Omplacera djur

Varför omplacerar man djur? visst kan de vara opraktiska ibland, särskilt när livet ändrar sig men skulle du överväga detta?

I had to get rid of the kids, the cat was allergic.

En vän skrev det på facebook igår. Hon är ännu så länge utan barn och med katt kanske ska tilläggas. Men ändå, när man vänder på gamla vanliga tankebanor händer det saker…och för mig är båda sakerna i princip lika främmande idag.

Barn passar heller inte alltid in och är extremt opraktiska ibland. Beroende av oss som skaffat dem, precis som våra husdjur är.

Jag gick på gymnasiet när jag fick en kattunge av en klasskamrat. Hon fick heta Amanda.

Nu är mina barn vuxna men 1996 fick min son kraftiga böjveckseksem. Blossande illande röd i hela knävecken. På vårdcentralen fick vi starka cortisonsalvor som skulle smörjas på när det var tvunget men helst inte användas alls om jag förstod det rätt.

Jag hade fyra katter, syskon som jag skaffat precis innan jag flyttade hemifrån mina föräldrar och de var tolv år gamla när min pojke fick eksem.

Skrutten, Kramis, Sotis  &  Nisse var mina älskade livskamrater. Jag flyttade hemifrån med dem och de var sina egna personer. Sen fick jag en människosambo och människobarn.

Läkaren, som skrev ut salvorna satte på sig den stränga minen och förklarade att min tvååring kunde utveckla astma om jag inte omedebums gjorde mig av med kattkräken.

Amandas ungar föddes hos mig den 13 juni 1982 och deras mamma bodde fortfarande hos mina föräldrar. De var mina älskade barn, vänner och sambos.

Jag fick panik och ringde en veterinär som lovade komma hem och avliva dem. Kanske var det paniken som gjorde att jag tänkte avlivning, omplacering kom aldrig i mitt huvud. Kanske var det för svårt, för många katter, för mycket känslor, så mycket rädsla att skada mitt barn för livet.

När jag  timmarna innan veterinären skulle komma satt och väntade på det hemska oundvikliga flög detta in i huvudet på mig:

  • Vem är jag att besluta över liv och död?
  • Hur kan läkaren vara så tvärsäker, inga tester hade ju gjorts?
  • Det måste väl finnas en annan lösning?

Jag tog kontroll över situationen och ringde veterinären och avbeställde avlivningen.

Det finns alltid mer än en lösning på ett problem.

Detta inlägg är publicerat i Omplacering. Skapa ett bokmärke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *