Hjälp vovven att förstå snabbare

När man jobbar med hunden och ska syssla med inlärning, då är det jättebra om du kan göra detta i specifika miljöer som hunden lär sig.

Jag vill börja med att berätta kort om inlärning – Det jag generellt sett kallar inlärning bygger på positiva metoder. Dvs, hunden gör och får en belöning om den gör som jag vill. Gör hunden fel nonchalerar jag.
Inlärning för mig är då jag vill lära hunden något som inte är naturligt för hunden att göra i den här situationen.
Ett exempel kan vara att gå på lina, ett annat är att gå ”fot”, eller varför inte bara ”Sitta på kommando”.
Alltså, något som inte är naturligt att göra för hunden och därför måste vi lära hunden detta mot belöning.

När man ska lära en hund något så gäller det att skapa rätt förutsättningar för att hunden ska lyckas. Annars kan jag ju inte belöna, och då har jag ju inte lärt vovven något.

Generellt är vi i Sverige duktiga på att lära våra hundar olika saker, men ändå lättare kan det bli om vi lär våra hundar på specifika platser.
Det är inte alls bökigt, tvärtom ganska lätt. Framför allt brukar allt gå mycket snabbare och blir därmed roligare.

Exempelvis om jag ska lära min hund att ”krypa på kommando”. Då gör jag den träningen med en godisbit, alltid i köket (du väljer vilken plats som passar dig).
På så sätt vet hunden att när husse har godis och vill träna, och är i köket, då är det ”kryp-övning” som gäller.
När jag tränar ”apport” då är jag alltid utomhus på ett ställe där vi aldrig gör något annat än just ”apport” … osv.

Kan man under inlärningen av ett moment eller övning vara duktig på just detta, då lovar jag att hunden förstår snabbare och du får därmed en snabbare inlärning.

När momentet man tränar på verkligen ”sitter/fungerar”, först då gör jag det på annan plats, och backar bandet rejält första övningarna.

Prova detta och berätta hur det går för dig och din vovve

2 svar på ”Hjälp vovven att förstå snabbare”

 1. Hej
  En undran när det gäller att lära valpen att gå i koppel, ska man tvinga att gå åt ditt håll eller leka fram det.

 2. En orelaterad fråga, men hundar och ensamhet. Jag tror jag gör vad som är bäst för min hund men människor i min omgivning har så mycket synpunkter. Min hund (5 år) får vara ensam dagtid när jag är på jobbet, upp till 10 timmar, på vardagar. Innan det får hon en ordentlig promenad/motion/löpning och likaså efter, samt annan stimulans som att leta efter saker både inne och ute, trick och annat. DET GÅR OCH HAR GÅTT JÄTTEBRA.
  Har lämnat henne längre stunder regelbundet sedan hon var runt ett år gammal. Kortare perioder och mer sällan i början sedan längre och oftare/regelbundet.
  Om jag vet att jag kommer ha mycket att göra och svårt att ge henne vad hon behöver i form av stimulans etc när hon behöver det, under mer än någon dag, så får hon oftast vara hos min mamma som också har hund (som dock är ensam när hon är på jobbet) eller så fixar jag så att någon kan gå ut med henne under dagen.
  Jag VILL inte lämna henne på dagis pga att JAG UPPLEVER att det är väldigt mycket intryck utan stimulans (dvs ligga i en bur och en till två promenader i grupp), vilket jag vet att min hund blir stressad av (intryck utan stimulans). Hon fungerar jättebra med hundar och människor som hon känner, men är mer avvaktande mot okända (tar tid på sig att lära känna en människa/hund). Så det gör mig också osäker iom att det kan vara olika människor som jobbar från dag till dag.
  MEN. Gör jag fel? Skulle hon ha det bättre på dagis? Är det bara jag som intalar mig att hon har det bättre hemma där jag vet att hon är trygg? Jag är inte den som inte kan ändra mig, så länge jag får argument för det.

Kommentarer inaktiverade.