Då kommer du kunna belöna mer än du ”fyar”.

Om jag ska till affären och handla, då vet jag att mina barn kommer att tjata om godis eller glass….

Om jag och mina barn sitter i soffan en kväll och har mysigt, och jag plötsligt säger – ”nej, nu går vi och lägger oss” – då blir det protester…

När jag köpt glass hem och lägger in glassen i frysen, och säger ingenting till barnen, då kommer barnen då jag inte är hemma att äta upp all glass…

Om vi ska få gäster och jag dukar fram goda kakor och bullar inför det besök som kommer snart, då kommer barnen börja tjata om att de vill ha en kaka…..

Så här någonting fungerar mina älskade barn. Och det stör mig inte alls. Jag älskar mina barn mest i hela världen. Jag tror också många föräldrar känner igen sig i detta på något sätt.

Jag tror även många hundägare känner igen sig….. ”Där kommer en annan hund med ägare, nu vet jag att min hund blir besvärlig”…. ”Jag lägger mackan på bordet även om jag vet att hunden kommer att stjäla den”…. och så vidare.

Hundägaren vet vad som kommer att hända vid hundmötet, när den lägger mackan på bordet och så vidare….. ändå gör hundägaren detta utan att ”förbereda hunden”, men är beredd på att fya hunden då den gör det ägaren redan visste skulle ske (?)

Innan jag går in på affären med mina barn frågar jag ungarna – ”Det blir ingen glass eller godis. Fixar ni att hänga på in utan att tjata?” – Då är barnen förberedda, och tjatet kommer inte!

Tio minuter innan vi ska gå och lägga oss förbereder jag barnen på att det är sängdags snart. Då blir de inte sura när det är dags.

När jag köpt glass berättar jag det för barnen, men säger också att vi ska ha den på fredag kväll, då rör de inte glassen….. och så vidare.

Alltså, genom att förekomma med kommunikation undviker vi konflikter. Och framförallt hamnar vi inte i lägen där jag måste ”fya/skälla” på barnen. Det är jag glad för eftersom bestraffningar (alltså – agera då hunden/barnen redan gjort fel) är i princip värdelöst, och förstör mer än vad det gör nytta.

Så med det sagt – Lär dig förekomma, hjälp hunden att göra rätt, förbered hunden – Då kommer du kunna belöna mer än ”fya” 🙂

 

9 svar på ”Då kommer du kunna belöna mer än du ”fyar”.”

 1. Hej Fredrik!

  Jag promenerar i min vardag en Ungersk Vizsla. Hon är 2 år gammal och behöver en del motion. Jag har en Border Collie hemma i Sverige (hos mina föräldrar, jag bor numera som Au Pair i en engelsk familj) som vi tränat i valpkurser. Vi har övat mycket kontakt med Border Collien och han fungerar klockrent. Han är skarp och förstår mycket av det vi säger. Reagerar snabbt på ett nej och går alltsomoftast att bryta om han får en tanke eller idé vi inte håller med om.

  Nu till den andra hunden, hon promeneras två gånger om dagen 2ggr x 1h varje dag och dessa promenader är till 70% av tiden utan koppel. Hon lämnar aldrig min sida helt utan håller mig alltid i siktet. Hon jagar ekorrar i parken och duvor på gräset. Men som det kan bli i större städer stöter vi på många andra hundar. Här kommer problemet. Hon jagar även andra hundar. På samma sätt som hon går ner i ”vall” eller ”stalking” när hon nästan smyger mot ekorrar eller duvor och sen attackerar gör hon med hundar när hon är lös.

  Hon får såklart inte attackera andra hundar men får gladeligen jaga andra djur för att det skulle vara bra för energiförbränningen och träning för hjärnan säger ägaren till hunden. Problemet som jag ser det är att jag inte kan bryta henne eller stoppa henne när hon har bestämt sig för att göra det. Hon har aldrig skadat en annan hund men har fått tag i en stackars liten taxvalp en gång. Jag kan säga att de andra ägarna inte är så glada…

  Jag har börjat jobba med kontaktövningar och att hon ska ”be om lov” när vi går ut, får mat, får gå lös osv. Det fungerar bra men har inte lyckats att få henne att sluta attackera. Hon går inte på hundar som rusar mot henne och hälsar, de tycker hon nästan är äckliga. Jag har inga problem med att distrahera henne varje gång det kommer en annan hund men det kan bli 30ggr per promenad och promenaden blir inte bekväm plus att hon kanske skulle kunna sluta attackera andra hundar.

  Jag hade en tanke om att hennes jaktinstinkt kanske har något med detta att göra. Om vi försöker få henne att sluta jaga ekorrar och annat kanske hon slutar ge sig på hundar?

  Ägaren till hunden säger att jag kanske ”stänger in” hunden för mycket och inte ger henne frihet att löpa fritt på promenaden och därför får hon ”utbrott”. Medan jag tänker att ju mer kontroll och kontakt jag har på/med min hund ju mer kan hon springa fritt och träna sin hjärna för att hon måste hålla stenkoll på mig.

  Jag vill gärna veta vad du tycker! Finns det några andra sätt att träna henne?

 2. Vill enbart intyga att dina råd fungerar, hundmötena är inget problem längre. Trodde att det skulle bli en startsträcka, icke, min hund klickade direkt och är jätteduktig.
  Däremot har vi problem med hundar som går lösa tillsammans med sin matte/husse och som går fram till min hund som går kopplad, blir konflikt till 95% Jag ber hundägaren att koppla sin hund, tyvärr hörsammar inte alla… Råd?

 3. Precis så är det.Följer mycket av dina råd med vår hund.Funkar bra med möten av både hundar och hästar och alla hon vill hälsa på.Är både hon och jag förbereda och vet går de mycket bättre.Tack för alla dina goda råd.

 4. Hej Fredrik! Låter väldigt vettigt det du skriver! Frågan är bara, hur gör du det i praktiken? Ett barn kan du ju prata och resonera med och hur gör jag det med min hund? Ska jag t.ex. säga nej och peka på mackan, eller ska jag säga till hunden att gå och lägga sig eller hur ska jag göra för att förbereda hunden i detta läget? Hälsningar en till sommaren blivande hundägare som vill vara förberedd.

Kommentarer inaktiverade.