Artificiell insemination på katt

Äntligen sker det!

Idag befinner sig MoMo och Toffee på fertilitetskliniken i Uppsala för att genomgå denna process och ge MoMo en sista chans att bli mamma.

MoMo är min första keeper i min egen uppfödning och den som är bäst typad av mina avelskatter, hon har kvalitéer som man strävar efter och speciellt några som är lite svårare att få till som profil och haka.

Hon har varit med när andra honor haft kullar här hemma och hon har t o m varit en bättre mamma än mammorna ibland 🙂 Det var hon redan från första kullen hon erfarade.

MoMo har dejtat 4 hanar men hon är omöjlig att para. Det var viktigt för mig att ge henne en ordentlig chans till detta då hon är en mycket speciell tjej på många sätt och främst att hon är den som verkligen kan tillföra något i min eller andras avelsprogram för framtiden.

Toffee är den tilltänkta pappan till MoMos ungar och jag väntar just nu på att få veta om de lyckas få några simmare ifrån honom så proceduren kan fortsätta.

En artificiell insemination är inget vem som helst kan boka in sig för att göra, man utreder varför honan inte kunnat bli dräktig på naturlig väg och tar sedan in hela historien om varför vi vill utföra detta och de beslutar därefter om man är godkänd eller inte. Detta bidrar även till forskningen då det inte sker så många inseminationer på katt så varje gång är ett steg framåt i forskning vi kanske kommer behöva använda i framtiden och det känns för mig kul att få bidra till också.

Delta i diskussionen

    1. Hej! Det kostade ca 4000kr då jag gjorde det och du måste bli godkänd för att det ska kunna utföras på din katt. Alltså tester måste genomgås och du behöver intyg som styrker ditt val att ta detta ganska drastiska steg.
      Du behöver själv tillhandahålla sperma från hankatt som de extraherar vid inseminationstillfället.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *