Aktivera din katt! (för sjutton) =P

Som 100% kattintresserad människa så är jag medlem på en handfull forum på internet där man diskuterar just katt. Samtalsämnena går lite i vågor och som fler kanske har sett så diskuteras det hett just nu om den oseriösa aveln av katter. Där lägger jag mig inte i för jag vet hur svårt det är att prata vett i onlineforum, jag lägger istället vikten på att göra detta individuellt i de mail jag får om detta.

Hur som! Det var ju inte det jag skulle skriva om ens =P haha
Aktivera din katt var det ju, precis. Katter är aktiva djur, och det kan vara svårt för de hushållen som har en mycket lat katt att förstå, men det finns faktiskt en anledning till att vissa katter inte är så speciellt aktiva. Mer om det snart.

Som rådgivare sedan ca 2 år tillbaka så får jag mest mail som berör detta ämne, och inte alltid där man bara undrar över hur man kan aktivera sin katt, utan det är ofta så att ett problem har dykt upp, ex att katten plötsligt börja bita husse eller matte i benen eller från ingenstans började ropa högt på nätterna – dessa problem är många ovetande om att det kan vara direkt relaterat till just brist på aktivering av katten.

Sätt att aktivera katten:
Regel nummer ett, det räcker oftast inte att köpa ett par leksaksråttor och kasta på golvet och sen hoppas på det bästa medan du lägger resten av dagens fritid på att pyssla om dig själv. Katten har ett begär att jaga, så du behöver hitta sätt i kattens vardagliga lek att kunna få utlopp för detta. Knyt fast ett långt snöre i en av dina jeanshällor och låt snöret få släpa på golvet medan du går runt hemma och kanske lagar mat. Häng upp något som katten tycker är spännande på en höjd där h*n inte kommer åt det, men kan hoppa efter, snudda lite vid och gå runt i cirklar för att räkna ut hur sjutton man får ner den där roliga leksaken. (se video nedan)

DSC_0856

Varför är då vissa katter så lata?
Det finns många orsaker egentligen och svårt att säga exakt varför just DIN katt är lat, men om det finns något jag vet, har erfarenhet av och kunskap om så är det att lathet (brist på aktivitet och energi) är för att vi ger katten torrfoder dagligen som mat.
Jag kommer inte att säga åt dig vad du ska göra med din katt, jag kan bara ge lite tips med fakta bakom.
Min äldre herre Lucifer var så otroligt lat när han var omkring 10år och jag tänkte som många andra att det har med åldern att göra såklart. Sen såg jag hur folk skrev i forumen om sina 17-åringar som var så pigga. Lucifer fick artros och veterinären sa åt oss att ge han ett torrfoder som innehåller ämnen för att hjälpa han med sin artros, han skulle då äta i stort sett endast detta torrfoder.
Ni vet den här känslan man kan få när man har ätit McDonalds 3 gånger en vecka, och pizza mellan det och det känns inte riktigt helt bra? Så kände jag med Lucifer.
För att göra en lång historia kort så bestämde jag mig en dag att sluta ge honom torrfoder och han fick då i sig sin medicin på annat sätt (Seraquin tabletter)
Det dröjde ca 2 veckor, sen började min älskade gubbe bli mycket piggare. Wow tänkte jag, medicinen funkade. Men i efterhand så lärde jag mig att det inte alls hade med det att göra, det var pga att jag tog bort torrfodret. En månad senare var han som en busig kattunge igen <3

Torrfodret innehåller mycket lite vatten, och även ämnen som är främmande för kattens mage och kroppen vet inte hur man omvandlar dessa ämnen till energi, så istället passerar det bara och kommer ut därbak. Ju större högar, desto mindre energi har katten fått i sig 🙂
För lite vatten, och mat som inte omvandlas till energi – ja då är det ju faktiskt väldigt logiskt att katten inte orkar. Torrfoder är människans påhitt och inte alls anpassat för katternas behov tyvärr. Det finns bra och dåliga torrfoder, absolut. Men problemet kvarstår då hela konceptet med torrfoder bygger på innehåll som inte är avsett för katten.

Här kommer ett videoklipp på busfröet Cookie som älskar att bli utmanad genom att jag låter henne få jaga lite när vi busar. De vill inte få allt serverat, dom vill inte få nåt serverat egentligen 🙂 Dom VILL jobba för det, och samtidigt höjer det även aptiten.

Handfasta tips att sätta på kylskåpet:

  • Lär känna din katt
  • Ge aldrig upp, du måste ha tålamod. Alltid!
  • Växla leksaker och stoppa undan gamla ett tag, ta sen fram dom igen
  • Återskapa jakt hemma, på alla sätt du kan tänka dig
  • Belöna aktivitet och gott beteende

Sugen på att lära dig agility för katt?
Topcat håller ett kort event för dig som är sugen på att lära dig mer:

Trodde du att agility bara är för hundar? Välkommen till Top Cat Clubs medlemsträff den 3 april kl.14.00.16:00. Kom och lyssna på Katrin Björksten som berättar om hur du kommer igång med att träna din katt. Allt du behöver är leklust, tålamod och ett godis som katten verkligen gillar.

Många katter lever ett bra liv som innekatter, och det är viktigt att ge dem stimulans och motion. Agility kan vara ett sätt, och ambitionsnivån sätter du och din katt tillsammans. Vi får tips om allt från enkla hinder till hur man sätter ihop en hel bana.

Vi träffas den 3 april klockan 14.00 på Kungsgatan 54, 4 tr. TCC bjuder medlemmar på fika, övriga lämnar ett bidrag på 20 kronor.
Anmäl dig senast den 29 mars till maria@topcat.nu.

Lokalen har begränsat utrymme, så först till kvarn!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *