Du måste visa och hjälpa, ställa krav och sätta gränser – men glöm inte bort att det är belöningar som ger ett resultat.

Vi formar och uppfostrar våra hundar till hur vi vill att dem ska vara genom att visa och lära, genom att sätta gränser och uppmuntra.

Så är det, och så bör det vara.

En så kallad ”fri uppfostran” går helt enkelt inte eftersom hunden då i våra ögon skulle skapar en mängd felbeteenden.

Men, det som är viktigt att komma ihåg är –

Vi formar våra hundar, vi hjälper våra hundar – men det är genom bekräftelse och belöningar vi får hunden att ”välja” att göra rätt. Att göra ”rätt” i våra mänskliga perspektiv.

Det är viktigt att komma ihåg att så kallade felbeteenden vi kan ha på våra hundar är inte felbeteenden rent etologiskt.

Det är inte fel för en hund att stjäla mat så fort den kan.
Det är inte fel för en hund att ”varna” i bostaden.
Det är inte fel för en hund att hoppa upp på något vi kallar matbord.
Det är inte fel för hund att med hjälp av aggressionsyttringar skapa avstånd till en annan individ….. och så vidare.

Vi måste ”berätta” för hunden – ”Det där vill jag inte att du gör” – men eftersom det inte alls är säkert att den kravställningen du ställer på hunden är naturligt för hunden där och då, måste du belöna den. Belönar du inte – alltså förstärker du inte – det hunden gör, då kommer den inte välja det du vill att den ska välja nästa gång samma situation eller då retning uppstår.

Alltså, att förstärka en hunds ”rätta” beteende eller uppträdande är väldigt viktigt!

Men man måste också komma ihåg att all belöning skapar en stress. En riklig belöning en stor stress, en blygsammare belöning en mindre och kanske mer anpassad stresshöjning.

Ex – Min hund lägger sig ner för att vila. Jag skriker ”Braaaa” och slänger en boll.
Det är en belöning, men belönar du på det här sättet skapar belöning bara problem och det du vill att hunden ska göra uteblir. Din belöning har här förstört mer än vad den gjort nytta. Det hade varit bättre att inte ”belönat”.

En belöning måste vara anpassad.
Och man måste se belöningar kanske i en skala från 1-10. Där 1 kanske är att din daning blir lugn, där 10 kanske är en boll som slängs iväg.

Det här är väldigt viktigt, för dig, för hunden, och för resultat i din träning.

Det här kommer jag prata mycket om på min webföreläsning den den andra februari.
Gå gärna in på länken och titta.

https://boon.tv/fredrik-steen-hundcoachen/belningar-s-lr-du-din-hund-bst

Nu önskar jag dig och din hund en riktigt fin helg 🙂

7 svar på ”Du måste visa och hjälpa, ställa krav och sätta gränser – men glöm inte bort att det är belöningar som ger ett resultat.”

 1. det går inta att göra annat än instämma i det som Fredrik säger, men ( där kom det ett men också).
  man kan inte belöna ett icke betende. sen är belöning olika drån hund till hund. en ägare ” förare ” som är en godisautomat ger ingen belöning utan den gör bara det den är till för. läe av din egen hund hur den vill bli belönad. Jag har inte så stor hundvana men (ett till men) en av hundarna uppskattade en kram mens min nuvarande avskyr kramar, men gärna vill ha en ”dutt” på halsen eller på nosen. Det är det hon ger mig när hon vill att jag skall ta notis om henne. Skippa allt godis och fåniga klickers. Det kan nog vara bra när man tränar cirkuskonster som är helt onaturliga för ett djur. Jobba med naturen så gott det går. ett koppel är ju inte naturligt för en hund men nödvändigt i trafik och bland människor.

 2. Hej Fredrik!
  Jag har en fråga och har inte hört om andra med detta problem. Har en portugisisk vattenhund på 2 år. Hon är väldigt kontaktsökande och lätt, men busig.

  På promenader har hon valt ut mig som ”offer” i familjen, övriga familjemedlemmar har inte detta problem. Även på hunddagis har de problem. Hon biter i kopplet och vill kampa om det. Säger jag NEJ, blir hon 5 gånger värre och hoppar på mig kanske nafsar lite (bara lek från hennes sida). Går vi i skogen är hon snäll, men när vi lämnar skogen vill hon inte och då börjas det. Det är som att hon säger ”förstår du inte, jag tycker ju det är roligare i skogen”… Ignorerar jag fortsätter hon, stannar jag slutar hon och stannar också men så fort vi får igen börjar hon. Säger jag NEJ blir hon värre. Hur ska jag bemöta detta beteende? Eller vilken av dina videor rekommenderar du för detta? Detta har pågått sen hon varit unghund till och från.

 3. Min hund är helt rabiat när vi varit tex. i affären och handlat och närmar oss bilen. På matte och husse alltså. Hoppar jämfota raggen upp och stormskäller. Inte på främmande människor som går utanför bilen. Varför?? Hur får jag bort ett sånt beteende??

 4. Har tränat jätte mycket med min tik på hundmöten , hon har varit super duktig , men nu blir hon helt tokig, hon skäller vill fram och leka samma när vi ska gå ut så står hon är gnyr å skäller ? Hon blir helt uppspelt ? Varför

 5. Har problem med min stor-pudel som blir så överdrivet glad då mina barnbarn 2-3 år. Vi vet inte hur vi ska hantera henne. hon blir så intensiv att barnen blir rädda. Efter nån timme lugnar hon sig så pass att barnen kan röra sig i huset. Ibland stänger vi ut hundarna i hallen med en grind.

 6. En 1-årig Bolonca-hane, ej kastrerad, har 2 ’sidor’. Genomgo, sprallig, sällskapssjuk för det mesta men blir som förbytt ibland. Han kan bitas när man ska ta på kopplet el oprovocerat när man en del gosar med honom. Värst är om han tar något som han försvarar, som han vet att han inte får ha, då visar han tänderna, morrar ilsket, låser käkarna o kan hugga o det tar lång tid innan han ger sig
  Hur ska vi på nästa sätt kunna jobba gemensamt omkring honom för att få bort detta?

 7. Hej Fredrik! Skulle väldigt gärna behöva ha hjälp med ett felbeteende hos min hund. När något triggar henne eller hon blir sur så hoppar hon och bits och ska hänga sig i kläder och koppel osv. Exempelvis när vi går förbi något hon väldigt gärna vill gå till, vatten är en storfavorit, och hon inte får gå dit för oss så ”attackerar” hon en annan. Vi har försökt ignorera det, avleda henne med godis, varit en ”ryggsäck” och försökt lugna henne osv. Ingenting hjälper! Detta kommer och går i perioder, vissa veckor är det helt borta för att sedan helt plötsligt komma tillbaka. Detta har pågått sen hon var några månader, hon är nu 1 och ett halvt.

  Tack på förhand!

Kommentarer inaktiverade.