Återanvänd kattmatskartonger i trädgården!

Lite DIY har väl aldrig skadat såhär i svåra tider? Jag flyttade in i en blank canvas när det kommer till trädgården så med altan och 3 rum fulla av frösådder från tidigare i år så måste jag nu skapa rabatter att sätta ner alla blommorna i snart.

Det går åt myyyyycket kattmat här hemma. Nej alltså ni förstår inte…MYCKET! Och det innebär många stora leveranser som ger massvis med kartong. Denna är perfekt att använda i trädgården för att anlägga nya rabatter, och jag gör det utan att gräva nåt i gräsmattan först.

Kartongerna från Vetzoo.se är neutrala och lätta att rensa på tejp. PERFEKT för trädgården!

Såhär gör jag när jag anlägger en så kallad no-dig rabatt.

Jag väljer ett ställe och en form på rabatten. Om jag vill ha en kant så tänker jag ut den först för om man exempelvis vill göra ett dike runtom så är det bra att börja med det när man vet formen man önskar.
På bilden nedan har jag grävt ett smalt dike runt en rabatt som jag sedan gjutit betong i. Det stoppar ogräs från sidorna och ger gräsklipparn en ränna att åka på.

Kartongen kväver gräsmattan och eventuellt ogräs under den och med tiden så är det endast jord hela vägen ner från ytan av din rabatt.

Jag lägger kartongen på gräset och fyller sedan på med organiskt material som gräsklipp, ogräs, klippta växtdelar, och annat jag har sparat. Mossa funkar kanonbra också och ovanpå det toppar jag med jord. Man kan även fylla med endast jord om man har det, jag gillar att göra budgetvarianter och använda högst 1-2 jordsäckar per rabatt.

Nedan är en annan variant jag gjort där jag planterat pioner och rosor. Dessa vill ner en bit så jag grävde först ner dom så de stack upp så mycket jag tänkte fylla på med jord sen.

Ännu en variant där jag använt kattmatskartonger i trädgården
Med denna metod så gick det åt mycket mindre jord och det blir mindre ogräs
Två långa rabatter där man slapp gräva massor

Jag täckte med kartong runt plantorna som stack upp och fyllde sedan på med jord upp till ytan på plantornas jord.
Till dessa två stora rabatter så gick det endast åt 2,5 säckar jord och ca en halv säck koskit.

Varför inte gräva då?
Jo för enligt en teori, en testad och bekräftad teori (sök på Charles Dowding som är no dig kungen) så blir en ostörd jord ogräsfri, eller iallafall får man otroligt mycket mindre ogräs för att jorden behöver inte reparera sig vilket den gör när den ger massa nytt ogräs.
Och en väldigt positiv anledning är att det går åt mindre köpejord, samt du får användning för allt ditt trädgårdsavfall.

Så ut och inte gräv nu! 😀

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *