Är din katt en ”torrfoderjunkie?”

Om du behöver hjälp att gå över från torrfoder till våtfoder

Har du hört talas om termen ”torrfoderjunkie”?
Om din katt äter torrfoder och vägrar äta något annat som t ex våtmat när du provar flera olika sorter? Då har du en torrfoderjunkie på händerna 🙂
Det finns så mycket tillsatser för att ge mycket smak till torrfoder, och även massor av socker och salter – allt detta gör din katt beroende av detta foder. Vissa våtfoder har det också i mindre mängd, men torrfoder toppar listan över det.

Så om du har försökt ge lite rått kött från när du lagar mat till dig själv och din katt har rynkat på nosen åt det – det beror på att din katt inte har en aning om att det är mat! Det luktar inte mat och det ser inte ut som mat, så det kan inte vara mat. Rätt? FEL! Det vet bara du.
Om du har provat det 10 gånger och din katt fortfarande inte har gett det en chans, säger du förmodligen ”min katt gillar det bara inte”, men det är också inte hela sanningen.
Du har helt enkelt inte övergått eller presenterat det korrekt.
Men oroa dig inte, jag är här för att hjälpa dig 🙂

OBS!
Om din katt har nedsatt immunförsvar eller på annat sätt inte är i topphälsa så bör du inte växla matvanor just nu. Det bör göras när katten är frisk och mår bra.

Först och främst måste du sluta ha torrfoder ute hela dagen.
”Men jag jobbar hela dagen och det är….” NEJ, det är irrelevant här. Din katt behöver INTE mat alla minuter på dagen.
Så om du ger fri tillgång till torrfoder, börja med att ge det i måltider om 2 eller 3 varje dag. En portion (inte full skål) när du går till jobbet på morgonen, och en portion när du kommer hem. På helgerna kan du prova att ge en portion torrfoder och när din katt har ätit och lämnat skålen, ta bort den och lägg ner den några timmar senare.
Nu ska du börja få din katt att förstå att DU är källan till mat, inte genom att bara existera i detta hem.

Om du har mer än en katt kan du behöva separera dem i olika rum under denna korta övergång bara för att göra dem mindre stressade över förändringarna.
Dina katter kommer att bli hungriga, men det är bra. Ingenting förhöjer en måltid mer än att ha en aptit. Se bara till att varje katt äter, varje dag.

När de är vana vid måltidsrutinen och börjar visa dig att de är hungriga och vet att be dig om maten, kan du börja blanda i lite blötfoder.
Ändringen av måltidstiden kan få din katt att vilja äta våtfoder som den är, så försök ge 1 tesked före varje måltid och om det fungerar utan att övertyga mer, håll det igång i en vecka och den andra veckan kan du ge en matsked våtfoder och lite mindre torrfoder efter.
Om ovanstående sätt inte fungerar på dina katter kan du prova att blanda våtfodret i portionen torrfoder, det borde fungera.

Även våtfoder av mindre hög kvalitet är mycket bättre än någon typ av torrfoder, men välj om möjligt ett spannmålsfritt våtfoder. Försök att undvika våtfoder med fisk, din katt kan bli lite beroende av det också och det kan vara svårt att gå därifrån till t ex  råfoder då du inte ska ge rå fisk.
Grattis till att du kommit så långt! 😀 Du gör ett väldigt bra jobb!
Nu kan du hålla dig kvar här om du vill ta en paus i processen och sedan börjar du bara att öka på mängden våtmat och minska torrfodret.
Fortsätt med dagsportioner, det är nyckeln i denna övergång.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *