Nisse lille

Ett vanligt scenario. Nisse är 30 månader gammal. Han väger 978 gram och har haft saltsten ända sedan barnsben. Han är köpt i en zooaffär i Borås hösten 2009. När han anländer till omplaceringen är hela magen hårlös. Kroppen är dåligt musklad och klorna är, trots att de är tydligt nyklippta, plågsamt långa.

Hårlös och behandlad

Nisse har levt ensam i 18 månader och hela hans erfarenhet av social samvaro är 12 månader dessförinnan.

Ponera att Nisse blir fem år. Tror egentligen det är högt räknat som medelålder för marsvin i Nisses sits men ponera det. 12 månader x 5 år = 60 månader är Nisses totala livslängd.

18 månader av Nisses sammanlagda livslängd på 60 månader är 30% av hans totala  livslängd.

Jag (eller du), en människa i Sverige har enligt siffror från 2009 en ungefärlig medelivslängd på 80 år. Om man räknar på hur mitt liv skulle gestaltat sig om jag fått Nisses förutsättningar så skulle det sett ut så här ungefär:

Föds och får vara hos mamma tills jag inte behöver amma längre. Sen bor jag under en kortare tid på ett barnhem. Vid flytt paras jag ihop med en annan individ i samma unga ålder. Min kompis dör plötsligt hemma hos oss när jag är 16 år, och nästan vuxen. Sedan lever jag ensam i 24 år. Jag träffar individer av andra arter men ingen av min egen sort.

När jag är 40 år gammal kommer jag till nästa hållplats i tillvaron, och nu får jag träffa min egen sort.

Nu får jag äntligen träffa någon att prata med efter 24 års tystnad på mitt språk. Det tycker jag är roligt men jag är extremt ringrostig. Vet inte riktigt vad jag ska säga och det blir lite fel.

Kanske inte så konstigt efter 24 års isolering.

Nisse lille

Nisses öde ligger i andras händer, förhoppningsvis blir han aldrig ensam igen.

Detta inlägg är publicerat i Okategoriserade. Skapa ett bokmärke

9 Inlägg för Nisse lille

 1. Camilla skriver:

  Nisse, du lille av livet övergivne. Du har haft tur som ändå kom till ett ställe som förstår såna som du och som kan ge dig en del av det du saknat i all denna tid. Som kommer göra allt för att du ska kunna leva resten av ditt liv så som du har rätt till. Med minst en kompis, med bra mat och skötsel, med en trevlig lya och mycket spring.

  Det som gör mig alldeles övermiggiven ledsen är att du är långt ifrån ensam och att alldeles för många av dina medsystrar och -bröder lever hela sitt liv på det viset och dör innan de ens får känna vittringen av hur det skulle kunna vara. Och det beror på att djuraffärer inte informerar sina kunder om vad som gäller. Djuraffärer är inte intresserade av att du och dina gelikar ska få ett så bra liv som möjligt, deras fokus ligger på vinst i pengar. Och oftast är de som arbetar där själva okunniga i de speciella krav varje djurart kräver. De har inte ansträngt sig tillräckligt mycket för att ta reda på att marsvin och kaniner inte är samma sort och att de kräver HELT olika mat, näring och förutsättningar. Kaninen blir sjuk av dina förutsättningar och du blir sjuk av deras. (Nu vet jag inte om du har levt med en kanin, men det finns dom som har…)

  Kram och lycka till i ditt resterande liv.

  • ireneljunggren skriver:

   Han är så go, personlig och pratig. Lycklig idag när han fick prata med surmulen Clark (seriöst, han surar med ansiktet mot väggen när jag släpper in tjejer han inte gillar!) och goa Fanny (som Clark gillar) genom galler. Priset han får betala är en liten bur eftersom det inte fanns plats för mer men på lördag då ändras Nisses situation. Då kommer Denver från Skåne och då blir det kul!

 2. mirjam skriver:

  Fantastiskt bra skrivet, jag hoppas agria puffar för den här bloggen och därmed för djurens bästa. Människor behöver ofta exempel som de kan härleda till sig själva för att förstå. Jag har precis fått hem en marsvinsflicka som levt med en kanin i tre år. Inte helt ensam alltså men hon har inte fått prata marsvinsspråk, jag hoppas hon kommer finna sig snabbt och leva sin andra hälft av livet i lycka. Jag önskar nisse det samma!

 3. merlins matte skriver:

  Varför ska det vara så svårt för djuraffärer som säljer levande djur att ta till sig regler och fakta?
  Så slipper vi läsa om dessa hemska öden många marsvin går tillmötes.
  Vilken tur för djuraffärer att det finns omplaceringshem så dom slipper ta ett eget ansvar.
  Att dessa människor som tar hand om dessa tussar brinner med hela sitt hjärta för dom.
  Dom får en chans att få vara marsvin med allt vad det innebär.
  Marsvin har ju faktiskt enbart bara rättigheter och inga skyldigheter.
  Det är djuraffären, uppfödaren som ser till att de små liven föds – de har enbart skyldighet och inga rättigheter.

  När ska detta ta slut?
  När är det dags att kräva nya bättre regler för hur man föder upp och säljer dessa underbara djur?
  Pengar är inte allt!

  TACK Eragon – Irene för att du har ett sånt varmt hjärta.

  PS: Jisses så söt man var… och röd var han också ^^

  • ireneljunggren skriver:

   Han är ju brun! men söt, det kan man inte neka till att han är. Visst skulle det vara läge för nya regler, jag tycker de skulle stavas; Sälj inte levande djur i affär.

 4. Karin, Greta och Jan Boris skriver:

  Man blir så upprörd. Och det är så jobbigt att tänka på alla andra ensamma små grisar där ute, som inte har nån att prata med. Hoppas nu Nisse får ett riktigt bra marsvinsliv de återstående procenten av det.

  • ireneljunggren skriver:

   Idag fick Nisse ett första bad med Malaseb. Jag är så fantastiskt glad att jag kan ge misskötta djur detta eftersom det märks så tydligt att det är toppen för dem. Snart kommer pälsen att yva sig på magen. Men kanske kommer det inte hinna yva sig så mycket innan han blir skåning. För på lördag kommer Denver, 6 år- hans nye vän till Göteborg och en vecka senare flyttar de till Malmö tillsammans. Dock räknar jag med att eftersom Denver är såpass gammal att Nisse kommer tillbaks sedan och längs vägen kommer han att ha det bra.Mycket nöjd med detta arrangemanget!

 5. Pingback: Nisse lille del 2 | Marsvinsbloggen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *