Man kan visst jämföra äpplen och päron!

…. sekunden innan hon fick sig en nospuss…   🙂

 

Kan man jämföra äpplen och päron?
Kan man jämföra sommar med vinter?
Kan man jämföra män och kvinnor?

Kan man jämföra barn och hund, eller relationen mellan dig och en annan levande individ? – Absolut kan man det!

Jag vill att min/mitt X ska våga ta för sig, våga lyckas eller göra fel. Jag vill att min/mitt X ska ta egna intiativ. Ibland säger jag till X – Det här gjorde du bra, ibland säger jag till min/mitt X att det här var inte bra, och så här gör vi inte i vår familj.
Mina X ska veta att jag alltid stöttar dem och alltid har förtroende för dem, och även om jag blir arg någon gång och säger att något är fel, så ska de ta till sig detta på samma sätt som jag tar till mig när de säger till mig att något jag gör är fel.

”X” – är det lika med mina barn, eller är det lika med mina hundar?

Klart som tusan det finns många likheter mellan mina barn och mina hundar. Det är klart att det finns en mängd likheter mellan min och min partners relation, och min och mina hundars relation.

I vissa fall finns det skillnader, men väldigt många likheter!

 

Känner ett barn om du är på dåligt humör?
Kan ett barn se på dig om du är ledsen?
Kan ett barn märka på dig att du är stolt över barnet?
Kan ett barn märka på dig att du är glad?

Och så vidare……

Klart ett barn, eller din partner känner detta, och det är naturligtvis lika självklart att din hund ”ser” samma sak.

Krångla inte till det –
-Gör en individ (hund, person) i din familj fel, något som är förbjudet i familjen att göra, tala då om det för individen!
-Ska du lära individen något som inte är naturligt för individen att göra, använd dig av belöningar!
-Underskatta inte harmonin/relationen i familjen då allt är lugnt och fint, som belöning i vardagen.

Nu ska jag studera både regelverk och engelska inför mitt utlandsuppdrag i helgen. Inget är speciellt svårt, och jag kan det redan. Men som respekt för deltagarna vill jag vara extra påläst 🙂

13 svar på ”Man kan visst jämföra äpplen och päron!”

 1. Hej Fredrik kan du ge mig ett tips hur jag gör med min osäkra tik en Eurasier hon morrar och blir jätte rädd för okända och där det är mkt folk försöker med att avleda men hjälper inte har inte varit med om något som dramtiskt är tacksam för minsta tips tycker det är jobbigt för henne … Gunilla

 2. Hahahaha, Fredde för f-n. Kunde du inte valt en annan bokstav än just x? Jag tappade ju liksom tråden helt och vill inte alls tänka på ”mina x”. 😀

  Hur som helst så har du en poäng med detta inlägg, nu när jag tagit mig igenom det. 🙂

  1. Instämmer med ovanstående skribent.

   Jag kom osökt att tänka på ”mitt ex” och det var nog inte DET som Fredrik tänkte sig. Jag bytte i tanken ut X mot Y – som är en annan mycket bra okänd storhet 😀

 3. Hej Fredrik!

  Jag har en Golden Retriever på 2 år som jag verkligen skulle behöva hjälp med. När vi är ute på promenad så vill han så fort han ser en annan hund lägga sig ned på marken, vänta in den andra hundar och sedan ”flyga upp” när den är tillräckligt nära för att få busa och hälsa. Oftast försöker jag bara hålla hans koppel kort och inte låta honom lägga sig ned, men så drar han ändå som tusan och försöker få kontakt med de mötande hundarna. Jag har försökt att hindra honom genom kroppskontakt, men grejen är att han är så stark så om jag inte anstränger mig och håller hårt i kopplet är jag rädd att jag tappar honom och att han når fram till den mötande hunden. Han vill verkligen ingenting illa men jag vill inte att vi skall behöva ha den här problematiken varenda gång vi möter en hund på promenad… Snälla, ge mig något tips och råd på vägen hur jag skall komma vidare.

 4. Hej Fredrik!

  Jag har problem med att min hund har börjat morra något otroligt på mig och det kan vara i alla typer av situationer.
  Det började för någon månad sedan och jag fick tipset av en hundtränare att bara ignorera beteendet, men jag upplever att det eskalerar och det har även hänt att han morrar på andra.
  På sistone har han börjat med att han kan komma och lägga sig nära i soffan eller komma nära och vilja att man klappar på honom, men när jag gör det eller ibland bara ger honom ögonkontakt så morrar han.
  Han har även gjort mindre utfall mot mig när jag kommer för nära men det är rena turen att han inte träffat.
  Hur ska jag hantera det här problemet?
  Han är vanligtvis världens gladaste och trevligaste hund men sen ibland så är han väldigt morrig.
  Är det någon typ av ägande-beteende eller är han osäker? Jag är såklart rädd att det ska hända något till slut och jag vill inte ha en hund som jag går runt och är rädd för.

