar på samma sätt som dom har lärt sig, om dom skaffar egna hundar. Det här vart långt.

 19. Bra skrivet
  Hundar gör det som lönar sig i alla lägen med det i bakhuvudet kan man komma hur långt som helst utan pennalism.

 20. Det du säger Fredrik är alltså att ALLT som Cesar Milan lär ut är att utöva makt över sin hund, att det inte är att knyta an till hunden och att den typen av ledarskap inte är bra…?

  Om det är det du menar, förstår jag inte hur du tänker, eller om du ens seriöst tagit reda på vad det är han faktiskt lär ut.

  Hundar ÄR flockdjur och har rangordning i sin flock, hundar är INGA barn och ska inte behandlas som det heller, de förtjänar att bli respekterade för det de är, HUND.

  En hund som morrar markerar, i min värld är det ALDRIG tillåtet…!
  Jag är alfatiken i mitt hem…!

  Mina hundar är inga kuvade undertryckta varelser, men de ser mig som ledare…! De är glada, ostressade individer som njuter av sina liv.

  Det Cesar Milan lär ut är att leva i harmoni med sina hundar och att ALLA hundar är individer med egna personligheter.

  Jag är väl medveten om att du inte med ett ord nämnt honom eller det han gör, men jag anar det mellan raderna.

  För er som tycker att jag borde hålla tyst och inte kommentera eftersom jag inte är överens med Fredrik, för det är jag inte, så anser jag att eftersom Fredrik tar sig friheten att påstå sig VETA och KUNNA, så får han ta att andra anser sig veta och kunna bättre än honom.

  Att leda en flock är inte att kuva, det är att visa vägen, fostra och sätta gränser… men framförallt älska och visa tålamod. Som en klok person i ett tidigare inlägg sa hundar gör som vi GÖR, inte som vi säger…!

  1. Bra där Titti! Vi skall som flockledare visa vägen och sätta gränser – men lika viktigt är att lyssna till och respektera hunden samt hitta den bästa balansen för varje enskild individ. Är man en stadig lugn trygg ledare så brukar det avspegla sig i hunden..

   Ett hett tips till alla; spana in Alexandra Ortega som på Facebook skriver om sitt hundhavande på Dogs of Pegasus. Hon är det sundaste tänket vi har i det här landet angående hundar och deras beteende i en flock och i samspel med människan – och ja, hon är en av Cesar Millans adepter. Precis som Cesar lyckas hon med A L L A sina case, och just nu har hon exempelvis en tidigare livsfarlig boerboel som hon på bara några dagar har förvandlat till en harmonisk följsam balanserad hund.

   1. Alexandra? hon som vill vara ”cesar millan”?

    Nej nej … hon är ute och cyklar, hon har inget ledarskap, om man nu inte kallar en ”diktator” för ledare ..

  2. Nej, Cesar Millan lär inte ut hur man lever i harmoni, han lär ut hur man blir en diktator, och inget annat!

   Han ”tar ledarskapet” med hot & våld, precis som vilken afrikansk diktator som helst. Att sedan kalla att den ”flocken” lever i harmoni, well, det låter som fan läser bibeln

 21. Vi har en valp på 13 veckor som är jättejobbig! Snälla, ge oss ett råd!
  Valpen biter alldeles förskräckligt.Vi försöker avleda med att ge honom en sak, godbit, vi har gått ifrån honom ja allt har vi försökt. När vi säger ifrån tar han sats och, ser det ut som, attackerar. Gnäller och vill gärna upp i famnen, svansen viftar han glatt på, och då han kommer upp i famnen så pang så bits han i öron kinder och händer.Vi har sagt ifrån, NEJ!!!, men det verkar trigga honom ännu mera. Precis när han har sovit är han hur gosig som helst. När han vill hälsa på oss eller andra så är han jätteglad och framåt. Men ganska snabbt så biter han hårt. En så ung valp ska man ju ta emot i glädje och med öppen famn. Men detta är svårt då han möter oss med att bita hårdare och hårdare. Han har en lugn hemmiljö där han kan vila när han vill.
  Vi erbjuder honom en härlig trädgård med en åker utanför att kunna leka på. Åker en liten biltur varje dag och han får vara en stund i skogen.Inga småbarn i familjen och ingen annan hund att mäta sig mot. Vad gör vi för fel?
  Detta har blivit till ett stort problem, Vi vill att han ska trivas med oss och vi med honom. Vi vill lära känna vår valp och veta att han trivs.Tänk om han inte trivs med oss?
  Kan du svara så skulle det kännas tryggt. Vi har dina böcker och gör som du skriver. Har vi fått en liten illbatting?
  Orolig men ändå lycklig valpägare.

