Hunden måste lita på dig och våga slappna av.

Nu är väl ändå våren här…..

 

Nä, det är faktiskt inte så. Om hunden kommer fram och morrar, då söker hunden en ”konflikt”. Du avvisar detta, och du slänger en godis på golvet som hunden gärna tar. Du har avvisat hunden, godisen hjälper bara hunden att ”byta sinnesstämning”.
Att förstärka ett ”morr” från en hund, det kan man aldrig göra genom att ”byta sinnesstämning”. Ett förstärka/belöna ett morr, det gör du genom att ge hunden en konflikt, eller att du svarar hunden genom att flytta dig eller liknande.

 

Jag tycker burar är väldigt bra. Hundar gillar ett eget ”kryp in”. Tänk bara på att dörren måste vara borttagen eller uppställd. Det är inte tillåtet att hålla hund i bur, förutom under tillfällig transport.

 

Beröring måste man ibland lära valpen att klara av. Det kan handla om veterinärundersökning, besiktning/kontroll av hunden hemma i bostaden med mera. Jag tycker också att det är en viktig del i det jag kallar ledarskap – Att hunden litar på dig och vågar slappna av.
En gång i tiden lärde jag min katt att det inte kom loss ur mitt grepp för än den kurrade. Det gick faktiskt väldigt fort och bra.
På liknande sätt gör jag med alla mina hundar. Jag passar på att träna då valpen är trött, och jag använder mig INTE av godis i denna övning. Detta eftersom jag vill att hunden ska lära sig att slappna av, inte ligga i någon typ av förväntan.
Börja kanske med att ha valpen stående på golvet mellan dina ben. Böj dig framåt och smek hunden. Ditt enda ”krav” – Du ska vara här tills jag säger annat!
Vill valpen gå därifrån använder du dina smekande händer och hindrar den. Vill valpen bita dig, då svarar du inte på detta utan håller lätt men bestämt i valpen….. när valpen står still, accepterar din smekning. då sträcker du på dig och lämnar valpen. Inga kommandon, inga belöningar. PÅ så sätt kommer valpen lära sig att detta med beröring är ett ”måste” och att det enda sättet att slippa detta är att slappna av. Detta går fort, och bara efter någon vecka VILL inte valpen att ”gosstunden” ska vara över. Utveckla härifrån i varianter.

 

Visst var detta en härlig nyhet och överraskning? 🙂 🙂

11 svar på ”Hunden måste lita på dig och våga slappna av.”

 1. Hej jag behöver komma i kontakt med någon som kan hjälpa mig! Har en pomme tjej på 8 månader som blir heeeeelt hysterisk när hon möter en hund ute. Behöver massa tips och har läst som en galning på hela din blogg och allt men behöver mer invididuella tips.. går hund kurs men dom verkar bara ignorera mitt största problem. Så jag vet ärligt inte vad gör man i denna situation? Jag går kurs, läser för fullt men Aa.. mail adress eller tips på någon kunnig och bra människa uppskattas

 2. Hej
  Jag är dagmatte till en underbar liten dvärgpudelhane som nu är 8 månader. Jag har ingen direkt hundvana men älskar verkligen denna lilla mysiga knähund.

  Problemet är att när vi är ute och möter andra småhundar blir denna lilla knähund en skällmaskin som t o m kan göra utfall mot dessa hundar om de får hälsa.

  Jag har försökt att avleda, ignorera och bara gå vidare, prata och fya, ge godis mm men får det inte att fungera, han skäller och drar ändå.

  Vad kan jag göra mer? Vill ju inte bara låta det vara och säga ”det är ju inte min hund” eftersom jag har honom 5 dagar i veckan och jag vill ju inte bara behöva gå där man inte möter folk.

  Ägaren bor ”på landet” där det inte finns mycket hundar och därför träffar han inte mycket hundar på ledig tid.

  Vore tacksam för råd och tips.

 3. Hej Fredrik! Min flickvän har två chihuahuor (4 & 5 år), varav den ene har ett problem som vi inte får bukt på. När någon kommer till oss, så blir hon som besatt. Skäller & morrar för fullt, även när vi släppt in personen i lägenheten. Vi har försökt att avleda hennes uppmärksamhet mot dörren med hjälp av godis, men det funkar ej. Har du något tips på vad vi kan göra, för att få henne att känna att det är okej att det kommer folk?

 4. Hej Fredrik! Har en dvärgpudeltik på 9 år som alltid vuxit upp med att vara själv MEN med andra hundar (andra hundar fanns i familjen innan hon köpste). Nu har vi dock insett pga ändrade förhållanden att hon kan INTE VARA SJÄLV utan sin hundkompis. Hur gör vi för att lära henne detta? Hon ylar och skriker.

 5. Hej!
  Vi har en pyrenéertik på snart 18 månader. Vi har två frågor som vi undrar om du kan hjälpa oss med?

  När vi åker bil kan det i bland hända att hon börjar skälla och river mot rutan när det går förbi andra hundar. Har du något tips på hur vi ska hantera detta?

  Vid varje löpperiod så blir hon hetsig mot andra hundar och beter sig inte alls som vanligt när vi är ute och går. Hon skäller, drar och ska springa fram till andra hundar och är svår att få kontakt med. Har du några tips på hur vi ska göra när vi är ute?

 6. Hej!
  Vi har en pyrenéertik på snart 18 månader. Vi har en fråga som vi undrar om du kan hjälpa oss med?

  När vi åker bil kan det i bland hända att hon börjar skälla och river mot rutan när det går förbi andra hundar. Har du något tips på hur vi ska hantera detta?

 7. Hej!
  Då det inte gick att ta med vår andra fråga så skriver jag den här.
  Pyreneértik 18 mån.
  Vid varje löpperiod så blir hon hetsig mot andra hundar och beter sig inte alls som vanligt när vi är ute och går. Hon skäller, drar och ska springa fram till andra hundar och är svår att få kontakt med. Har du några tips på hur vi ska göra när vi är ute?

  Tack på förhand!

 8. Dagmatte, Stefan och Therese, troligen hinner inte Fredde svara. Han skulle inte få göra annat i så fall än att försöka hjälpa alla människor som vill ha gratisråd. Kontakta en hundtränare, instruktör, hundpsykolog, hundkonsult, dvs någon som jobbar med hundar, och betala en slant för att få personlig hjälp. Ni kan få allmänna råd från olika forum, men för att få riktigt bra råd måste man träffas IRL.

 9. Okej,verkar funka nu.

  Vi finns både i norr (Västerbotten) och söder (utanför Göteborg)
  Beroende på jobb,årstid osv

  Jag hjälper utan kostnad.

  Har direkta råd till alla här i tråden. Enkla tips.

  Bara hör av er.

Kommentarer inaktiverade.