Helen guidar dig till att bli…

Bli en organiserad hundtränare

Med hjälp av Bullet Journal – Del ett

Som person är jag inte särskilt organiserad, som person är jag otroligt duktig på att ha många järn i elden så att säga, älskar att starta nya projekt, nya tricks, “det har jag aldrig provat förr det måste jag testa”-anda. Egentligen skulle jag nog kunna säga att jag är en mänsklig kopia av min äldsta kelpie Asic, älskar när saker går snabbt, tat lugnt vad tusan är det? Blir det fel blir jag frustrerad och irriterad för jag vill så in i bänken att det skall bli perfekt, att släppa kontrollen och betrakta skavankerna som kan uppstå är inte alltid helt lätt men med tiden formas en insikt om att det är något som ger en otrolig lärdom.

Vem är då den mänskliga kopian av en kelpie? Helen heter jag och har två kelpies, clownen Asic på snart fem år och företagsamma Harry på snart två år. Vi är aktiva inom Heelwork to music, freestyle samt brukset och nosework. Utöver egen hundträning driver jag mitt eget företag HundUnik och pluggar till arbetsterapeut. För lite drygt två år sedan presenterade min ambitiösa och talangfulla klasskamrat Bullet Journal för mig. Intressant, spännande och nytt. Den första tanken var direkt att applicera det på hundträning. Sagt och gjort, där började det och det tog inte stopp, idag kan jag inte leva utan mina BuJo:s, den samlar och kompletterar mitt “organiserade kaos” till en organiserad vardag och framförallt en otroligt planerad, organiserad och välformad hundträning. På förfrågan blev jag delaktig som admin i vår Fb grupp Bullet Journal för hundtränare och håller idag även Workshops i BuJo för hundtränare.

Den största anledningen till att jag personligen fastnade för BuJo var just för att alla de olika träningsdagböckerna jag testade, appar, strukturerade dokument etc etc aldrig fungerade för mig. Jag fick det inte att passa mig, jag började ambitiöst men det var inte det jag ville ha. Det slutade ständigt i papper och penna. För mig blir jag mer inspirerad när jag hade något inspirerande att se på, att gå tillbaka till ett analogt system tror jag även bidrar till att vi minns mer, det är jag har själv som utvecklat och lagt ner tiden på min planering. I teknikens värld glömmer i alla fall jag snabbt av min planering, den “kilar” sig inte fast som en bild på näthinnan på samma sätt. Den försvinner i flödet likt ett Facebook inlägg. Hela konceptet med BuJo har ökat den medvetna närvaron i hundträningen och planeringen är välutformad på ett enkelt och personligt sätt. Din design, din träning, din utveckling.

 

Vad tusan är detta “fenomen” Bullet Journal?

Upphovsmannen till BuJo heter Ryder Carroll och arbetar komiskt nog som digital produktdesigner. Efter att tröttnat på alla lappar i att få saker gjorda i den digitala vägen och skapade ett “system” där allting blev samlat på samma ställe, att göra listor, kalender, dina tankar, ditt humör etc.

Hur startar jag?

Som tidigare nämnt är det ett analogt system, det du behöver för att sätta igång är egentligen bara:

 1. En bok är lämpligt då
 2. En penna (blyerts är bra då misstag lätt kan göras)
 3. Ett sudd
 4. En linjal
 5. En motiverad hundträningsanda

Vill du uppgradera dig och unna dig lite mer bekvämliga tillbehör så kan jag rekommendera följande:

 1. En Leuchtturtm 1917 dotted bok, “originalboken” för BuJo, den innehar sidnumrering och ett färdigt index. Prickarna underlättar även när du är lat och inte orkar använda linjal ständigt.
 2. Blyerts såklar, men även an fineliner penna, överstrykningspennor, pennor i olika färg, kalligrafipennor, brushpennor (pennor blir lite som att köpa hundhalsband 😉 ) .  Undvik dock alkoholbaserade pennor då de “blöder” igenom papper.
 3. Sudd är alltid ett sudd
 4. En behändig linjal
 5. Washi tejp – Färgad tejp med mönster som antingen räddar misstag eller skapar flikar, festar till sidor mm.
 6. Gem – Perfekt för att märka upp viktiga sidor du snabbt till hitta och som är aktuella.
 7. En motiverad, nyfiken och taggad hundträningsanda i BuJo

Inköpen är klara och allting som behövs finns redo, dags att börja skapa just DIN unika och egna träningsdagbok för dig och din hund. Visst är det fantastiskt, du kan skapa precis hur du vill, anteckningar från kurser, vardagsträning, freestyle, heelwork, programbygge, inför tävling, tävlingsutvärderingar, saker din hund gör bra varje dag (gratitude) you name it. Allt med din personliga egna stämpel på.

Steg ett: Det först som formas är ditt index och sidnummer (om du ej köpt en färdig), med hjälp av index och sidnummer kan du snabbt lokalisera dig runt i din BuJo.

Steg två: För att hålla koll på dina prioriteringar, vad som är inplanerat och när använder du dig av nycklar. Nycklar (Keys) är symboler på olika ting angående vilken prio du sätter på de aktiviteter som planeras in. Har du flera hundar kan det vara ett smart val att färgkoda hundarna, på det sättet blir det ordning, tydligt och enkelt att snabbt veta vilken hund som planeras träna vad, vilken hund som tävlar går på kurs etc.

Steg tre: Årslogg (Futurolog), är ditt sätt att snabbt hålla koll på er planering. Vilka kurser skall ni gå, vilka tävlingar, veterinärbesök, träningsträffar med hundvänner eller andra viktiga datum under året.

Note: För varje sida som skapas, gå tillbaka till index och fyll i sidornas nummer samt vad sidorna innehåller. Exempel Sida: 1-4, Månadsöversikt

 

Steg fyra: Mina Hundar, vilka är dom, vad har ni för mål under året, vad har ni för drömmål? En valfri men en så otroligt trevlig sida att skapa. En av de första sidorna där jag som tränare behöver sitta ned för att skapa en bild över eventuella mål för året. En årsöversikt för mina drömmar och visioner.

Notes: Måste jag måla och skriva sådär? Nej,nej,nej,nej absolut inte! Det är din träningsdagbok för dig och din hund, det är innehållet som räknas. Innehållet i din planering, träningen som tar er framåt med hjälp av planering och struktur.
Steg fem: Dags för månadsvy, en del i min BuJo där en snabb överblick av månaden skapas. Själv använder jag mig av ett helt uppslag, på ena sidan finns en överblick med månadens datum/veckodagar. På nästkommande sida kan “viktiga datum” finnas, där loggas datum som inte får missas. Det kan loggas saker som sker nästkommande månad som ej får glömmas. En “dagens bästa” (happy-day), där saker som hunden gjort braunder dagen kan loggas, månadens mål för hunden/hundarna, mål för mig som tränare under månaden. Målen för hundarna kan delas in i träning i sport samt vardagsträning eller varför inte fysträning. Plocka ut några delar som är viktigast just här och nu för den månaden som kommer, lyckan att uppfylla delmålen driver oss vidare i vår träning.

 

Notes: Tar det inte massor av dyrbar tid, varför lägga ner detta jobb och inte bara köpa en almanacka? Tiden som läggs på planering betalar sig i längden, jobbet är ett personligt val, huvudsyftet är att det ska fungera utefter hur du vill ha det. Likt mycket annat ger träning en färdighet. En BuJo blir så mycket mer än en random almenacka.

Steg 6: Varje vecka (veckovy) strukturerar jag upp utefter min planering som ofta är satt i månadsvyn. Vad behöver den kommande veckan innehålla, hur skall min träning läggas upp, vart skall jag träna, med vem skall jag träna, vilken gren skall jag träna, ja ni förstår. Det är här den mer detaljerade planering av träningen fylls på.

Notes: Både månads och veckor vyerna utvecklas med tiden efter tycke och smak, det som passar just dig och din träning. Ett tips är att planera vecka för vecka och inte rusa iväg, utan ta er tiden till att verkligen reflektera över vad som skall tränas, hur gick det, vad skall jag tänka på till nästa gång finns det något jag kan plocka ut för att grunda mer med. Genom att fokusera på en vecka i taget tränar vi oss själva på medveten närvaro, att ta en dag i taget och släppa resterande ting. Det är här och nu imorgon är en annan dag. Praktiskt vill jag inte heller att mina kurssammanfattningar som skedde i januari skall hamna i februari på grund av att jag varit ivrig. Alla viktiga datum samlas i min futurelog eller under datum i min monthly log vilket gör att jag kan planera vecka för vecka.

Vill du bli en mer organiserad hundtränare 2018? Blir du mer nyfiken på Bullet Journal? Vill du veta mer?

Eftersom jag fått äran att blogga vidare om just ämnet kommer det dyka upp en del två. Där kommer jag lyfta olika former av trackers, hur trackar jag och vad är det? Att förändra dina känslor för att skapa mer fokus och medvetande i din träning med hjälp av BuJo. Hur pimpar jag min BuJo på ett enkelt sätt? Samt hur applicerar jag det på min Freestyle och Heelwork träning…

Kan du inte hejda dig tills dess så kika in på min instagram @hundunik där inspiration samt månads challange finns för varje månad, vilket är perfekt för att kicka igång din organiserade träning. Ni kommer även få tre mallar för februari så ni kan starta igång, ni finner dem i HundUnik s webbshop och slår in koden SHFK, där finns även andra mallar att köpa.

Med det avslutar jag detta inlägg och kom ihåg