Gör en egen kattbädd

Jag sydde en kattbädd i helgen och passade på att fota så jag kunde visa er en guide hur man gör. Detta är passande för oss som inte riktigt gillar att allt måste vara i precisa mått för att funka, här går det utmärkt att höfta själv om man vill 😉
Denna är med avtagbart överdrag så man slipper tvätta hela bädden, och kan då också sy nya överdrag när man tröttnat på färgen/mönstret 🙂

_DSC6248
Här har jag köpt det billigaste täcket på Jysk för 50kr som kan bli ca 3 bäddar om man vill. Det är ett vanligt enkelt täcke med måtten 150x200cm. Och nu ska vi först göra ringen som blir kanten av bädden. Vik in ena kortsidan (150cm) så täcket ligger dubbelt på ca 20cm. Nåla om du vill det, men detta täcke ligger väldigt still såhär.

_DSC6249
Sy sedan en raksöm längs hela kanten som är invikt

_DSC6250
Klipp sedan bort resten av täcket så du endast har den dubbelvikta delen kvar.

_DSC6251
Då kommer det se ut såhär

_DSC6253
Sy sedan ihop ändarna med varandra, antingen på maskin eller för hand. Jag sydde med maskin och det gick bra eftersom täcket är så tunnt.

_DSC6254
Nu är det dags att göra botten till bädden. Eftersom hela bädden är så mjuk och inte behöver bestämda mått för att funka så kan du klippa en rund cirkel med ögonmått. Min cirkel är 30cm (använde ingen mall jag heller så den är absolut INTE helt perfekt)

_DSC6256
När du har klippt ut cirkeln så rekommenderar jag att sy en raksöm eller sicksack runt hela cirkeln för att hålla stoppningen på plats.

_DSC6257
När du sytt runt hela så är det dags att fästa botten med kanten. Här har jag nålat fast botten på 4 ställen som ett kryss så att man vet att inget blir snett medan man syr. Sedan kan du fortsätta nåla i mitten av varje utsatt nål för att göra det ännu säkrare att du syr rätt.

_DSC6258
Sedan är det dags att sy fast botten, och det gör du på utsidan av bädden. Eftersom detta täcke är så tunnt så går det hyfsat lätt att sy på maskin om man bara syr små sträckor åt gången och snurrar på bädden hela tiden. Men för hand går lika bra.

_DSC6259
Nu är själva stommen färdig! Dags att göra överdraget

_DSC6260
Klipp ut två tygstycken av valfritt tyg till 120x65cm och en rund 35-40cm.
Sy ihop det större tyget till en 60x65cm tub, sy alltså ihop kortsidorna med varandra (avig emot avig och vänd sedan)
Fålla sedan ena kortsidan av tuben, så att du kan dra igenom ett resårband där sen. Vik då in tyget på avigsidan.

_DSC6263
Sedan ska vi sätta ihop botten med denna tub, och då är det alltså den andra sidan (inte den fållade sidan) som ska fästas med bottenplattan. Avigsidan av tyget ska vara utåt här. På bilderna ser ni det mörkare grå tyget, det är min avigsida, alltså den sidan som inte kommer synas på bädden sen.

Här gör vi precis samma sak som innan. Nåla fast botten i ett kryss först, och eftersom hålet i tuben är mycket större än den runda botten så kommer vi få vika in lite tyg i nästa steg. Gör precis som bilden visar så blir det jättelätt. Utgå ifrån nålarna och jobba inåt tills det blir en tygflik att lägga åt sidan och nåla fast.

_DSC6264
Detta är alltså i mitten av två nålar som sattes först. Nåla fast denna på samma sätt som resten och gör detta i alla 4 mellanrum

_DSC6265
Om du vill kan du sätta fler nålar för att hålla tyget på plats. Din botten bör se ut såhär nu

_DSC6266
Dags att sy fast botten. Lägg då tyget så de vikta delarna hamnar som på bilden, då kan du bara sy rakt på utan att pressafoten fastnar under vikningen.

_DSC6267
När det är fastsytt så vänder du ut och in på tyget så du ser den sidan som kommer vara utåt och då bör botten se ut ungefär såhär.

_DSC6268
Nu ska du ta ett resårband på ca 70cm och trä igenom fållen du gjorde, klipp upp så du får en skåra och kan trä in bandet.

_DSC6269
Knyt en knut i ändarna utan att klippa av något av bandet

_DSC6270
Stoppa in stommen med botten uppåt i överdraget

_DSC6271
Dra nu åt resårbandet och knyt en knut, stoppa sen in bandet i hålet

_DSC6272
Nu kan du vända på din kattbädd och fixa till så att tyget ligger där det ska och då får man en såhär mysig kattbädd 🙂 Lätt som en plätt, eller vad säger ni?

Delta i diskussionen

 1. Hej!
  Jag vet att det var länge sedan du gjorde det här, men du kanske kommer ihåg trots allt 🙂
  Jag undrar över måtten på det gråa tyget.
  Du har skrivit 120×65 och sedan sy ihop kortstidorna så att det blir 60×65.. där tappade du mig.
  Täcket är ju 150cm, hur räcker då tyget runt hela? Och varför just 65 i det andra måttet?

  Den såg så oerhört mysig ut så måste göra en själv! 🙂

  1. Om du har ett långt tyg på 120x65cm och syr ihop de korta sidorna så har du en cirkel kan man säga, som blir 60x65cm när du lägger det platt på ett bord (120/2=60)
   Eftersom att täcket är 150cm och du bara behöver 120cm så blir det lite över t o m 🙂 Måtten jag skrivit är bara de måtten som jag har på min bädd, man kan naturligtvis göra andra mått än dessa

 2. Jag gjorde en precis! + en liten sittkudde i 🙂
  Perfekt till lilla Venus som kommer hem den 31/7 – 18! Känns jättebra att kunna återanvända ett söndrigt täcke sedan innan och en mysig filt. Tog bara några timmar, var mest svårt att klippa i täcket.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *