Lär hunden att älska sin munkorg, sen kör du bara!

Ny vecka, nya möjligheter 🙂

I går kväll kom jag hem från Sollefteå, där jag tillbringat helgen för att döma rasmästerskapet för holländska herdehundar.
Det var riktigt trevlig, och jag återkommer gärna.

På frågan – hur skulle du beskriva en holländsk herdehund? Så skulle jag säga att det är en härlig blandning av en bra schäfer, och en bra malinois… Inte kanske till utseende, men hur den arbetar.

Stort tacka till arrangören för att jag fick komma.

Och staden Sollefteå….. man kan inte annat bli ödmjuk då det gäller hund då man besöker den staden 🙂

 

Sen kan jag se att Agria har startat ett spännande samarbete med ”FirstVet”…… gå in på Agria.se och kolla upp detta. Det har i alla fall jag gjort 🙂

Fråga –

Hej Fredrik. Jag har världens problem med min hund som jag behöver hjälp med. 
När jag ska borsta, eller torka av min hund efter promenaden, så bits han. Och det rejält.
Jag har fått hjälp av två experter. Den ena rekommenderade mig att ”sätta hunden på plats”, den andra sa att jag skulle ge hunden godis då den inte bits.
Inget fungerar!
Att sätta hunden på plats blev bara att jag blev ännu mer biten, att ge hunden godis då han inte bits ger liksom inget resultat. Han bits lika mycket för det (men han har blivit tjockare).
Kan du ge mig något annat råd?
Vänligen X

Svar – Hej. Jag tycker inget av tipsen du fått är bra. Och jag anser att det du själv beskrivit blivit följden av råden, är en bra beskrivning på vad som händer.
Mitt råd till dig är att ignorera hunden. Alltså – gör det du ska(torka, borsta)och strunta i om hunden biter dig. Gör det du ska, och gör ingen sak av det.
Sätt på hunden en munkorg, och gör din grej bara. Då kommer hunden att upphöra med detta.
En hund som bits, men inte får ”fördel” i att bitas, alltså inte ”får svar” på det den gör, den kommer att upphöra med detta.
Var noga med att lära hunden att munkorgen är något positivt först bara. Lär hunden med hjälp av belöningar att älska sin munkorg, sen är det bara att köra / Fredrik Steen

 

 

 

3 svar på ”Lär hunden att älska sin munkorg, sen kör du bara!”

 1. Hej. Kan jag få fråga om något helt annat. Hoppas du får tid att svara. Jag är jättesugen på att köpa en hund. Har funderat på en Golden Retriever. Nu fick jag en förfrågan om jag ville köpa en cocker poo på 1.5 år
  Ägaren har blivit sjuk. Hittar så lite att läsa om denna ras. Kan du berätta lite. Skulle bli väldigt glad. Tack på förhand/Elisabeth

 2. Hej Fredrik. Jag har en fråga. Vi har en vuxen omplacering hemma. Och nu även en valp på 8månader. Valpen kan ibland vara så jobbig mot den äldre och bita han i benen i upp mot 20 min, den stora säger ifrån lite mesigt, men vi brukar få separera dem ett par minuter och gå en sväng med valpen för han går så upp i varv.
  Vi har märkt att valpen är beskyddande mot sina ben, och enbart det. Ingen av dem bryr sig om varandra vid utfodring.

  Nu till min fråga. Igår kväll satt vi i soffan efter maten och allt var som vanligt. Vi tittade på tv och var inte speciellt uppmärksamma på hundarna eftersom den stora satt i soffan och den lilla på golvet. Rätt som det är flyger den stora mot vår 8-månaders och biter han i halsen. Vi fick lite utav panik och jag vet inte om det såg värre ut än vad det var. Men valpen klarade sig utan skador, men den stora höll fast hårt och jag fick kämpa för att öppna hans mun. Nu i efterhand inser jag att det kanske var dumt. Men jag visste inte hur allvarligt det var.

  Eftersom detta är första gången jag har två hundar samtidigt så är jag rädd för om det verkligen bara var en ”tillsägelse” eftersom han aldrig sagt till valpen förr och det var ”fysiskt oprovocerat” dvs valpen rörde inte ens honom.
  Kanske handlar det om maten vi hade ätit strax innan. Försöker hitta videos på hur det kan se ut när en stor hund tillrättavisar en valp som jämförelse. Men hittar inget… Kan du berätta om du varit med om något liknande som bara visat sig vara en tillrättavisning eller vad tror du detta handlade om och finns det några tips du kan ge som jag kan gå efter nu.
  MVH!

 3. Hej! Har oxå problem med en valp på 16 veckor som bits hela tiden. Det är en blandras ( golden och boarded collie) När jag klappar honom fint lägger han sig på rygg och då börjar han bita mig i händerna och det ganska hårt. Tar jag bort händerna
  biter han i hälsenorna. Har provat sätta på mig handskar och stövlar och ignorera honom. Då blir det nästan värre. Försöker avleda med annat att tugga på, slängt godis mm. Det hjälper i några sekunder sen är han igång igen. Han hoppar även och nafsar tag i kläder, sliter och drar sönder. Vad ska man göra?
  Tacksam för tips!

Kommentarer inaktiverade.