5 fototips

jagokamera3

Det finns ganska många tips & trix för att ta bättre bilder hemma och du behöver inte ha den bästa utrustningen för detta, men jag använder en Nikon D7500 och på denna sitter det 99% av gångerna en Tamron 17-50mm f2,8 som är ett billigt objektiv men ger riktigt skarpa bilder.

 

 

Tips #5 – Få katten att stanna där
Detta vet egentligen bara du som äger katten hur man gör, men mina tips att prova är:
* Lägg en ny filt eller lakan på platsen, mina bråkar om vem som ska ligga där först
* Sätt inte dit katten när den är utvilad och redo för bus, det lyckas sällan
* Det kanske låter elakt, men ta upp katten då den sover. Det funkar 99% av gångerna
* Ha en fjädervippa i handen att locka med, när katten tittar på den så för du den emot linsen fast precis bredvid/över/under så ser det ut som att katten tittar in i kameran.
* En prasselboll i handen är bra att få katten att titta emot dig

Tips #4 – Bestämma plats
Om du vill ta planerade bilder så kan du tänka över vad som kommer med i bilden i bakgrunden, även en städad lägenhet kan se plottrig ut i bakgrunden och katten hamnar inte längre i fokus, så innan du hämtar katten så tittar du genom kameran på den platsen där du kommer placera katten och ta då bort störande blomvaser, leksaker mm. Ibland kan det även räcka att bara peka med kameran lite åt höger eller vänster för att få en helt annan bakgrund.

Eller placera kattens favoritklösträd framför en tom vägg, det funkar alltid!

Tips #3 – Det konstgjorda blixtljuset
Blixtar finns i många varianter och den jag vill be dig hålla dig ifrån är kamerans inbyggda blixt, om du absolut vill använda den så använd en bit papper och forma som en rutchkana framför blixten så att du leder ljuset upp i taket, det kommer göra all skillnad!

Sedan finns det externa blixtar att sätta fast ovanpå kamerorna, de är supersmidiga och absolut att rekommendera. Då jag använder en sån så riktar jag den alltid upp i taket för att få mjuka fina skuggor som faller. Detta kan man testa sig fram hur man själv gillar.

Idag kan man också köpa väldigt billiga studioblixtar om man fotar mycket hemma och har plats för den. Jag har alltid en eller två såna hemma men nyligen köpte jag en dagsljuslampa ifrån Kaffebrus.nu som funkar kanon! Färgen i bilderna blir toppen och man slipper att det blixtrar varje gång man tar en bild 🙂

Tips #2 – Det konstgjorda lampljuset
Du kan alltid ta hjälp av en lampa för att ta en bild, bilderna kan då få en gulare ton och det kan kännas lite trist. Då kan du ta fram kamerans manual och söka upp vitbalans, med hjälp av att ställa in rätt vitbalans så kan du få en snyggare färgton i bilderna. Te x om du fotar under lampbelysning så finns ett vitbalans val som heter tungsten (kan även heta indoor på vissa kameror) Välj den och prova ta en bild så ser du skillnaden. Glöm då inte bort att ändra igen om du fotar i dagsljus!

Tips #1 – Det naturliga ljuset
Utan ljus ingen bild.
Genom att ha så ljust som möjligt i det rummet/platsen där du tänkte ta bilden så behöver inte kameran anpassa sig för mycket. Om du fotar på AUTO i kameran så kommer troligen kameran att vilja ändra dina värden så att bilden inte blir mörk, vilket betyder att den sänker bl a din slutartid som i sin tur betyder att du kan behöva hålla kameran väldigt stilla för att bilden inte ska bli suddig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *