Använd hela ”belöningsskalan”…!

På bild – ”Vargen”

Vi ska belöna våra hundar. Det är genom belöningar vi lär våra hundar, formar våra hundar.

Men en belöning är inte en leksak, det är inte heller en godis – Det kan vara det, men det är inte det alltid.
En ”belöning” är något som förstärker ett beteende hunden gör.
Skulle du ge din hund en boll som belöning när den utför något, så är det inte alls säkert att hunden lär sig något av det. Det är inte alls säkert att du förstärker beteendet med bollen….

Det är hur hunden tar emot ”belöningen” som avgör om det är just en belöning eller ej.

Men det stora misstaget många gör när de vill belöna sin hund, förstärka ett beteende hos sin hund, det är att man belönar för högt upp på skalan, på belöningsskalan.

Tänk dig en skala mellan 1-10.

1 på skalan, det kanske är ett leende från dig, en blick……. 10 på skalan kanske är en boll som kastas åt hunden.

Många utav oss belönar våra hundar med stresshöjande belöningar, vi vill att våra hundar ska bli ”glada” när vi belönar. Det är en fin tanke, men när en hund blir ”glad”, då har du också en stress som tilltar.

Överför vi detta mot våra barn blir det tydligare och kanske lite konstigare.

Jag sitter i soffan och hör kaffebryggaren i köket… kaffet är klart.
Plötsligt kommer min nioåriga son in i vardagsrummet, i sin hand håller han en kopp kaffe.
-”Var så god pappa, jag tog med en kopp kaffe till dig”

När min son gör detta ”belönar” jag min son… Det är jag helt säker på att även du skulle göra. Det är en fin handling av min son…. det här vill jag berätta för honom, jag vill förstärka/belöna ett sånt här beteende / uppträdande…

Hur gör jag det?

När jag ser min son med kaffekoppen i handen springer jag ut till frysen, skyndar mig tillbaka, skriker ”braaaa” samtidigt som jag lite stressat ger min son glassen (det är viktigt med tajming, så det är viktigt att min son får glassen innan han ställt i från sig kaffekoppen)…………

Det är ju ett helknäppt beteende, eller hur…. Så gör vi ofta med våra hundar.

Hur ”belönar” jag min son – Jag ler, jag säger att han är snäll, jag rör vid honom när han ger mig kaffet….

Det jag vill ha sagt med detta är att vi borde använda hela belöningsskalan även mot våra hundar, och inte bara ligga i topp på skalan då vi belönar. Det skapar ofta stress, det förstör ofta en del av inlärningen…..

Prova under en vecka att belöna din hund med hela belöningsskalan, se hur enkelt din hund lär sig saker, märk hur stressen på hunden går ner….

4 svar på ”Använd hela ”belöningsskalan”…!”

 1. Nu är det snart 6 år sedan min rottis gick bort, alldeles för tidigt. Nu ser min vardag helt annorlunda ut mot då och vi är i processen att/kanske skaffa en fyrbent familjemedlem. Allt jag ser och läser om vad du pratar/skriver om känns så rätt. Ville bara säga tack, det känns som min kunskap om hundar bara blir större och det känns tryckt inför framtiden mot att skaffa en ny kompis.

 2. Hej! Jag har en snart 9 månaders Golden retriever. Jag kan ta min hand i hans mun när jag vill, ta hans tuggben, mat, mm, utan problem förutom när det är nått som han hittat själv ute på promenad, vanligtvis nått som jag anser ”olämpligt”. När jag vill ta ut det från hans mun blir han stel, morrar, visa tänderna, och skäller arg på mig, redo att hugga, har inte gjort det men tror det kan hända om denna situation uppstår igen. Så min fråga är, bör vi göra nått av detta? Bör jag strunta i det han tar upp (hästbajs, revbensspjäll som något hade lämnat så där!) eller skall man kunna klara det utan att det tryggar hans aggression . Hur gör man när man måste göra det? Kan man träna det, isf hur? Tack för alla tips och råd vi kan få.

 3. hej
  Jag har en röd vit Settertik som lider av det vi kallar Kopofragi.
  Jag har provat det mesta,men det går ej att bli av med.Värst vintertid med djupryst skit.När hon går i koppel går det ju att säga till,men så fort hon släpps letar hon skit.Följden blir att hon då blir väldigt dålig i magen.Hon vet att hon gör fel,men kan ej låta bli.
  Det finns ju div.lagliga dressyrhalsband(skallhalsband)med tex.citrondusch.Är det nåt att rekommendera?
  Tacksam för tips
  Håkan

Kommentarer inaktiverade.