  Vänliga hälsningar
  Pernilla

  1. Detta låter som det redan har gått för långt och hunden känner av att du inte kan hantera läget – tips: skriv en rad till Alexandra Ortega på DogsofPegasus på Facebook för att få direkta verktyg hur du skall återvinna respekten och förtroendet hunden skall ha för dig som ledare. Hon vet precis hur du skall göra utan att utmana hunden eller förvärra läget.

   1. Nej för fasen!

    Kontakta INTE Alexandra/Dogs Of Pegasus! Sky henne som PESTEN!

    Bor du i göteborgstrakten, kontakta Hannah Heikkilä

   2. Pernilla, om du har Facebook så gå gärna in där och bilda dig en e g e n uppfattning om Alexandra, hon kan garanterat hjälpa dig.

    1. Det låter bra, som alltid, men är förödande …

     Nej, Alexandra är inget att lyssna på, finns så många andra duktiga ”hundtränare” så henne kan vi glömma brt, eller ha som varnande exempel på hur man inte ska göra

     Du får en apatisk hund, en hund som stänger ned, blir levande död i mina ögon

  2. Han är morrig för det har lönat sig att morra.

   Att ignorera och att ignorera är skilda saker. De flesta som får rådet att ignorera, går ifrån hunden när den morrar, vilket lär hunden att NÄR den morrar, så får den vara ifred, får den behålla sin resurs (liggplats, leksak etc.).

   Om min hund skulle morra när den kommit upp i soffan, eller att jag kommer mot soffan, skulle jag ignorera hunden, dvs INTE agera mot morret, men fortsätta det jag tänkte göra, t ex att sätta mig i soffan. Om hunden börjar morra för att jag klappar på den, skulle hunden ledas ned från soffan, ut från rummet.

   Det har INGENTING med osäkerhet att göra, kan vara, oftast är det inte det.

   Varför morrar en hund? för att den vill öka avståndet till någon, dvs morrningar är en avståndsökande signal, som talar om att NU är du lite för nära mig, jag vill ligga lite ifred just nu.

   Soffan är inte den platsen.

   Min hund (hundar) har alltid ett par liggplatser där de får ligga HELT IFRED! ligger de där, får INGEN interagera med hunden/hundarna, de ska veta att när de ligger där, kan de slappna av helt och hållet och de blir ALDRIG störda.

   Ligger de däremot på golvet i köket, tv-rummet, i soffan, då får de räkna med att folk ”kladdar på dem”, och vill de inte det just där och då, får de helt enkelt förflytta sig till sin egen liggplats.

   Så, i ditt fall, skulle jag direkt leda bort hunden till en sådan liggplats, om den morrar när den ligger i soffan, på golvet, eller någon annanstans, och på det viset visa att i soffan är det inte tillåtet, vill du ligga helt ifred, gå till din liggplats.

   Man behöver inte ”bli våldsam a la Cesar Millan” (Alexandra/Dogs Of Pegasus), för att nå samma mål, för INGET de gör stöds av hundens etologi och i stort sett enda vettiga Cesar Millan sagt om hund är:

   Hund först, sedan ras, sedan individ … dvs, oavsett ras, fungerar alla hundar på ”samma sätt” (generellt sätt, de tickar igång på olika saker, men de har samma språk, kommunikation), sedan finns det rasskillnader, och inom rasen individuella skillnader, man behöver ta i beaktande

   1. En annan sak. Din hund ska ALDRIG självmant få gå upp i soffan, det är du som ska bjuda upp din hund dit.

    Går den ändå upp, led ned hunden (ta den i halsbandet och led ned)

    Skulle den morra, bara fortsätta, vara beredd på OM det blir ett ”bett”, och försöka förhindra det så gott det går.

    Svårt beskriva i ord, lättare OM man vore på plats och visa 😀

 5. Hej vi har planera att köpa hund vår första hund då Golden retriver och läser mycket och försöker lära oss så mycket. Min fråga är hur gör man om man köper hund sen är alla valpkurser fullbokade för tex det finns hundar till salu (blocket) alltid men kurser brukar vara väldigt fullbokade.
  Jag har frågat någots uppfödare men då har dom inte ens svarat på min fråga!! Ha det fint:)

Kommentarer inaktiverade.