Korta tips och råd för dig som vill träna hunden för tävling.

Här är min kompis Yoda 🙂

Först – Tänk nu på att det börjar bli mörkt ute. Se till att ha reflex på vovven, på katten, och på dig själv!

Här får du som vill tävla med din hund lite allmänna tips och råd –

 • ”Curla inte hunden i träningen” Tänk på att du under tävling och prov förmodligen är strikt och korrekt. Var då även det i din träning. Istället för att vara ”kul” och ”rolig” för hunden i träning, var istället strikt och korrekt i träningen, och lär hunden att det är just ”strikt och korrekt” som är ditt sätt att vara då det är en belöning på G.
 • Undvik inte störande moment i träningen. Sök istället upp extrema störningar och träna där. De eventuella ”störningar” du kan få under prov/tävling, de ska framstå som ”walk in the park” för din hund. Detta eftersom du alltid tränar din vovve i miljöer där störningarna är betydligt större.
 • Jag själv tränar alltid mina tävlingshundar i den följd momenten kommer på tävling. Detta gör jag eftersom hunden kommer lära sig detta. På provet/tävlingen, då är hunden förberedd på nästa moment hela tiden.
 • Ha en rutin du alltid gör innan du går ut på ”planen” och tränar. Gör alltid denna rutin innan träning, och använd dig av samma rutin på prov/tävlingsdagen. På så sätt vet hunden vad som kommer att ske, och på så sätt får ni bättre förutsättningar för att lyckas.
 • När hunden kan alla moment, och gör det ganska bra. Träna då tävlingsmässigt med ”provledare och domare”. Gör det strikt och tävlingsmässigt, men belöna kanske 5-10 sekunder in i programmet. På så sätt får hunden oerhört positiva förväntningar på prov/tävlingsdagen.

Här vara några små, men väldigt bra tips, som jag alltid tänker på med mina vovvar jag ska tävla med. Hoppas du får nytta av dem.

Nu kvällspromenad med mina vovvar, sen G’natt 🙂

3 svar på ”Korta tips och råd för dig som vill träna hunden för tävling.”

 1. Håller med dig förutom om att alltid träna momenten i den följd de kommer på tävling/prov. Du brukar prata om överinlärning och här tycker jag det är lite samma sak ja du förstår. Mina hundar skall kunna momentet oavsett i vilken ordning de kommer i för att slippa oönskade överraskningar. Dvs hunden är bättre förberedd och oavsett var så skall hunden lyssna på kommandot och inte en följdordninh.
  Däremot träningarna innan tävling/prov tyckrt jag att man kan köra i moment ordning.
  För och nackdelar där.
  My

 2. En helt annan fråga, du träffade min valp förra veckan o jag undrade om mammas hund. Det går bättre, men hon sitter mest hos mamma medan de skäller ut varandra. Max bryr sig inte. Plus att han ogärna går ute, sätter sig bara oavsett vad jag gör. Äter jord o gräs. Kissar och bajsar visserligen också. Happi gick utan problem så jag känner mig lite rådlös. Är det tålamod som gäller och fortsätta locka och pocka? (Han är bara nio veckor än o det är redan utanför porten). Eller har någon annan bra tips?

 3. Hur går det för Lilla Nymo? Vet du om hon är med valpar än? Har inte sett eller hört något utav henne på länge. 🙂

Kommentarer inaktiverade.