Det är inte ”glädje”, det är stress. Stress skapar felbeteenden och ohälsa.

Jag har på min Instagram @hundcoachen, tidigare i veckan, och även tidigare än så, berättat att främmande personer inte får engagera sig i mina hundar….. jag ska försöka utveckla det lite.

Tänk dig en flock hundar på en 4 -7 individer. Dessa hundar har levt tillsammans en lång tid och är en harmonisk flock. Tänk dig nu att dessa hundar/flock lever fritt i en skog.
Vad gör dessa hundar på ett dygn?
De sover/vilar kanske 15-17 timmar. De leker och gosar litegrann, i alla fall ett par individer. De ligger och vilar i en grupp, någon ligger nära en annan, medan andra ligger med några meters mellanrum. Allt är lugnt, det finns överhuvudtaget inget annat än lugn. Uppe på detta letar de mat eller jagar.

Det är allt.

De får inga besök, de får inte massa intryck på cafeer, bussar, eller genom promenader i stan. De har inga fester….. allt är bara lugnt i harmoni.

Hur har våra hundar vardagen?

De lever i en flock (hundens familj, vilket är hundens flock), det händer saker mest hela tiden. Det är promenader, det är kollektivtrafik, bilåkande, cafeer, hundmöten (möte med annan flock), möten med främmande människor, träning, det kommer besök till bostaden, främmande människor ska hälsa och gosa ….en ständig massa intryck hunden måste bearbeta och förhålla sig till.
Lite individuellt från hund till hund, men för de allra flesta hundar är detta påfrestande och i viss mån stressande. För många hundar skapas just en mängd så kallade ”problem” just därför. Vi utsätter hunden för saker – Den visserligen ställer upp på – men som inte på något sätt är naturligt för en hund.

Lite skillnad från hund till hund, men…… om du hela tiden utsätter en hund för en retning, då ökar intresset för just detta.
Ta hundmöten som ett exempel – En hund som lever med sin flock undviker att möta andra hundar, de håller sig i sitt revir och undviker konflikter. Vi ”tvingar” våra hundar till hundmöten dagligen.
Ta främmande personer som ett exempel – hundar i en flock som inte träffar människor aktar sig för människor ( ta bara hunden som sprungit bort i skogen ett par dagar)…. vi utsätter vår hund för personmöten dagligen.

På så sätt utsätter vi hundarna för retningar mest hela tiden, detta kan stressa väldigt många hundar och där kommer felbeteenden nästan alltid som ett brev på posten. Det är ju faktiskt inte så konstigt.

Många, väldigt många, hundar har inget behov att träffa eller umgås med andra individer än just individerna i flocken. Tänk dig själv att du, din familj, och era två hundar levde på en ö helt själva. Tror du då att hunden skulle tycka det vore trist att aldrig få träffa främmande?
Nej, så fungerar inte en hund. De älskar sin flock, har behov av sin flock, inget annat.

En liten liten valp rusar inte fram mot en främmande person och blir ”glad”. Nästan alltid för man locka på en liten valp. När den kommer fram pratar man gulligt med valpen och myser med valpen när den visar ett beteende som vi uppfattar som ”glädje”. Det är inte glädje, det handlar bara om stress och ett beteende som säger ”tyck om mig, jag är snäll, tyck om mig”.
Detta beteende förstärker vi genom att ge bekräftelse, och den onda stress-spiralen har fått en start.

I den mån det går försöker jag hjälpa mina hundar att slippa detta.
Det är givetvis omöjligt att leva som ”varg och grottmänniska”, men jag gör vad jag kan i alla fall.

-Hundar som inte tillhör flocken hälsar/engagerar vi oss inte i. Den stressen ska mina hundar slippa.

-Besök som kommer hem till oss hälsar/engagerar vi oss inte i. Den stressen ska mina hundar få slippa.

Bara som ett par exempel…..

Så när jag är med min ”flock” på vår ö, och vi har fest med ett tjugotal personer, då vill jag inte belasta mina hundar med detta.
Jag vill inte att mina hundar ska behöva springa omkring och visa varje individ hur snäll hunden är (för det är just de hunden visar – inte glädje).
När vi får besök, när vi har fest, då ska mina hundar på sin höjd sucka över ljudnivån, men inget mer.

Jag säger INTE att du ska ha det på det här sättet med din hund – för det avgör du. Men jag tycker det är viktigt att förstå varför hunden gör som den gör.

Genom att jag – i den mån det går – inte utsätter mina hundar för denna stress slipper jag också en mängd felbeteenden. Jag slipper besvärliga hundmöten, jag slipper hundar som skäller då det kommer besök, jag slipper rädslor, jag slipper faktiskt nästan alla problem många av er skriver till mig om.

Men som sagt – Det viktiga är att du har din hund på det sätt du vill ha hund. Här finns inget facit. 🙂

15 svar på ”Det är inte ”glädje”, det är stress. Stress skapar felbeteenden och ohälsa.”

 1. Kan tycka att det känns lite ”tråkigt”, även om jag förstår tankegången och konceptet. Känns skönt att du lämnar utrymme för oss hundägare själva att avgöra i slutet. Det är trots allt vi som lever tillsammans med vår hund. Allt gott!!

 2. Så himla bra tips! Har en liten jaktlabbe här hemma på 14 veckor och suger åt mig som en svamp av alla dina tips (började plöja youtube klipp från Nyhetsmorgon och gamla serier med dig för ett halvår sedan). Vi har lyckats få till en otroligt fin relation och en valp som är trygg, superduktig och älskar att briljera i allt vi tränar. Så bra att du finns för oss hundägare i Sverige Keep up the good work!

 3. Tack, så bra skrivet. Precis så vill jag ha det med vår hund. Har jobbat hårt med bla det senaste året och kommit tillrätta med väldigt många ”problemområden” som vi själva skapat genom att utsätta hunden för stress. Idag förstår vi vår hund och har en ömsesidig respekt. Inte alla som förstår och respekterar när jag ber dem att inte engagera sig i vår hund. Jag har fått lära mig att vara bestämd och stå på mig.

 4. Förvånansvärt hur folk inte ens märker sånt.. jag och min hund går förbi andra människor och hundar. Dom bryr vi oss inte om. 95% av alla hundar däremot, även på andra sidan gatan, börjar skälla, slita, frusta och sladda runt i asfalten. Ägarna reagerar med ett stillsamt ”sluutaa” eller att bli rabiata själva och börja skrika och slita i kopplet.. allt medans jag och min hund fortsätter framåt tyst och lugnt.. pinsamt.

 5. Jag gillar det du skriver men läst en del hundartiklar och böcker och många framhåller att man ska socialisera en hund. Vad tänker du om det? Och vad innebär det egentligen? Har ingen egen hund längre men avser att skaffa mig en snart igen
  Med vänlig hälsning, Helene

 6. Jo, det låter ju fint, men om man bor i en stad nära andra människor och hundar så är det knappast en möjlighet att hålla sig och sina hund helt isolerad. Visst, man kan gå undan, aldrig hälsa på grannar, aldrig låta hunden hälsa på kvarterets hundar, aldrig gå promenader med andra hundar och deras ägare, aldrig låta sin hund leka med hundkompisarna i parken (de ser ut att ha enormt roligt tillsammans, men det kanske också bara är stress?) Man kommer garanterat att bli känd som en konstig kuf med hund som antagligen är aggressiv eller rädd för allt. Så kan man förstås leva, det går, men fy sjutton vad tråkigt och ensamt det verkar och vad mycket roligt umgänge man missar!

 7. Vilken god sund tanke!! Jag vill oxå få det så med vår valp.
  2 frågor. Tips på hur du svarar alla personer som vill fram o hälsa på vår valp? OCH som i ditt ex under en fest/middag m vänner. Vart är hunden då? Jämte er på en filt el i knä? Hunden är väl med fast inte ”myser” med besökarna? O även där hur säger man det till besökarna att de inte ska gosa med valpen

 8. Nu är ju inte hundar några vargar utan har levt med människor i tusentals år och avlats på bland annat social skills.. Min hund älskar till exempel trädgårdsfester med mycket folk, då är hon på topp! Men självklart är hundar olika. Väldigt olika på grund av att de avlats fram för så mycket olika egenskaper.

 9. Väldigt bra skrivet!
  Det är svårare att få människor att inte hälsa på min vovve än vad det är att få min hund att låta bli……

 10. Bra skrivet.
  Min hund är fostrad att inte hälsa/springa fram till människor andra djur. I utbyte får hon alltid springa fritt i skog & mark då hon vänder så fort nån lr ngt kommer & jag kan koppla.
  Följer med som assistenthund(outbildad) men ack lärdom, sitter hos kund när matte lämnar spel åt kund i butik. Även när hundar passerar bak henne.
  På stan skäller & agerar hundar, människor vill hälsa på denna lugna fina hund & hen i rullstolen som så gärna vill ha henne där blir förbaskat stolt när folk kommer fram och säger att hen har en duktig hund.
  Jag som ägare har dock tagit ett ansvar. Var med om en situation i kö, där en kvinna sa:hon får gärna nosa, Nej, sa jag, nästa människa kan va hundrädd & min hund är fostrad så för att få frihet. Hon förstod, medans andra faktiskt idiotförklara en.
  Så lyssna gärna på ägare om dom nu inte vill att deras hundar ska hälsa, springa lösa, vad som helst. Det finns en anledning många ggr.

Kommentarer inaktiverade.