Marsvinskabb – en del kallar det sellnik

Men Bosse Runsten, veterinär på Exo, säger till mig att det inte finns något sådant namn, rent vetenskapligt, så jag försöker numera hålla mig till att kalla det marsvinsskabb för att undvika förvirring.

Jag behandlar det i omplaceringen, annars hade det blivit väldigt galet. Många smygande skabbtillstånd hade brutit ut i full blom efter en tid i det nya hemmet.

När djuren kliar sig går ansvarsfulla ägare till veterinären. De flesta veterinärer använder Ivomek som de ger i injektion till djuret. Ibland ger de medicinering två och tre (Ivomek kräver två uppföljningmedicineringar, Stronghold bara en, vet ej varför) till ägaren att ge oralt, i munnen, men ibland säger veterinären att de ska komma tillbaks för injektion två gånger till. Jag frågar, som vanligt, varför? och förklaringen är att upptagningen i tarmen är något sämre än när de får injektionen under huden.

Ett djur som kliar sig och dessutom knappt har någon päls- alla gånger är det skabb

 

Notan på detta brukar braka loss på bortåt två tretusen spänn. Minst.

Min åsikt är att redan vid telefonkontakt där en marsvinsägare talar om dålig päls, hud och klianden skulle säkert bortåt 80% av alla problem vara avhjälpta med ett telefonrecept och en schysst instruktion. Summa ca 300:- eftersom Stronghold, minsta paketen kostade drygt 150:- sist jag tog ut, sen kan de ta ut en slant för själva utskrivningen och instruktionen. För jobbet med sanering måste ägaren ändå göra, det gör inte veterinären.

Skulle det komma skabb på Eragonsdjur tar jag ansvar för detta. Då får man ta med djuren till omplaceringen och få en droppe i nacken med tre veckor mellanrum. Upprepningen är för skabbens ägg kläcks då och om man upprepar man då i rätt tid så hinner de nya inte lägga fler ägg och skapa nya generationer.

Stronghold, ohyremedlet finns alltid i omplaceringen och jag tycker verkligen Stronghold fungerar suveränt.

Du har en liten rädd varelse som bara vill gömma sig och dessutom mår skit för att den har kli i hela kroppen. Bara en droppe i nacken och vänta. Min veterinär säger att efter en vecka ska skabben vara död. Det är vanligt att marsvinen kliar sig extra mycket efter cirka ett dygn efter droppen. När jag frågade om varför fick jag förklaringen:

– Troligen är det när skabbdjuren är döende, de blir mera aktiva för de försöker överleva.

Marsvinsskabb är troligen det enda djur som jag verkligen, verkligen önskar död åt. Marsvinsskabb är vanligt, väldigt vanligt.

Veterinären berättar att det ofta kommer in två marsvin, tidigare friska som INTE träffat andra marsvin. Ett djur kraftigt angripet av skabb och det andra nästan helt opåverkat.

Slutsatsen är att skabben är stressutlöst. Stress kan vara inre sjukdomar, dålig miljö som höga ljud eller inga gömslen, dålig mat som får kroppen att må skit,  C-vitaminbrist osv. En av marsvinen är något svagare och dennes immunförsvar klarar inte att hålla emot. Skabben bryter ut på detta marsvin och när det väl finns på den ene smittar det över till den andre.  Marsvin har alltså skabben latent.

Kom nu ihåg: jag har ingen som helst utbildning inom veterinärmedicin.  Ingen annan medicin heller för den delen. Har inga vetrinära ambitioner. Detta är återberättat som jag förstått det och kan vara behäftat med alla möjliga fel. Jag är: learning by doing. Jag vet hur det funkar i praktiken.

Eftersom jag älskar marsvin har jag varit tvungen att lära mig handskas med skabben. För skabbdjuren älskar också marsvin, fast på ett annat sätt.

Det finns andra ohyror men skabben kan döda ditt marsvin, det gör inte de andra.

Jag berättar det av ett enda skäl. Jag har fått in massor av djur under årens lopp som har skabb. När jag berättar det (för det gör jag, är kaxig på det viset, min brist på veterinärexamen till trots) så säger folk med pondus i rösten:

– De har aldrig träffat några andra marsvin.

Men det spelar ingen roll, helt uppenbart inte. Eftersom Stronghold hjälpt dem…

Detta inlägg är publicerat i Okategoriserade. Skapa ett bokmärke

3 Inlägg för Marsvinskabb – en del kallar det sellnik

 1. Mirjam skriver:

  Om någon vill leta/läsa mer, så finns detta och mer att läsa i Guinea Piglopaedia av Margaret Elward och Mette Ruelokke:

  ”Mange:
  this disease is caused by a tiny mite called Trixacarus cavia, which is closely related to the itch mite in humans. It is also called Sellnick, named after the first person who identified and described it”

 2. Camilla skriver:

  Klart att de träffat andra. Antingen i djuraffären eller hos uppfödaren eller åtminstone sina kullsyskon och i varje fall sin mamma.

  Om skabben dessutom kan ligga latent så får man inte vara så naiv att man inte tror på faktum. Det sker ju i så fall dessutom på ett stackars oskyldigt djurs bekostnad.

 3. Monica skriver:

  Tack Irene för att du skriver om skabb här! Det är idag ett stort problem eftersom många marsvin aldrig får rätt diagnos. Symptomen är diffusare än på 80talet. Djuren levde inte länge sedan de börjat uppvisa symptom. Nu kan de ha vaga symptom i åratal. Sellnick var det namn engelska marsvinsuppfödare använde. Det var via engelsmännen det landade här i Sverige och det var genom dem som vi fick ett svar på vad det var som drabbat alla marsvin. Ivomec och Stronghold är samma sak i princip. Stronghold ger på katter klåda och kan ge håravfall har kattägare berättat. Troligen kan det ge klåda på fler djurslag. Det spelar absolut ingen roll om man injicerar eller ger Ivomec oralt. Behandlas marsvin så blir de friska även om de är ganska avmagrade och kliar sig mycket. Ganska lätt att behandla framgångsrikt.Många av de marsvin som fick sellnick på 80 talet drabbade av epliknande krampanfall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *