Katt-ryggsäcken är inte okej!

Ryggsäcken är inte okej enligt svensk djurlag

Jag ser det om och om igen i sociala medier och det är när man pratar om denna väska i Sverige eller att jag ser svenskar pratar om att köpa den för den är ”så cool” eller ”tänk vad gulligt när jag och Lufsen tar promenader med denna i skogen” som jag vill reagera.

Såhär säger sakkunnig Emma Brunberg hos Djurskyddet Sverige om denna väska:

Den här väskan är 42 x27 x 24 cm. Det innebär att bärs den på ryggen är bottenytan 27x 24 cm, vilket är mycket litet och knappast OK

Följande gäller för burhållning:
14 §  Hundar och katter får inte förvaras i bur utom vid följande tillfällen.  1. Hundar och katter får förvaras i bur på utställning, tävling och prov samt vid träning inför tävling. Buren ska då vara täckt på minst två sidor och hundar ska rastas minst varannan timma. 2. Vid transport i samband med tävling samt vid träning inför tävling, får hundar på tävlings- respektive träningsplatsen samt till och från tävlings- och träningsplatsen övernatta i transportmedlet. 3. I samband med jakt får hundar förvaras i bur max 8 timmar per dygn om de rastas minst var tredje timme. 4. I samband med transport får hundar och katter förvaras i bur. Förvaringen får dock inte överstiga tre timmar då bilen står stilla
.

Bur definieras alltså som förvaringsutrymmen som är mindre än boxar.

Det här innebär att jag inte kan tänka mig att den här buren är laglig rent utrymmesmässigt. Jag vet att de som tar med sin hund/katt i kabinen på flyg har mindre väskor/burar än så iom flybolagens krav. Men flygbolagets maxstorlek på väska är 40 cm. Så den går alltså inte att använda på flyg och är inte laglig

Utrymmeskrav för katt är minst 0,5 x 0,3 x 0,35 m.
Utrymmeskrav för hund är längd: minst hundens längd *1,1, bredd: minst hundens bröstbredd x 2,5 och höjd: hundens höjd över hjässan.

Coolt i all ära men det känns inte helt okej att välja det framför det som är det bästa för din katt?

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *