Computerized Tomographic Scanning

Nu ska jag kommunicera om CT. Jag vet inte riktigt vad CT är men ändå ska jag ge det ett gott försök. Jag skriver kommunicera för det är så Dr. Bosse säger och jag tycker det låter roligt. Hilarious!

Kafka?! vad har hänt? du är dig inte riktigt lik?!

 

 

  Jag vet som sagt inte riktigt vad CT är men den är någon typ av kamera som tar en förfärlig massa bilder igenom folk. Skivar liksom upp hela kroppen. Marsvin i detta fallet men de är också människor, eller kanske personer om man ska vara noga. Och noga ska man vara, det tycker Bosse, och jag också, iallafall ibland. Släktingar till CT heter Röntgen och Magnetkameraröntgen.

Smile!

Jag och Bosse djurdoktorn vill kommunicera så ni förstår att CT är det bästa som hänt sedan ….jag vet inte vad jag ska dra till med… så ni får fylla i själva. Men det är bra, helt enkelt.

Bosse djurdoktorn in action med gammeldags instrument

Jag älskar bilder och jag älskar Kafka. I teorin borde en bild på Kafka vara det bästa jag vet.

nu känner jag mig inte så normal

Allvar nu. På svenska heter CT datorstyrd skiktröntgen. Så här förklarar Netdoktor saken:  I stället för att sända en röntgenstråle genom din kropp, som vid vanlig röntgenfotografering, sänds många små röntgenstrålar från flera olika vinklar. Dessa strålar fångas upp av sensorer som registrerar strålarnas styrka och sänder dem vidare till en dator. Röntgenstrålarna försvagas beroende på vilken vävnad de passerar. Den information som registrerats bearbetas av datorn och omvandlas till en 2D eller 3D-bild. Läs gärna mer

Det vi vill kommunicera är att om du har ett djur med konstiga symtom; i Kafkas fall var det att han låter som att han snarkar – hela tiden, så kan en fotografering med CT vara det bästa som hänt er. Det kan också vara ett rinnande öga eller snuvig näsa som inte beror på något i själva ögat eller näsan, det kan orsakas av en tandrot som ligger och stör längre upp. Det kan vara käkförändringar och fistlar till näshålan på marsvin, som på denna bild:

Kafka hade inte ont, detta marsvin hade det.

CT:n ger helt enkelt möjlighet till helt annan diagnostisering, alltså att ta reda på vad som orsakar symtom och problem hos ditt djur.

Inget för fotoalbumet om man säger så...

Ibland kan det vara för att konstatera att djuret har ont och det tyvärr inte går att ordna, men ibland för att konstatera att det finns ett problem som går att operera eller medicinera.

Bild från sidan på samma marsvin

Alldeles oavsett vill jag veta. I Kafkas fall konstaterade Bosse att det tyvärr inget gick att göra, men Kafka har inte ont. Ett snarkande marsvin funkar bra för mig, bara han inte har ont eller de andra är taskiga mot honom.

Här får ni ett par andra skivlingar av Kafka:

Good enough for me. 

Detta inlägg är publicerat i Okategoriserade. Skapa ett bokmärke

10 Inlägg för Computerized Tomographic Scanning

 1. Camilla skriver:

  Oh lala! Han är så snygg, den där Kafka! utbrister Snövit. Han ser ju ut som jag på de första bilderna 🙂
  Jag försökte förklara att det var taget med en specialkamera och att Kafka egentligen är en mycket snyggt behårad herre, men jag är inte säker på att hon förstod…

  Jag börjar vänja mig vid, och tycka de är riktigt söta utan päls. Men jag tycker inte om att man avlar sånt.

  (Du hade rätt. Jag är helt lyrisk över bilderna!! Så häftigt!!! 😀 )

 2. Anna skriver:

  gillar de två sista bilderna bäst! Är helt övertygad om att han kommer i badbyxorna!

 3. heidi skriver:

  Åh Irene, vad jag ler när jag läste detta och ser dessa cooola bilder..haha slipper dra in magen..benrangel..:)) Och sötfötterna då <3
  Keep up the good work!

 4. Mikaela skriver:

  Jag blir helt i extas över dessa bilderna!! Dom är fantastiska!!
  Vykort???

 5. merlins matte skriver:

  Underbart!
  Och ditt sätt att förklara fakta blandat med humor gör ju att man lär sig sakerna.

  Kram på dig

 6. Eleni skriver:

  Men vilka fascinerande bilder, det är nog inte många som har foton även på sina älsklingars insida. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *