Lantrasföreningen ”Bondkatten”

Kattvärlden har säkerligen inte missat det som verkade som årets aprilskämt men som visade sig vara fullt allvar. Och allvar är precis vad det är.

Lantrasföreningen Bondkatten är en förening som vill avla fram bondkatter som är menade att fånga råttor på bondgårdarna och få gå fritt ute på landsbygden. Det låter ändå inte helt orimligt, eller hur?

Men sen tittar man närmare på deras avelsplan samt riktlinjer för hur katterna ska hållas. Okastrerade katter ska få gå fritt, utan nån kontroll över hur många honkatter en fertil hane parar under varje kvällspromenad. Katter som inte längre ska avlas på ska kastreras eller avlivas. Om en honkatt föder en kull som är större än behovet så kan kullreducering övervägas.

Denna avelsplan har justerats kan jag se, men den första avelsplanen godkändes av Jordbruksverket och kattälskare i hela Sverige blev rasande. Planen för denna kattras gick helt emot Jordbruksverkets egna riktlinjer för katthållning och en fågel kvittrade i mitt öra att nån på JBV hade ett finger med i denna nya kattrasförening och kunde därför få till ett godkännande utan att passera avdelningen för Djurskydd.

Nu när de inte har Jordbruksverket bakom sig längre så säger de i sitt senaste blogginlägg ”Vi kommer att gå vidare med eller utan deras stöd”

Vidrigt!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *