Så här tycker jag du ska tänka med valpen och hundmöten.

I morse hängde jag på Nyhetsmorgon med den här godingen.

Jag pratade om hundmöten på nyhetsmorgon idag, framför allt med valpar.

När man som hundägare med sin valp möter en annan flock skapas stress och oro i valpen. Detta är inte alls konstigt eftersom främmande hundar kan ”betyda problem” i hundars värld.

En valps strategi i dessa möten är ofta att visa undergivenhet.
Anledningen till denna undergivenhet är helt enkelt för att inte hamna i konflikter, konflikter som kan vara dödligt för en valp.( i valpens värld)
Låter vi valpen hamna i den situationen gång efter gång skapas ett beteende där mötande hundar blir oerhört viktiga för valpen. Ett engagemang för andra och främmande hundar växer från dag till dag.Ett engagemang som till början startar med att valpen känner sig ”tvingad” att visa för alla andra hundar hur undergiven och snäll den är.
Väldigt ofta blir det här i framtiden något som vi ofta kallar besvärliga hundmöten.

Jag menar att det är helt onödigt, och inte heller bra för valpen att hamna här.

Genom enkla övningar och regler formar vi valpen till en mer självsäker individ, och till att valpen lär sig ignorera andra hundar vid promenader.

En enkel regel som jag anser att man bör hålla sig till är – Är valpen i koppel, då hälsar vi aldrig på andra hundar.
Genom att hålla sig till detta kommer valpen att känna trygghet och lugn när den har koppel på sig, och den lär sig att den inte behöver visa undergivenhet eller annat engagemang vid hundmöten.
Du och din valp har en trygg och fin flock, valpen behöver inte visa undergivenhet till andra flockar.

Håll ett kort koppel på valpen, håll valpen i den position du vill att valpen ska ha vid hundmöten. Försök att få valpens uppmärksamhet, och bekräfta/belöna valpen när den ger dig uppmärksamhet.

Genom att bara hålla sig till dessa två saker kommer du över tid, – dock relativt snabbt – lära valpen hur du vill att hundmöten ska vara.

En vanlig följdfråga jag får – ”Ska valpen aldrig få träffa andra hundar?”

Jo, så klart. Men bara hundar du känner dig trygg med och hundar som kommer bli en del av valpens liv. En kompis hund som ett exempel.
Men var noga med att även om du träffar din kompis och dennes hund, koppla loss valpen som en ”signal” till din valp att den får leka och socialisera sig. Detta kommer du ha igen längre fram.

Nu ska jag sätta mig och förbereda kvällens webföreläsning…. den handlar just om socialisering.

5 svar på ”Så här tycker jag du ska tänka med valpen och hundmöten.”

  1. Det sistnämnda tycker jag är så svårt när man bor i stan utan trädgård. Där är det ju alltid koppel utomhus pga bostadsområde. Dessutom svårt att släppa dem lösa ihop om det är storleksskillnad mellan valp och vuxen. Låter du dem bara hälsa inomhus då?

  2. Hej Fredrik

    Precis skaffat en valp som nu är 11 v. Hon är en Shitzu/toypudel och Yorkie. Vi har en stor trädgår där hon har vart lös första 2 v och vi har lekt mm sen började vi märka att hon slutade att lyssna vid inkallning och ville då göra annat. Som nu då resulterade i att vi började med koppel i trädgården. Nu när kopplet kommer fram sticker hon motsatt håll och vi får jag fånga in henne och ta på kopplet med tvång. Det känns inte ok ? vill att det ska vara kul att gå ut. Hjälp mig att komma på rätt spår:) tips och ideer på att träna henne.

  3. Tack för tänkvärda ord! Jag undrar hur du hanterar möten där andra hundägare låter sin hund springa fram ändå? Går alltid åt sidan med min kopplade hund för att på lång väg markera att vi inte ska hälsa, men ack så många som inte bryr sig ett dugg! Deras hund kan vara kopplad och hänga i sitt koppel maximalt sträckt för att nå fram, eller lös och inte ens försöka kallas in. Eller de som har sin hund i flexikoppel och tycker därmed att hunden är ju kopplad och får gå som den vill samtligt som fokus är på annat. För att inte tala om de som svarar ’men min hund är så snäll’ när man säger att de inte får hälsa, eller de som istället skäller ut en och säger att man förstör sin hund då jag till slut helt enkelt lyfter upp min för att förhindra möte. Vore intressant att höra hur du hanterar sådana situationer! Andra hundägare är det jobbigaste med att ha hund 🙂

  4. Hej Fredrik!

    Vi har en hanhund på 3,5 år av rasen Australien Sheperd som är en glad och lekfull hund. Hunden är snäll mot alla förutom mot vår 16-åriga son där han ibland blir reserverad och morrar åt honom. I början av juli gjorde vi en kemisk kastrering på 6 månader för att se ifall hans morriga beteende mot vår son skulle dämpas, och nu i efterhand tycker jag nog att det dämpades. Nu har kastreringens effekter gått ut och vår hund har återigen blivit reserverad mot vår son och har inom loppet av tre veckor bitit honom ganska ordentligt vid två tillfällen när han har sträckt ut sin hand mot hunden. Hunden har inte alltid detta beteende gentemot vår son och kan leka och gå promenader med honom. Han har som vi ser det hoppat på vår son oprovocerat men det ligger säkert något annat bakom detta beteende. Min undran är om det kan ha med testosteronhalter att göra, att hunden känner sig hotad eller om det är något annat?

    Jag är fullt medveten om att detta beteende inte ska förekomma hos hunden och jag är orolig om vad vi ska göra i nuläget? Är kastrering en lösning eller behöver hunden träna tillsammans med vår son?

  5. Agression mot oss i familjen

    Hej
    Vi är 2 vuxna o 2 barn som är mkt otroliga just nu!

    Vår hund har resursförsvar som vi hanterat på olika sätt men visar nu tydlig oprovocerad agression mot oss vid spontana olika tillfällen.

    Han har gjort mkt aggressiva utfall o bitit oss så det gått hål nu denna veckan har det sorgligt nog acelererat.
    Han är 7,5 mån o är en bernedoodle hane.

    Mkt tacksam för hjälp i vilka steg vi bör hantera detta – vårt sätt har inte funkat.

    Hlsn
    Agnetha

Kommentarer inaktiverade.