Fyran måste förstå att det är förbjudet i vår familj/flock.

Fyran – Nyhetsmorgons nya tevestjärna.

Storpudelvalpen Fyran, nu 12 veckor. Han ska bli ledarhund, i vilket fall är det vår målsättning.

Jag tänkte att jag i bloggen framöver ska uppdatera dig lite hur allt går, vilka utmaningar vi står inför, hur träningen går och så vidare.

Att ha en ung valp, det är som ”rosa skimmer” i blandning av ”det jävligaste jag vet”.

Det är jobbigt, det är bökigt, det är full fart, det är utmaningar…… men det är oxå väldigt mysigt.

Den första tiden inriktar jag mig på flera saker.
Dels är det viktigt att man redan från början försöker lära valpen att känna sig trygg när man lämnar den ensam. Att en ledarhund kan lämnas ensam utan oro är väldigt viktigt. Dels för den synskadade, men också för hunden. Detta måste man träna på, det tar lite tid. Men ju fortare man börjar med den träningen, desto lättare går det.
Jag börjar alltid med den träningen när jag själv finns kvar i bostaden. Ställer för ett galler in till köket, där får Fyran vara när jag är i resten av huset. Sen utvecklar vi och går vidare.

En annan del som är viktig – Det är uppfostran!
Alltså, att jag tar vid där Fyrans mamma lämnade över till mig.
Jag sätter gränser, visar vad som är ok och inte ok. Här arbetar jag inte med belöningar (det gör inte tiken med sina valpar heller), utan mer tillrättavisningar och lär valpen att ett ”nej” är ett ”nej”.
I vår flock får Fyran inte tigga mat, han får inte vara i möbler, han måste klara av att jag hanterar honom (klo och pälsvård som exempel).
Samma sak gäller här, gör man detta arbete ordentligt blir valpen både tryggare och bättre.

Sedan börjar jag också med att lära Fyran att kommunicera och det jag brukar kalla ”nyckeln till inlärning”.
Jag vill att Fyran så fort som möjligt ska förstå att det verkligen lönar sig att kommunicera med mig, att det verkligen lönar sig att försöka göra saker jag vill att han ska göra.
Denna träning görs uteslutande med positiv förstärkning och med belöningar.

En sak jag börjat märka de sista två dagarna, det är att Fyran gärna vill rida på mina barn, detta är något jag måste få Fyran att förstå är förbjudet.

I all träning med Fyran vill jag också förstärka hans självförtroende i allmänhet, Inte för att han just behöver det, men samtidigt är en hund med ett starkt självförtroende alltid en tryggare hund. Det går alltid att göra starkare, det går alltid att förbättra.
Kan en hund ha för bra självförtroende?
Nej, absolut inte.

Just detta med att stärka en hunds självförtroende har jag en web-föreläsningen om den 1 december. Än så länge finns det kvar biljetter, gå in på
www.fredriksteen.se och klicka hem en biljett om du vill vara med 🙂

Ha nu en riktigt fin helg 🙂

2 svar på ”Fyran måste förstå att det är förbjudet i vår familj/flock.”

  1. Så roligt att få följa dig och 4an ! Jag och min sambo har också en valp just nu , en beauceron som nu är 11 veckor. Vi jobbar också med att lära in ”nej” i de situationer som kräver det ( många gånger avleder vi också ). Att lära in ”nej* är dock lite klurigt tycker ja.. min fråga är därför , kan det vara så att för vissa hundar tar det lite längre tid att acceptera ett nej , att man får säga det om och om igen under lång tid tills de tycks acceptera om du förstår hur ja menar ?!:) Det är en mycket envis och energisk liten valp vi har så ja misstänker att det är uthållighet från vår sida som gäller. Jag blir lite nojjig bara att vi ska ”missa något ” och att ”nej ” inte ska sätta sig tillslut. Vi är alltid konsekventa vid nej ska tilläggas. Tack för allt du bidrar till i hundvärlden . Mvh Ida 🙂

  2. Jag har ett problem med en osäker men dominant hanhund som bestämmer att han är boss… detta problem rör både människor och den andra yngre hanhunden. Den äldre vaktar mat & kök, liksom mig… ingen får komma mig för nära utan att han ställer sig mellan. Nu har han börjat vakta även ute under promenad och skäller, gör utfall mot de vi möter.
    Har Du något bra tips?
    mvh Åsa

Kommentarer inaktiverade.