Råd och tips till nyblivna hundägare.

Enligt uppgift har coronapandemin gjort att väldigt många skaffar sig en hund. Det tycker jag är bra. Men samtidigt är många oroade för att en stor okunskap finns.

Jag lägger kontinuerligt ut tips och råd på min Instagram @hundcoachen , och nu senat har jag lagt ut tre filmer med just detta.
I det här blogginlägget tänkte jag gå igenom alla dessa råd i text –

Lär hunden redan från dag 1, att då ni är på promenad och har koppel på hunden hälsar vi aldrig på andra/mötande personer eller hundar.

Detta är ett enkelt sätt för dig och inte minst din hund att få till lugna och fina promenader. Stanna gärna upp och prata med människor, men släpp inte fram din hund. Ha den istället vid sidan och ge den själv en godisbit. Gör du detta konsekvent får du härliga promenader.

Lär din hund acceptera/tycka om intim beröring.

Rör vid din hund över hela kroppen, titta på tänder, tassar, öron, svans mm. Detta är viktigt för framtida eventuell vård av hunden, för kloklippning, och inte minst för din och hundens relation. Det handlar om förtroende och tillit. Ofta är just förtroende och tillit något man som hundägare måste jobba på.

Lägg fem minuter extra på din hund och lär den ett partytrick.

Fem minuter varje dag på att lära hunden något ”onödigt” gör underverk för dig och din vovve. Dels lär sig hunden att ”det lönar sig” att vara uppmärksam på dig. Samt att du och din hund lär er kommunicera betydligt bättre. Kommunikation mellan dig och din hund kommer vara guld värd i hela hundens liv.

När hunden är busig/besvärlig – Det är då du ska träna!

Nästan alla hundägare vet om perioder eller stunder i vardagen då hunden är som busigast eller besvärligast. Hunden kan få ”tok-ryck”, eller bits och sliter i saker….. Det är då du ska träna med hunden. När hunden är på det här humöret, då har den energi och vill mycket. Istället för att tycka denna stund är besvärlig – utnyttja detta till träning med hunden. Det är nu hunden tar till sig träning bäst.

Ta med hundens mat på promenader.

Jag hoppar ofta över att ge mina hundar mat hemma och tar gärna med mig maten på promenaderna istället. Där ger jag vovven lite mat varje gång den är uppmärksam på mig. Det skapar härliga promenader där jag som ägare av hunden blir den som är mest intressant och rolig på promenaderna.
En klart underskattad övning som faktiskt fungerar bättre än vad man tror. Inte minst på hundar som normalt sätt inte är så ”matglada”.

När hunden vilar – Låt den vara!

Nästan alla vill ha en lugn och harmonisk hund i bostaden. Det är därför viktigt att du låter den vara när den gått och lagt sig och vila. Att väcka hunden, att störa hunden ger inget gott. Tvärtom kan hunden få svårt att koppla av, och glöm heller inte bort att en hund behöver vila betydligt mer än du för att må bra.

Ta med hunden och låt den uppleva saker – men skydda den från andra!

Jag tycker det är väldigt bra att ha med hunden på det mesta. Det tycker hunden är kul, den får en fin erfarenhet, det är en bra stimulans för hunden. Men bara för att jag har med hunden på en middagsbjudning eller ett cafe låter jag inte andra främmande personer hälsa eller engagera sig i hunden. Även om det verkar som att hunden uppskattar detta så bildar detta ofta stress och därmed felbeteenden. Ha med hunden, men se till att andra låter din hund vara. Det skapar en lugn hund även utanför ert hem.

Respektera din hund – Din hund är en egen individ!

Alltför många hundägare har svårt att acceptera att hunden är en alldeles egen individ. Som gillar vissa saker, som inte uppskattar andra. Låt din hund vara just en egen individ, en egen individ i familjen precis som du och andra.

Ha en fin söndag 🙂


4 svar på ”Råd och tips till nyblivna hundägare.”

 1. Tack för basala men viktiga tips. Jag skulle vilja ha ett exempel på hur du säger till främlingar som frågar om de får hälsa. Jag upplever att en del blir förnärmade och det kan ju bero på att jag uttrycker mig på ”fel” sätt.
  Det var mycket lättare innan 12v vaccinationen för då kunde man skylla på den.
  Tack för ditt ihärdiga engagemang med oss hundägare.

 2. Hej Var kan jag köpa din bok om att köpa hundvalp.Med vänliga
  Hälsningar Marianne

 3. Tack Fredrik! Det är ett stort stöd att läsa din blogg ! Vi har en 14 veckors Lagotto-kille, hannar precis i superjobbig ”bitande i ben och händer”-period! Vi jobbar på utifrån dina råd!

 4. Hej Fredrik! Orka läsa detta, snälla :-)!
  Har en ettårig jaktlabrador som utmanar mig/oss och jag behöver några kloka råd :-)!

  Ska försöka beskriva situationen:
  Hennes ’personlighet’ är mer försiktig än offensiv.

  Hon är oerhört samarbetsvillig och lyhörd och älskar sin flock (två vuxna&två barn).

  När hon var valp härjade en hundsjukdom i Norge = hon träffade få andra hundar den första tiden.

  Vid 7-8 månaders ålder började hon morra&resa ragg vid hundmöten under promenad (hon kan ibland vifta på svansen samtidigt). Och vi kan inte identifiera ngn specifik händelse som triggade

  Vi har sedan dess jobbat med att försöka minska osäkerheten/rädslan (vår tolkning) och ’få bort’ beteendet. Vi har försökt med att avleda, exv jobba med sitt&stadga när den andra hunden passerar. Vi har försökt vara roliga, haft m leksaker osv (bedömer dock att hon inte är mottaglig). Vi har ’markerat’ ( exv kort ’ryck’ i kopplet) för att sedan belöna när hon fokuserar på oss. Vi har varit peppiga ’kolla där, där kommer en kompis’. Vi har alltid försökt vara medvetna om att vi inte ska förmedla oro och vi försöker verkligen äga ledarskapet.

  Nu behöver jag/vi lite ny inspiration för att orka hålla i och hålla ut’ :-)!

  Vad ska vi lägga kraft på?

  Vi har inget behov av att hon ska gilla/leka m andra hundar men vi vill att hon ska vara så pass trygg att hon kan passera/vara i närheten av andra hundar utan att bry sig! Vill även att våra barn (10&12) på sikt ska kunna gå ut m henne utan att oroa sig för morr.

  Hjälp :-)!

Kommentarer inaktiverade.