Jag lär min hund apportera.

Du missar väl inte ”Steffi, Svampskola” som finns att se på min Instagram @hundcoachen. Just nu ligger det ute 2 delar, men det kommer fler.

Gör DIN vovve till världens bästa svampvovve 🙂

En stor del av min semester lägger jag på min Pacco, och träning av lydnad. Han är drygt 16 månader nu, och lydnaden går väldigt bra.

Igår började jag med momenten ”apport”.

I den tävlingsgren jag ska tävla med Pacco, IGP, så har vi tre apporteringsmoment.
Apport på slät mark (2 kg tung apportbock)
Apport över 1 m högt hinder.
Apport över A-hinder (180cm högt).

Jag är extremt noggrann med dessa moment. Det är väldigt lätt att ”apporten bara blir en rolig grej hunden springer ut och leker med”, och det vill jag inte ha. Detta är ett rent lydnadsmoment som alla andra moment. Givetvis arbetar jag med positiv förstärkning – nonchalerar fel, belönar rätt.

Jag lär Pacco hoppa, och klättra över A-hinder vid sidan om, utan att apportera.

Första apporteringsövningen är att han tar apportbocken från min hand. Han får inte ta den vårdslöst som om han tog en pinne, utan lugnt och fint. Är han våldsam, blir det ingen belöning. Rätt beteende, då får han sin belöning.
Sedan lär jag Pacco att bära apportbocken när vi rör oss framåt. Samma sak där, tugg, lek mm, det ger ingen belöning. Ett fast lugnt grepp resulterar i belöning.

När han gör detta bra, på kommando ”apport”, då lägger jag ner apportbocken framför våra fötter. Alltså, jag slänger den inte vilket ofta bara ger ett lekbeteende.
På kommando ”apport” tar han upp den från marken, vilket ger belöning.

Här ligger jag ganska länge i träningen. Jag väntar relativt länge innan jag kastar apportbocken. Springa kan han redan, det vet jag. Jag ligger kvar i ren ”lydnadsträning” tills jag känner och märker att han är koncentrerad och fokuserad i det han gör.

Belöningen jag arbetar med är i huvudsak min röst/mimik, och fysisk kontakt.

Berätta gärna hur du lär din hund apport.

3 svar på ”Jag lär min hund apportera.”

 1. Hej!
  Spännande att få följa eran väg mot IGP.
  Jag skulle också vilja lära min hund apport men har problem med första steget som du beskriver i texten. Han kan greppa fint om bocken, men slutar ibland i allmän lek.
  Jag belönar bara rätt beteende och han har svarat bra på klicker. Men jag kan ändå inte låta bli att tänka att det blir en ”självbelöning” vid dom tillfällena han börjar leka med bocken..
  Jag hade i början svårt att få honom greppa fast, men det går bättre om jag rör mig, backar, och han får följa mig.
  Tips mottages tacksamt!

 2. Min labbe som från start inte ville ha något alls i munnen, och heller inte leka något som helst kampigt tog ett bra tag att lära. Jag lärde henne apport genom att hålla en apport framför nosen på henne och varje gång hon nuddade den belönades det. Därefter behövde hon nudda den längre för belöning, sedan öppna munnen runt den, och sen hålla den själv en kort stund som tillsist blev längre och längre stunder. Därefter kunde apporten läggas ner för att hon skulle plocka upp den åt mig, och utrymmet kunde ökas. Dock har jag fortfarande problem med att hon tuggar på apporten när hon håller den längre. Upplever att hon är väldigt känslig i munnen och inte vill hålla fast den, utan rullar runt den i munnen för att inte tappa den typ. Antar att jag får gå tillbaka till grunden/starten och bara berömma när apporten hålls stadigt och fast. Eller har du något annat tips för detta?

 3. Har en elva veckor gammal golden retriever. När han var åtta veckor gammal och vi precis fått hem honom så plöjde vi Agrias valpskola med dig på youtube, och vilken nytta vi har haft av den 🙂 Bästa tipset vi någonsin fått måste vara att lägga energi på träning när han blir en speedad piraya 😉 Tack för det!
  Vi har så roligt ihop och har en fin kontakt med varandra idag, jag och vovven.
  Hoppas nu på valpkurs till hösten, att inte platserna är alltför begränsade pga covid-19.

Kommentarer inaktiverade.