Skämta inte bort det här, lova mig det!

Tidningen Metro har tagit upp detta med övervikt på hundar. Det tycker jag är bra, och viktigt!
Minst en tredjedel av alla Sveriges hundar är överviktiga. Och detta kan jag verkligen intyga. Jag skulle vilja säga att typ varannan hund är överviktig, i alla fall de jag träffar.

Jag kommenterar alltid detta. Även om jag får en fråga om ex vis besvärliga hundmöten, så kommenterar jag just detta om hundens övervikt.

Det jag ofta märker då jag kommenterar detta är att ägaren skämtsamt vill skämta bort det jag säger. Eller så tycker ägaren själv att det är någon typ av bevis att ägaren älskar sin hund, ”den är så där lite härligt bortskämd”… eller något i den stilen.

En hund som växer upp med övervikt har betydligt högre risk att få problem med höftleder och skället, än en hund som växer upp med en sund vikt.
En hund som är överviktig genom livet har i snitt ett liv som är två år kortare än en sund hund.
En hund ”som man skämt bort lite grann” och därför är överviktig mår inte heller lika bra totalt sätt. Det vet alla som själv går omkring och bär på övervikt.

Att hålla en hund i rätt vikt är enkelt, och det är ditt ansvar.
Framför allt mindre mat, men även mer motion, är det som gäller.

Hur ofta kontrollerar jag att mina hundar är bra i sitt hull? Varje dag!
Hur ofta justerar jag mängden mat till mina hundar? Varje dag (om det behövs)!

Hur ofta ger jag mina hundar något extra att äta? I princip aldrig, och gör jag det kompenserar jag det med betydligt mindre mat i foderskålen.

Skämta inte bort det här… lova mig det!
Det handlar om din hunds hälsa 🙂

 

5 svar på ”Skämta inte bort det här, lova mig det!”

 1. Jo de kan visst va svårt att hålla sin hund i rätt hull när den är för smal…. Och inte är så mkt för mat.. Hur gör jag åt de??

 2. Skulle aldrig skämta om en sådan sak. Nu väger jag min valp en gång i veckan för att ha koll att han går upp som han ska, han får bara den mat han ska ha och någon liten morotsbit ibland. Jag hade tvärtom problem med min förra hund som hade svåra magproblem utöver allt annat, han gick inte upp i vikt förrän vi fick mat som han tålde. Då blev han perfekt.
  Har man som jag nu en labrador, vet jag vad som gäller. Det är bra att kunna gå till veterinären och väga dom med jämna mellanrum. Det gjorde jag. Just nu går det med badrumsvågen.
  Viktigt att den här frågan tas upp och skitbrs att du kan säga till också. Inte alla vägar det.

 3. Jag påpekar också vikten om jag tycker hunden är osunt stor. Med känsla och respekt så klart. Får samma svar som du. Och även: ”Dina hundar är nog för smala i så fall” eller ”jag älskar min hund” Då svarar jag att mina alltid får komplimanger i djurbutiker och hos veterinären. Eller: jag älskar också mina hundar därför håller jag den vikt de bör ha.

 4. Håller helt med!
  Men det är en mycket känslig fråga..jag jobbar som hundtrimmare och det är vanligare med en hund med någon form av övervikt än undevikt eller normalvikt.
  Det har gått så långt att jag funderar på att skaffa en våg, eftersom ägarna Inte själv märker att hunden ökar i vikt från gång till gång.
  Många ägare blir stötta om man tar upp frågan, och jag försöker på bästa sätt påpeka allvaret.
  En veterinär sa till mig om min ena hund som är allergisk, som aldrig får annat än sin mat.
  Du får tänka så här, att en något för smal hund lever längre än en något för tjock hund.
  Det brukar jag säga till mina kunder, men även hänvisa till veterinären där det finns våg och hjälp med kosthållning.

 5. Tyvärr är vetrinärerna lite dåliga på att ”ta bladet från munnen” och ge djurplågarna en uppsträckning,jag har själv hört vet.säga till ägare av smällfet huned,”den är lite rund”???!!!.Annat är det på jakthundsutställningar,där får man direkt en skopa ovett.

Kommentarer inaktiverade.