Övertolka inte vad din hund gör eller inte gör.

Pacco, vilande i soffan. Hans favoritplats.

Det finns många ”skrönor” eller i alla fall ”stelbenta” förklaringar eller påståenden omkring hundar som bara ställer till besvär för hundägare.

Hunden som hoppar upp på människor och vill komma upp i huvudhöjd – Det tyder på dominans…!
Så enkel är det inte alls. Det är till och med så att det sällan är så.
Att säga så, det är som att säga att om en människa tar tag i dig så är den hotfull eller aggressiv. Det kan ju också vara så att en människa tar tag i dig för att krama dig….. det är ju en viss skillnad.

Hunden stirrar dig i ögonen för att utmana dig…….. Eller så vill den bara kommunicera med dig.

Om du stirrar på en hund utmanar du hunden…… eller så har ni bara en fin kommunikation.

osv osv…..

Att hunden exempelvis hoppar upp i ansiktet på folk säger egentligen ingenting. Det är snarare hundens attityd och kroppsspråk som berättar något. inte själva hoppandet i sig.

När vi pratar om hundar, om hundens sätt att vara, hundens sätt att kommunicera, så både krånglar vi till det, och samtidigt gör allt för enkelt.

Hundar är som du och jag.
Ibland kramar jag en person för att det är mysigt, men det kan också hända att jag kramar en person i syfte att brotta ner denna (slagsmål)… Fysisk kontakt båda två, ser snarlikt ut, men betyder helt olika saker.

När jag och min partner tittar varandra djupt in i ögonen betyder inte det samma sak som om jag skulle stirra en främling på stan i ögonen… eller hur?

Om jag lägger ut en bild/film där exempelvis Pacco står över mig när jag ligger på rygg, så kan jag få frågor/påståenden i stil med – ”Är det där lämpligt att visa sån underkastelse mot sin egen hund?”
Eller, ”En hund ska aldrig få stå över en person så där, det bygger dominans” osv…

Såna frågor/påståenden gör mig lite ledsen…. kan vi inte mer om hund i Sverige 2021.
Om Pacco står över mig i en mys/bus – stund, så är det ju bara positivt och bra.

Så, det jag menar är egentligen – Övertolka inte allt din hund gör eller inte gör.

Jag hoppas du förstår vad jag vill komma med mitt något virriga inlägg. Jag får skylla på att jag gör inlägget sent och att jag egentligen borde ligga och sova nu. Hoppas du förstår lite hur jag tänker och menar i alla fall 🙂

6 svar på ”Övertolka inte vad din hund gör eller inte gör.”

 1. Du är inte på något sätt virrig. Det är just detta som gör att det är så lätt att förstå hur du menar; du skriver rakt från hjärtat och direkt utifrån dina gedigna erfarenheter och kunskaper! Det du förmedlar är alltid så klokt och många gånger så enkelt…men varför gör man ändå ofta missen att göra det så svårt för sig hemma i vardagen?! Önskar många gånger att man kunde ha ”en Fredrik Steen” sittandes på axeln och vägleda mig till en enklare hundvardag! Följer alla fina föreläsningar och läser fin senaste bok. Du gör skillnad för både två och fyrbenta! Tack för att du delar med dig och hjälper

 2. Hej Fredrik
  Bra att du tar upp detta. Skrönor lever kvar mer än man tror. Du borde ha ett eget TV program så du hinner gå in mer på olika saker. Även visa mer fysiskt. I nyhetsmorgon blir det ju så kort.Ha en härlig dag Hälsningar Lena

 3. Jag brukar se till att ”förlora” med flit ungefär lika många gånger som jag ”vinner” när vi brottas, hur kul är det att leka med någon som bara övermannar en hela tiden?
  Är väl samma sak som när man lekte med kompisarna när man var liten, man tillät sig jagas/brottas ner… om leken krävde det för att kunna fortsätta även om man själv kanske var större/starkare egentligen.

  Tack för alla dina tips och råd. Känns tryggt att följa råd från en person som ser ”hundägande” som deltagande i flockliv, inte införskaffande av en betjänt.

 4. Har en Dvärgpinscher på snart 10 år, som inte är så kelig, men varje kväll ska vi prata o då ställer han sig på mig eller lägger sig o vill ha ögonkontakt o vill att jag pratar m honom, tittar jag bort eller slutat prata säger han till… Har även en Chihuahua som är dominant o de blir lätt avis på varandra, när jag kelar med dom,

  1. Vill även säga att de hittat sin plats i ”sängen” men vill aldrig leka med leksaker. Pinschern är väldigt känslig o jag var för hård när han var liten med kloklippning vilket ännu sitter kvar,har bitit mig o blir blå i ögon o helt okontaktbar om jag gör ngt han ej vill. Annars go m barnbarn.
   Så nu känner vi ju varandra väl, men stora frågan är!!! De vill o har aldrig velat leka m bollar mm. Kasta leksaker vad är det??? Men båda vill jaga vilt,vilket inte är tillåtet o älskar att söka godis o busa m mig Men undrar varför främst Pinschern har så svårt att leka?

 5. Vår schäfertik var några månader och var full med energi och lek. Hon tyckte inte om när vi stannade och pratade för länge med folk på promenaden. Vips hade hon hoppat och bitit ett hål i en tants jackärm. Bara bus till 100 %. Oj vad vi SKÄMDES . Jag gick till henne med blommor och kort och en stor ursäkt…. I går fyllde hon två år och är så lugn. Men det tog dessa två år. Tålamod är en dygd!

Kommentarer inaktiverade.