Aggressivitet mot människa, aggressivitet mot hund – Det är inte samma sak!

Om du inte har Instagram, så måste du verkligen skaffa det.
Och om du har Instagram så måste du följa mig. Då missar du inget hundtips och annat jag lägger ut där 🙂

 

 

Aggressivitet mot människa, aggressivitet mot hund – Det är inte samma sak!

När man pratar om hund i samhället är aggressivitet något som är otäckt och något vi inte vill ha. Men man måste verkligen vara noga med att skilja på aggressivitet och aggressivitet.
Inte alltför sällan kan man läsa i media om en hund som bitit en människa, och i samband med den artikeln kan man läsa fler exempel på hundar som bitit andra hundar, och på så sätt blir artikeln ”kladdig” och helt fel.

Att en hund biter en annan hund – Det är faktiskt, oavsett att det är otäckt och bristande ägaransvar, något som är ganska naturligt och ofta går att förklara lätt.

Men att en hund angriper en annan art – i det här fallet en människa – det är inte alls lika naturligt och bara fel.

Att göra ett likhetstecken mellan aggressiv mot andra hundar, och aggressiv mot människor, det kan faktiskt inte bli mer fel.

En hund som är väldigt aggressiv mot andra hundar, den är till och med mycket sällan aggressiv mot människa. Ofta är det till och med raka motsatsen.
När/om man gör en mentaltest på en hund, och kommer fram till att hunden i princip är helt avsaknad av aggressioner, så kan denna hund trots allt visa upp stora aggressioner mot andra hundar. Detta är fakta, och det är inte alls ovanligt att se detta.

Sen måste man också komma ihåg att en hund som visar aggressivitet mot människa, att det där inte är aggressiviteten som är farlig i sig.
Det finns en stor mängd hundar i vårt samhälle med ett relativt stort mått aggression i sig (alltså stor skärpa och försvarslust) men som aldrig visar detta och aldrig blir problematisk.

Problemet i sig, och som jag tycker man pratar alldeles för lite om i det här sammanhanget, det är hundens nerver och mod. En rädd och feg hund, den hunden blir farlig.
En självsäker och trygg hund, oavsett nivå på aggressioner, det är en lugn och säker hund.

Så därför menar jag att man i dessa diskussioner faktiskt fokuserar fel. Man fokuserar ofta på aggressioner som det problematiska, medan det i själva verket handlar om annat menar jag. Exempelvis nerver och mod.

Ha en fin fredag och en fin helg. Själv ska jag ta mig upp till Skellefteå för att föreläsa om vovvar 🙂

 

 

5 svar på ”Aggressivitet mot människa, aggressivitet mot hund – Det är inte samma sak!”

 1. Ååh snälla skriv mer om hur man kan göra med en hund som är aggressiv/sur på andra hundar! Vill så gärna att min tik ska kunna umgås och ha kul med andra hundar ist för att morra/sura/vakta hela tiden, vill så gärna vända beteendet men vet inte hur.

 2. Hej Fredrik
  Ska skulle så gärna vilja få råd ang vår schäfervalp. Han är fyra månader och bits otroligt mycket. Han hoppar upp och biter oss när vi sitter i soffan, han biter oss i fötterna. Han får ryck när han bits så otroligt intensivt, svårt att förklara men det känns inte som att det är pga tänderna. Vi kan knappt klappa honom, inte ta på halsband. Klippa klor är en kamp. Vi har försökt vänja honom vid att hållas fast men det går inte.
  Jag känner att jag orkar snart inte. Det är en kamp hela tiden. Håller vi fast honom för att få honom att sluta fortsätter han att bita oss/försöka & när man släpper så flyger han på oss igen.
  Han är duktig i övrigt, vi lär honom massa roliga konster mm. Vi har jättebra kontakt när vi är ute & går. Både i koppel & lös.
  Det är bitandet som är så jobbigt & dessa ”ryck” då kvittar det var vi gör. Han slutar inte.
  Hälsningar S

 3. Så bra beskrivet Fredrik! Just nu kämpar jag och min 17-åriga dotter för att få pappa i familjen att förstå att amstaff är en fantastisk familjehund. Den är glad och älskar människor bla pga att den inte är rädd. Vi vet också att tidig socialisering med de hundar vi vill ska ingå i dess umgängeskrets är viktig. När vi tittar på andra raser känner man att det inte riktigt klickar med nån annan. Pappa/min make vill att vi kompromissar och skaffar en annan ras men det kan vi inte, man skaffar inte en hund vilken som helst, man skaffar en individ. Så hur du beskriver detta med aggression, för det är ju det som min man är rädd för med den rasen, är klockren och kommer definitivt att komma med i min argumentationsliste. Nu kanske du tycker att det inte är rätt att skaffa en hund som alla i familjen inte vill ha, men detta har vi blött stött mycket, och jag och dottern som kommer att vara de huvudsakliga ägarna/skötarna och har det brinnande intresset, ska ju inte behöva ha en ras vi inte vill ha, då kan vi hellre vara utan…och det känns inte heller som ett alternativ. Vi tycker inte att hans förutfattade och osanna tankar om rasen ska få sätta käpparna i hjulet, utan vi vill ju att han ska förstå hur underbar amstaffen är!!

 4. Hej Fredrik, jag undrar hur du tycker jag ska agera när jag möter en hundägare där hunden sliter sig loss och attackerar min hund. Jag blev så paff när det hände att jag inte sa någonting utan vi gick bara därifrån. Min hund blev rädd och tyckte det var en obehaglig situatin. Hundägaren försökte hantera 4 hundar samtidigt i koppel och jag borde eg ha insett att jag inte skulle passerat. hälsningar Sara, stolt ägare till vår 6-mån mellanpudel Zelda. 🙂

 5. Hej Fredrik.
  Fått ner min 2-åriga schäfers hundaggressivitet betydligt tack vare dina metoder:
  Lyfte upp hunden och skällde ut den, samt ledarskapsövning med sträckt koppel på sittande hund, sedan: lek på gott uppförande.
  Men.
  När vi går kurs så är o. förblir han hopplöst ointresserad av husse förutom när jag mutar honom med godis. Allt annat är intressantare. Likaså när jag med grannar promenerar våra resp. hundar, då skall han gå först och ändå blir han helstirrig.
  Det är nästan som om att jag måste få ner hans spänningsnivå innan han kan minnas vardagslydnaden ordentligt. Men hur gör jag det?
  Några revolutionerande tips?
  MVH
  Lars-Erik Eriksson

Kommentarer inaktiverade.