Det svåra djuret

Detta är en text som jag skrev 2009 så den har ju några år på nacken. Tyvärr känns den fortfarande aktuell.

Jag hör ofta sägas att ”marsvin är enkla djur”. Det upprepas som ett mantra av zooaffärernas drivna försäljare som argument för att skaffa marsvin som förstadjur till barn. Men är de det? Enkla? Jag tycker inte det.

Jag har både katt och hund och finner dem mycket lättare att sköta. Sällan några åkommor som kräver veterinärbesök och god kunskap t o m i zoo affärer om vad deras näringsbehov och annat kräver.

Marsvin dör lätt så om det man menar med lätta djur så kan det väl stämma. De dör och även om det är smärtsamt för en del av oss så behöver vi ju inte engagera oss mer då, dött är dött och inget att gå till veterinären med.

Dött är dött och inget att gå till veterinären med.

Marsvin är flock & bytesdjur. På grund av att deras tillvaro blir säkrare i flockens gemenskap så vill de till varje pris höra till den. Flocken är så stark som den svagaste länken och de starka djuren är inte intresserade av att ha allt för svaga djur
som försämrar flockens möjlighet att vara uppmärksam gentemot de rovdjur som
vill fånga och äta marsvinen.

Av detta skäl stöter de starka marsvinen ut de svaga marsvinen och ingen vill såklart bli drabbad av detta öde. De flesta marsvin finner sig i att vara lägst i rang mycket hellre än att vara ensam.

Marsvin är flock & bytesdjur

Därför döljer alla marsvin sina sjukdomar så gott de kan. När deras sjukdomar eller svagheter märks kan de andra i flocken sänka deras rang eller helt stöta ut dem eftersom flockens princip är sådan. För oss innebär det ytterligare en svårighet att få dem till veterinären i tid. Därför ska man vara uppmärksam på sitt marsvin och tidigare i häftet kan du läsa om hur man kan ”genomskåda” deras skådespel och skaffa hjälp till dem i tid. Ibland kan ganska enkla åkommor med enkla billiga
lösningar vara fullt tillräckligt för att locka dem ”tillbaks” och vilja leva igen.

Därför döljer alla marsvin sina sjukdomar så gott de kan.

Ensamhet är det värsta som kan hända ett flockdjur som marsvinet och en del av dem blir så bedrövade att de slutar att äta och dör. Troligen att det är detta som händer när du har två marsvin hemma från de att de är bebisar från zooaffären och blir 4-5 år och en dör.

Ett marsvins liv går snabbt

Ganska snart, redan efter nån dag eller två kan du märka att den som är kvar är oerhört stillsam, ropar inte efter grönsakerna och visar maten litet eller inget intresse. ”Det finns bara en av mig och det är jag, lika bra att lägga av”. Om man då inte låter den åtminstone träffa en artfrände tillfälligt är det bara en tidsfråga innan de dör.

För oss innebär det ytterligare en svårighet att få dem till veterinären i tid.

Om du å andra sidan har ett marsvin som mister sin vän efter bara något års gemenskap och tidigare har levt ett varierande liv, i flera olika sammanhang och med många andra marsvin då vet ju den att ”de finns fler av mig” och ”om jag bara väntar så kommer det säkert nån jag kan prata med”.

Och det är ditt jobb att greja det.

Det är ditt jobb att greja sällskap.

Snarast.

Ett marsvins liv går snabbt.

Detta inlägg är publicerat i Okategoriserade. Skapa ett bokmärke

4 Inlägg för Det svåra djuret

 1. Marsvinsliv skriver:

  Bra text trots att det är av äldre datum. Och en fantastisk bild på en viss rödhårig krulltott som jag ju är svag för=)

 2. Rebecca skriver:

  Hej!
  Jag vill gärna så snart som möjligt veta vart du fick tag i kistan. Den var fin!

  Vad söta marsvinen var!

  Mvh,
  Rebecca Edvardsson

 3. Camilla skriver:

  De tillverkas av Anubis well-care: http://www.anubiswellcare.se/index.html

  För återförsäljare nära dig se här: http://www.anubiswellcare.se/aterforsalj.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *