Grönsaker – med måtta!

 Babylyckan frodas – men tillbaka till verkligheten  🙂

Marsvin ska äta ca 80% hö och 20% grönsaker. Att verkligen kunna beräkna hur mycket de äter i vikt är svårt för hö ska alltid finnas i överskott och vi står inte och väger exakta mängder av det. Hö är alltifrån mat till leksak och bomaterial. Då blir ju grönsaksvikt också lite ointressant men inte helt.  Vi ger grönsaker för att kompensera det gröna färska med naturlig C-vitamin som marsvinen skulle ätit i Sydamerika, remember?

Då är det bra att ha koll på vilka grönsaker som innehåller mycket C-vitamin. I korthet är det kål och paprika. Lite mer ingående; vit, grön, broccoli, savoy, blom, spetskål, bryssel -kål, röd, vit, gul, orange, spets, mini -paprika. Har säkert glömt en massa men ni fattar grejen. Det finns en del andra grönsaker med hög C-vitaminhalt och såklart även frukt men dessa ska användas med försiktighet så de får ett eget avsnitt. Men vill du göra ditt marsvin till ett lyckligt marsvin då är bra att ha koll på grönsaksdisken. Men grönsaker med måtta!

"Ät upp paprikan så får du gurka sen!"

Bosse Runsten på Blå Stjärnans exotiska avdelning i Göteborg säger att marsvin mår bäst av de långa fibrer som finns i gräs och hö. Grönsaker har tydligen för korta fibrer för marsvinmagar 😀 och ska ges i begränsad mängd.

Våra sötlimpor tycker att de gröna, röda och gula sakerna är alldeles utmärkta och hade ätit grönsaker dagarna i ända om de fick. Då hade de blivit sjuka i magen. Precis som vi blivit om vi ätit mer godis och kakor, som är jättegott men inte direkt nyttigt för oss. För marsvin blir konsekvensen av för mycket grönsaker krånglig mage på lång eller kort sikt. Till och med övervikt om det är riktigt extremt.

Ett vuxet marsvin som är frisk och kry behöver  grönsaker en gång om dagen. Jag ger först de grönsaker som är mycket C-vitamin i, sedan de som är godis. De får så mycket som de äter på nån timme eller två, inte mer.

Pussa marsvin och ge dem hö!

Resten av dagen får de hö när de tigger – och pussar!

Faktum är att de verkar helt nöjda med det också och en del i det är säkert att de får uppmärksamheten!

Detta inlägg är publicerat i Mat till marsvin. Skapa ett bokmärke

Ett inlägg för Grönsaker – med måtta!

  1. carolina skriver:

    jösses vilka underbara små liv i filmen. Kul blogg med både lite nyttigt men även nöje.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *