Nu vill jag ha; vitamin, vitamin, vitamin med detsamma

Ni får ha lite fantasi och höra Jämtgubben med Tore Skogman i bakhuvudet medan ni läser;

Marsvinstanten

Nu vill jag ha
vitamin, vitamin, vitamin med detsamma.
Jag vill bli bra
så jag kan göra marsvinsmusiken.
Nu vill jag ha
vitamin, vitamin, vitamin med detsamma.
Jag vill bli bra
vitaminbrist gör inget marsvin gla.
 

Marsvinstanten ligger i hörnet och ryser
hon är så stel och bara rosslar och fnyser.
Hon har fått inflammation och kan ej ta en enda ton.

 Jag är så arg för jag sitter och lider
kissen den både droppar och svider.
Den är röd som lingonsylt
bristen den i rött förgyllt.

Tanten vill gärna refrängerna vissla

men en beläggning hon fått på sin tunga.
Man kan inte undra på
att hon är arg och ledsen då.

 

Näringsupptag blir ofta sämre när man blir äldre

 

Med detta vill jag ha sagt att symtomen på C-vitaminbrist hos ett marsvin kan vara så oerhört varierande och med tiden (om man inte åtgärdar genom att tillföra C-vitamin) ger det bara fler och fler problem. Doktor Bosse kallar exempelvis svamp för en sekundär symtom på C-vitaminbrist.

Till slut eskalerar det i extrema tillstånd som bakdelsförlamning. Då kanske vi konstaterar att något är fel men bristen har ju funnits länge, länge då och sakta men säkert brutit ner den lilla kroppen.

C-vitaminbrist ökar risken för infektioner

 

Men innan dess har många jobbiga småkrämpor funnits hos ditt marsvin, och ett bra sätt att hålla veterinären borta är att se till marsvinet varje dag får sitt behov av C-vitamin. Detta var den första texten om C-vitaminens viktiga betydelse för att marsvin ska må bra. Det kommer mera….

Detta inlägg är publicerat i Okategoriserade. Skapa ett bokmärke

3 Inlägg för Nu vill jag ha; vitamin, vitamin, vitamin med detsamma

 1. Camilla skriver:

  Den trudilutten borde ringa i öronen på alla marsvinsägare. Den är positiv på många vis. Glad i trallen och om man följer rådet så får man glada grisar också.

  (Men jag tror att det är britsen och inte bristen den i rött förgyllt 😛 Förlåt! Men jag har korrläst för många texter… )

  • ireneljunggren skriver:

   När man sysslar med texter på denna nivån så får man ta sig konstnärliga friheter och C-vitamin bristen är den som förgyller i rött. Men för att sjunga denna sång får man förlåta mycket…

   • Lena skriver:

    Hej
    ger mina marsvin alltid broccoli, morot, paprika och sallad varje dag och ibland vitkål.Räcker inte det som c-virtamin källa?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *