Giardia – Parasiten som är svår att få bort i omgivningen

Tidigare i veckan så blev jag kontaktad av en kattägare som inte längre visste hur hon skulle göra eller hur mycket till hon orkade. Hennes katt har nämligen fått Giardia och inte blivit av med den efter medicinering.

Man brukar säga att Giardia är lätt att få bort ifrån katten men inte ifrån omgivningen och det stämmer bra, man måste vara noga med hela processen av att bli av med parasiten.

Denna kattägare hade t o m fått rådet av veterinär på ett av de större djursjukhusen att hon kanske måste avliva katten(??) Men så hittade hon artikeln om mig och hur jag gjorde för att bli av med Giardia och hennes hopp kom tillbaka. Jag är så glad över detta och att hon tog kontakt med mig.

Nu var det längesen jag hade denna smitta hos mig, men än idag ger veterinärerna helt fel info om hur man blir av med detta på bäst sätt. Varför?? Är vi kattägare dåliga på att förmedla tillbaka vad som har funkat och inte?

Det vanligaste veterinärerna säger är att ge Flagyl eller Axilur i 5 dagar och att städa omgivningen samt bada katten.

NEJ!
Axilur ges i 21 dagar och du städar med ångtvätt varje dag, helst i två rum så att du varje dag kan släppa in katten i ett sanerat och torrt rum. BADA EJ KATTEN! En av de stora orsakerna till att Giardia överlever är fukt och vätska, och i varje droppe avföring finns miljoner sporer så sprid inte fukt och BADA. EJ. KATTEN!
Om avföring hamnar i pälsen så torka torrt och klipp sen bort päls och kasta.

Var supernoga med att hålla rent i toalåda och sanera matskålar varje dag, lägg in i frysen efter tvätt och ta fram en ny skål ur frysen varje dag.

Med rätt metod så blev jag helt av med smittan på 21 dagar, ven om de var de jobbigaste 21 dagarna i mitt liv så är jag glad att jag slapp hålla på i flera månader som vissa fått göra pga fel medicinering och fel metod för att hålla rent och hindra smittspridning.

Läs hela artikeln om oss här

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *