Samarbete, förtroende, ”få fördel i”… Detta är otroligt viktigt!

I kväll har jag tränat polishundar hela kvällen. Alltid lika kul och inspirerande.

Jag har sysslat med skyddsdressyr sedan i unga tonåren, och älskar det ännu mer idag en himla massa år senare. Jag har tävlat med en mängd olika hundar. Fram till mitten på nittiotalet i traditionellt bruks ”Svenskskydd”, och sedan dess i SchH och IPO. Från tidigt nittiotal fram till idag har parallellt med mitt eget tävlingsintresse tränat och utbildat en stor mängd tjänstehundar, både väktare och polis.
Under en sexårsperiod arbetade jag till och från som lärare på Polishögskolan och Rikskriminalpolisen, och utbildade framförallt hundförare och vidareutbildade polishundsinstruktörer.

Det som slagit mig genom alla dessa år, det är att hur mycket man än försöker finna nya och bättre tekniker i träningen, så handlar skyddsarbete trots allt till slut om att hunden ska vilja bita, den ska vilja släppa, och den ska vilja bevaka. Uppe på det så måste samarbete mellan hund och hundförare i det närmaste vara 100%.

Jag har träffat en otroligt stor mängd människor som tränar skydd med sina eller andras hundar. Vissa av de jag träffat har varit duktiga, men väldigt många har också enligt min mening varit dåliga.
Det som irriterar mig mest då det gäller skyddsdressyr, det är ”genvägar” och tillfälliga lösningar för att nå att synbart och snabbt resultat. Det fungerar aldrig!
Det kan se bra ut en kort stund, men lika säkert som att solen går upp i morgon så kommer det att gå mindre bra framöver.

Vanliga ”fällor” som skyddsentusiaster kan falla i är –

– Att skyddsträningen blir ”elakare” och våldsammare än exempelvis vanlig lydnadsdressyr. Många tycker nog att det är ok, ”det är ju ändå en tuff grej att göra”. Men det blir aldrig bra. Om samarbetet och förtroende mellan dig och hund är viktigt på exempelvis lydnadsplan, då är det än mer viktigt i skyddsarbetet. Även skyddsarbetet ska bygga på belöningar!

– Att figuranten (den hunden ska arbeta mot) styr hunden, hjälper hunden. På så sätt får du en hund som kan gå bra på träning då hunden känner igen sig. Men på prov där figuranten arbetar efter ett speciellt mönster och är ganska neutral, där kommer inget att fungera. Eller för tjänstehunden där varje tjänsteingripande är en utmaning i sig. Att figuranten styr hunden, det är att lura sig själv.

– Att man helt enkelt har alldeles för bråttom. Grunddressyr är viktigt i all dressyr. Men i skyddsdressyr, där anser jag att det inte bara är viktigt, det är ett måste för att kunna hålla på med skydd tills, och trots, hunden blir gammal och rutinerad.

Ett svar på ”Samarbete, förtroende, ”få fördel i”… Detta är otroligt viktigt!”

 1. Hej Fredrik!
  Jag skulle så gärna vilja ha ett råd av dig. Hur ska man vara första gången man träffar sin blivande hund?

  Vi har hittat vår drömhund, en snart 2 årig grand danois hane. Efter massor med research och prat med uppfödare/ägare/andra runt i kring så här vi fått uppfattningen att denna hund är väldigt trevlig, fungerar kanon och inte har några som helst ”fel”.
  Då vi bör 50 mil ifrån varandra kommer vi inte träffa honom förens dagen vi hämtar honom.
  Nu till min fråga:
  HUR ska vi bete oss när vi ska träffa vår blivande vuxna hund?
  Ska man vara mjuk, snäll och rolig för att skapa ett positivt band? Alltså lite fjäskig och leka och berömma? Eller Hur ska man bete sig? Ignorera och sedan hälsa lugnt? Vara bestämd och tydlig? Jag är tjej och liten till kroppen och vill att han absolut ska respektera mig och se mig som sin nya flockledare. Men hur ska man agera? Samtidigt vill jag att han ska bli kär i mig och känna sig trygg med att åka med mig hem.
  Har du möjlighet att skriva eller har du något avsnitt eller inlägg om detta?
  Det känns som en väldigt viktig och avgörande dag. Jag vore så tacksam för din hjälp!
  Med vänliga hälsningar Ella

Kommentarer inaktiverade.