  1. Förstår att du vill ha svar från Fredrik. Men vill bara tipsa hur vi gjorde mez vår valp .Aktivera valpen flera ggr om dagen.
   Träna koppel kommando lek och busa. Köp ben hundleksaker att tugga på.De hjälpte på våran valp och du Det har en övergång. Lycka till.

 22. Nu måste jag kommentera igen fast jag sagt att jag inte skulle. BRA SKRIVET håller med till 100%.

 23. Håller helt med dig Fredrik! Jag bor delvis i Frankrike och såg igår en kärring som besökte veterinären samtidigt som mig slå till sin hund för att den ville hälsa på min.. Helt jäkla sjukt. Tror detta med att folk älskar att visa makt är precis det som gör att när man har fest är det alltid någon idiot som ska börja ge hundarna kommando.. Varför liksom?

  1. och andra avskyr uttryck som ”hen” WTF är det? PK-trams

   Det heter HAN eller HON, henne eller honom … vart är denna värld på väg någonstans?

  2. och många är vi som avskyr uttrycket – hen

   WTF! det heter han eller hon, honom eller henne … PK-trams!

 24. Bra text! Tack! Håller med dig i detta.

  Speciellt detta stycke.
  En bra och lycklig hund, det är en nyfiken hund. En hund som tar egna intiativ, som testar sig fram i livet. Precis som med mina barn skulle jag bli olycklig om mina hundar inte kände den tryggheten tillsammans med mig.

 25. Jag är benägen att hålla med dig, för ovanlighetens skull, Fredrik.

  PASSIVA HUNDAR är det VÄRSTA SOM FINNS!

  Vill man inte att hunden morrar vid sin matskål, ge fan att gå fram till hunden när den äter!
  Vill man inte att hunden stjäl mat, se till så den INTE KAN stjäla mat!

  Tror aldrig jag haft en hund som ”gått helt 100% fint i koppel”, det har alltid varit ”mer eller mindre drag”, just för att jag själv valt hundar som har lite mer ”temperament”, lite ”mer hund”, som alltid frågar om ”reglerna är desamma nu som för 1 h sedan”, hundar som jobbar tills de stupar.

  Skulle jag ha en passiv hund, som aldrig ”frågar” om något, skulle jag bli tokig! det är ju för fasen levande döda hundar …

 26. Så bra skrivet Fredrik!!!! Köp en marionettdocka om du bara vill nåt som gör som du säger ALLTID

 27. Jag är benägen att hålla med dig, för ovanlighetens skull, Fredrik.

  PASSIVA HUNDAR är det VÄRSTA SOM FINNS!

  Vill man inte att hunden morrar vid sin matskål, ge fan att gå fram till hunden när den äter!
  Vill man inte att hunden stjäl mat, se till så den INTE KAN stjäla mat!

  Tror aldrig jag haft en hund som “gått helt 100% fint i koppel”, det har alltid varit “mer eller mindre drag”, just för att jag själv valt hundar som har lite mer “temperament”, lite “mer hund”, som alltid frågar om “reglerna är desamma nu som för 1 h sedan”, hundar som jobbar tills de stupar.

  Skulle jag ha en passiv hund, som aldrig “frågar” om något, skulle jag bli tokig! det är ju för fasen levande döda hundar …

 28. Tack för att du lyfter fram att hundens liv handlar om hunden och inte ägaren. Dennes liv ska inte bara existera för hundägarens skull utan för sin egen, precis som barn.
  Det är hemskt hur gammalmodiga vissa är i sin syn på ägandet. Det ska väl handla om ett samspel och inte hierarki?
  Men att man som hundägare ska hjälpa hunden att göra rätt för sig.
  Tack för bra argument!

 29. En sak du glömde Fredrik, som jag alltid hållt med om.

  Få regler, egentligen bara EN ENDA REGEL!

  – ”När jag påkallar din uppmärksamhet, bli uppmärksam”

  Vad mer behöver hunden lära sig?

  En enda regel, blir varken svårt för hunden eller en själv att lära sig, mot ”det normala man hör om”, regler hit och dit, för det ena och för det andra, och ”går hunden utanför reglerna”, så hör man alltid ”att den försöker klättra i rang”

  Nej, en enda regel: När jag påkallar din uppmärksamhet, bli uppmärksam

 30. Hej Fredde! Jag tittade på de två senaste klippen och tyckte att du förklarade bra och sa bra saker. Jag kanske inte håller med fullt ut om allting, men du vänder dig ju till nybörjare och det är ditt ansvar att ge allmängiltiga och ”säkra” råd.
  Sedan blev även jag stressad över att Jenny i ena klippet skulle gosa med Nymo hela tiden, och att det liksom inte verkade gå in allt det du sa.

 31. Till Leo och Titti och alla ni som tänker i samma banor när det gäller hund.

  Först vill jag reda ut begreppet flockledare, ett uttjatat begrepp som ofta när det används är negativt laddat och inte sällan bottnar resonemanget i okunskap.

  Ni kan ALDRIG i en hunds ögon bli sedda som en flockledare. Varför? Svaret är mycket enkelt, för att ni INTE är hundar. Hunden inbegriper inte människan i någon hierarkisk ordning.
  Eller har ni kanske idiotförklarat er hund och förutsatt att den inte vet skillnaden på hundar och människor?
  Under präglingsperioden lär sig hunden att den är en hund och inte en människa.

  Vi jämför ofta våra hundar med vargar och det finns många likheter, men även olikheter eftersom hundar är domesticerade.
  Studerar du en vargflock så har alfahonan och alfahanen till din huvudsakliga uppgift att reproducera sig. För övrigt handlar flocken om att samarbeta för att överleva.

  Om man studerar gatuhundar så bildar de vanligtvis inte i flockar på samma sätt som vargarna gör. De samarbetar inte för sin överlevnad. De kan hålla ihop två och två, men den typen av samarbete förekommer vanligtvis inte.
  Man har konstaterat några undantag, bl a i Ryssland.

  Däremot finns så klart många andra beteenden i våra hundar som går att härleda till vargen.
  Många av de beteenden som vi benämner som ”aggressiva” hör till ett för hunden naturligt beteende.
  Nu menar jag inte att man för den sakens skull ska acceptera att en hund är aggressiv, MEN om man vet vad beteendet bottnar i så vet man också hur man ska gå tillväga för att arbeta bort det.
  Där är ni tyvärr helt ute och cyklar.

  Vi tar ett exempel. Varje lunch när ni har satt er för att äta så kommer någon och drar undan tallriken för er.
  Vad skulle ni själva utveckla för beteende efter ett tag?
  Skulle ni känna er trygga när det blir lunchdags?
  Skulle ni efter upprepade gånger sitta vackert och se på när ni blir fråntagna er mat utan att säga att ”hörru, det där är inte ok?

  Ert resonemang är både respektlöst och tyder på okunskap.

  Hundägande handlar om respekt och förtroende mellan ägare och hund, och inte om att ägaren ska ”sätta” sig på hunden.

  Det handlar om att förstå varför en hund beter sig som den gör.
  En hund som känner sig trygg med att den får ha sin mat ifred utvecklar inget resursförsvar. Om den av någon anledning inte känner det förtroendet för sin omgivning så löser man inte problemet med bestraffningar. Det som händer är att man örstärker beteendet.
  Hunden ska få ha sin mat och sitt ben ifred. Vuxna som barn ska hålla sig borta från hundens matskål. Det handlar om förståelse och respekt.
  Att hunden reagerar med att morra om den inte känner sig trygg är ett naturligt beteende.
  Om man vet det så är det också lättare att applicera rätt metod för att jobba bort beteendet.

  Observera att jag med det jag sagt ovan inte menar att man inte ska uppfostra sin hund. MEN, man ska göra det med kunskapen om hur en hund funkar. Varför beter den sig som den gör? Du ska ha svaren på de frågorna när du angriper ett problem.

  Tack Fredrik för ett bra inslag!

  1. Du har fel om vargar

   En vargflock består av mamma och pappa och en massa avkommor, syskon.

   Så, man kan säga, att en vargflock fungerar som en ”människofamilj”. När barnen blir tillräckligt stora (vuxna) och har rätt förutsättningar, så flytar du ut. Det är vad som brukar kallas ”vandrande vargar”, som då letar efter en make/maka att bilda familj med.

   Så, när alla snackar ”ledarskap” så handlar det mycket om ”föräldrarskap”, där föräldrar är ”ledare” (guider) för sin avkomma, varken mer eller mindre 😉

 32. Ursäkta att jag avbryter mitt i cykelturen Tatjana, men vi som anser oss vara flockledare i en familj med både människor och hundar gör bäst i att fortsätta vara just ledare. Det är 1 eller 2 av oss som utgör just ledare som hunden respekterar lyssnar på och följer. Det är så vi upprätthåller balansen eftersom hundar – särskilt starka individer – befäster en rangordning i just en flock och att de helt naturligt vill klättra i rang och försöka ta över och styra över andra.
  Det är vi människor som delar ut maten – maten som varje individ måste värna extra mycket om för sin överlevnad – som kan trigga en hund att slå vakt om. Det ligger i deras natur att äta i en viss rangordning. Som flockledare ska jag kunna gå in och claima en leksak, ett tuggben eller maten och det kan man visa en valp redan ifrån början så att just utfodringen inte ska bli så laddad – men sedan skall den naturligtvis få äta den mat den tilldelats ifred och med respekt av samtliga runtomkring. Det ser flockledaren till.

  Vi är tydliga lyhörda ledare och visar vägen då hunden söker vår blick för vägledning. Varje dag. Vi behöver därför inte angripa några problem. Vi har redan i vår flockledarroll vunnit hundens respekt och förtroende och visat att vi leder och visar vägen.

  Så du kan cykla vidare med din negativa laddning om flockledarrollen Tatjana. Enjoy!

  1. Nej, hunden följer (lyssnar) på den i familjen den har mest utbyte av, den som har förfogandet över de resurser hunden vill ha.

   Flockledarrollen som oftast snackas om handlar inte om ”ledarskap”, handlar mer om att ”vara diktator” än något annat 😛

  2. Har en omplacerings Akita, som kom med ett rejält bagage. Vi bestämde att frugan skulle ta hand om ”det mesta”, ge mat, rastning, omvård etc.

   Gissa vem hunden lyssnar mest på?

   Just det … frugan.

   Nu vart frugan lite dålig, och kunde inte ta hand om alla de saker, så jag gick in och gav mat, rastning etc.Efter en vecka, vem lyssnar hunden på mest?

   Just det, mig …

   Hundar är EGOISTER, och följer den/de som den har nytta av (läs: där resurserna kommer ifrån som hunden villha)

  3. Förresten, det om att ”claima något” är helt fel!

   T o m den som är ledaren i en flock, om den är normalt funtad, backar undan t o m när en valp har fått tag på mat, just för att det är ”dennes att ha”. Lämnas maten utan uppsyn, så kan en annan individ gå in och ”claima maten”, men annars inte …

   Förstår inte vart folk får sådant ifrån, att ”andra bara tar resurser” ifrån andra individer. Jo, det kan hända, men då har man stora problem i flocken, en flock som inte är i harmoni

Kommentarer inaktiverade.