Mat & värme

Mår bra nu. Snart kan jag umgås med tjejer i flock. Mitt rätta element.

Ja, det har varit ett par tuffa dagar. Men nu är det ok, gräs och grönsaker är välkommet och hö… det går väl an…

Om Sockan inte blivit stödmatad hade han troligen svultit sig själv till döds. Så lätt är det alltså för ett marsvin att tappa livsviljan, en rejäl smärta så slutar den lilla gnagaren att äta och döden kommer som en befriare. Att mindre smärta bara är nåt dygn bort, det kan Sockan inte veta. Varför de svälter sig kan man ju inte veta, men kanske tror de att det är kört och detta är deras sätt att förkorta sitt lidande.

Men håller man igång cirkulationen i kroppen med hjälp av critical care  så kan den lilla grisen hämta sig, om man inte gör detta förgiftar kroppen sig själv innifrån. Värme är också viktigt.

en go fleecegrej att värma sig i är bra!

Vetrinär Bo Runsten har förklarat hur detta fungerade men jag har glömt exakt vad som händer, men det har med nedbrytningsprocessen i levern att göra. Marsvinskroppen är gjord för att tugga tjugo av dygnets tjugofyra timmar.

Ha alltid en påse hemma, bästa livförsäkringen.

Critical Care ska alla marsvinägare ha en påse hemma, för säkerhets skull. När marsvin blir sjuka är det bråttom, det är ju inte alltid man vet innan som med planerade operationer.

Marsvinet ska aldrig svälta, så oavsett varför ditt marsvin inte äter – ge mat, det vill säga CC och värme!

En påse Crical Care, förvara den öppnade påsen i frysen, så håller den länge.

Första hjälpen! jag har gjort hål i en burk och klippt av en spruta.

Du använder en avklippt plastspruta att mata med. Sprutan finner du på Apotek.

Varför nu denna produkt som givetvis går på ett par hundra kronor? jo för detta är raketbränsle, extremt energirikt och dessutom innehåller den de livsviktiga fibrer som marsvinens tarmar är helt beroende av. Det blir inte samma med vetekli eller andra fiberrika produkter, de innehåller bara korta fibrer och marsvinen måste ha långa. Detta är såklart även skälet till att det inte fungerar att mata med bara energirik vätska.

CC är, trots allt, en billig livförsäkring. Vänja gärna marsvinet vid smaken utan att hen är sjuk. Det blir enklare den dag du måste ge då.

CC är ditt marsvins bästa vän!

Detta inlägg är publicerat i Okategoriserade. Skapa ett bokmärke

10 Inlägg för Mat & värme

 1. carolina gustavsson skriver:

  Amen sister. CC räddade livet på min älskade Cola. Good shit är det i alla fall!

 2. LenaR skriver:

  Härligt Sockan, snart leker livet igen!
  Självklart har vi cc i frysen.

 3. Camilla skriver:

  Här slåss man över CC-rester efter Lilla Bu’s stödmatning. Så skulle det behövas i någon annan mun någon gång behöver jag inte tvinga i dem i alla fall 🙂

 4. Petra skriver:

  Tyvärr är det inte så enkelt. Alla här älskar CC så länge dom är friska. När dom är sjuk är det en helt annan sak. Då gäller det bara att inte ge upp. Ni annar ju inte hur många gånger jag berättade dom över matsmältningssystemen emellan jag stödmatade någon.

 5. Frida skriver:

  Hej Irene! Jag hade tänkt att bygga en ny bur nu i sommar. Mina marsvin har bara den gamla vanliga djuraffärsburen med plastbotten och galler. Jag har nu blivit väldigt sugen på att bygga en egen bur till grisarna och jag har sett 1-2 inlägg här om just egendesignade burar. Jag antar att du vet/känenr många med fina burar så jag undrar om du inte skulle kunna göra ett inlägg med massor av inspirade burar? 🙂

 6. Cecilia skriver:

  Hej, angående den avklippta sprutan. Jämnar du till kanten runt sprutöppningen med nåt så den inte ska vara så vass eller låter du den vara?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *