C-vitamin, den viktiga C-vitaminen

Marsvin är som oss människor på många sätt: de kan inte bilda egen C-vitamin utan är beroende av att få det via kosten.

I Sydamerika där marsvinen kommer ifrån äter de per automatik färskmat direkt från naturen och den innehåller massa bra C-vitamin. I Sverige där vi har en massa vinter hela tiden 🙁 kan marsvin inte vistas ute hela året. Marsvin blir lätt sjuka om det är kallare än tio plusgrader. Det beror på att de får stress i sin kropp av kylan.

Fröken Lizzie hälsar välkommen

Vi kan alltså inte ge dem gräs året om utan de får vackert äta torkat gräs, hö istället. När vi torkar gräs till hö försvinner många vitaminer ifrån gräset, bland annat större delen av C-vitaminerna. Det finns fortfarande en massa bra saker kvar, bland annat fibrer som är helt nödvändiga för marsvins känsliga tarmsystem. 

För att kompensera detta C-vitaminsvinn ifrån gräsätarens huvudföda så ger vi dem C-vitamin i vatten och/eller grönsaker som innehåller C-vitamin.

Eller så vet vi inte om att de måste ha det och då blir det mera slumpmässigt ifall de får det.

Eller så bryr vi oss inte om att de behöver det och låter dem sakta men säkert få C-vitaminbrist med allt vad det innebär. Bristen bryter obönhörligt ner deras kropp.

Hur man väljer att tillföra C-vitamin beror på person, kunskaper, tycke och smak.

En del ger MASSOR av grönsaker.

En del strör lite askorbinsyra på en gurkskiva och ger till sitt marsvin varje dag.

En del ger C-vitamindropparna ur flaskan som man köpte med marsvinet i zooaffären.

En del gör som Bo Runsten på Exotiska avdelningen på Blå Stjärnan rekommenderar. Han säger att man varje morgon ska ge sitt marsvin  färskt vatten med 1/5-dels C-vitamintablett (brus för människor) per liter vatten.  

Jag vill ogärna låsa mig vid ett sätt. Den typen av tänkande ger tankelåsningar som hindrar oss från att tänka nytt.

För mig är det enkelt att göra som doktor Bosse säger vintertid. Jag har en femlitersdunk med kran och lägger en brustablett i den. Sen sköljer jag ur flaskorna och fyller på nytt varje dag.

Men detta är inte lika enkelt när man har två limpor och en 600 ml flaska. Du ska inte blanda fem liter och förvara i kylen. C-vitamin dör helt inom några dagar i blandning så du måste ”brusa” varje morgon.

Gör en lösning:  2 dl vatten och en tablett C-vitamin brus. Av lösningen tar du 40 ml i en 600 ml flaska som bara är fylld till 500 ml. Det som är kvar i ursprungsblandningen dricker du upp. Eftersom du också behöver C-vitamin (och jag inte vill uppmana till slöseri)

Vid detta laget har troligen 95 % av er som läser gett upp, ifall ni är det minsta lika mig. Det är därför Gud uppfann digitalkameran.

Blev det ännu snurrigare? vänta på nästa kurs eller ring en vän.

 

Sommartid ger jag inte brustablett i vattnet, utan de får beta gräs varje dag om det inte råkar vara extremt dålig sommar.

Detta inlägg är publicerat i Okategoriserade. Skapa ett bokmärke

6 Inlägg för C-vitamin, den viktiga C-vitaminen

 1. Marie skriver:

  Jag delar brustabletterna i åtta delar och lägger i en del i min 600 ml flaska varje dag när jag byter vatten. Det blir samma koncentration, jag har räknat! 🙂

 2. C skriver:

  Mina marsvin får sitt C-vitaminbehov tillgodosett med grönsaker, främst morot och vitkål, sen brukar det dimpa ner en och annan snaskig grönsak för att piffa upp tillvaron för de små liven.
  Att ge dom det via vattnet tycker jag är lite riskabelt. En del grisar är kinkiga när det gäller vattnet och smakar det annorlunda kan de få för sig att inte dricka nåt vatten alls.

 3. Linnea B skriver:

  Jag ger mina limpor varsin bit paprika (innehåller massa C-vitamin), upphottad med askorbinsyra, varje morgon!!

 4. Mikaela skriver:

  jag gillar bilden=)

 5. J skriver:

  Hur kan det garanteras att c-vitaminet verkligen finns kvar i flaskan. C-vitamin bryts ner otroligt snabbt. Är det då inte bättre att ge marsvinet grönsker med c-vitamin?

  • ireneljunggren skriver:

   Garantera, det är svårt att göra om du inte brusar och tar i spruta direkt i munnen. Men om man byter vatten varje dag ska C-vitaminen finnas kvar. Grönsaker som förvaras dåligt, blir rumsvarma och utsatta för ljus tappar också sina näringsämnen och särskilt C-vitaminen som, precis som du säger bryts ner fort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *