Dukkha

Jag tänker på lidandet och förbi fladdrar Buddha, vars filosofi byggde på att allt i livet var dukkha, som på ett ungefär innebär obalans och otillfredställelse. Ibland menas även sorg, nöd, obehag och frustration. En djupare betydelse är ofullkomligt, vånda och obehag.

Kutner: ”håll dig borta, du hittar bara på dumma grejer”

Dukkha torde nog ganska bra beskriva läget med våra fyra grabbar idag. Dessutom beskriver det alldeles utmärkt en stor del av min dag. Det började utmärkt; vaknade av mig själv, gjorde kaffe och kollade tidningen. Matade grabbarna med Critical Care och bytte handdukar i burarna. Gav gräs till dem men idag försvann det inte 🙁

House vill slippa. Allt.

Var som hastigast i omplaceringen men både ville vara hemma och tyckte jag gjorde bäst nytta där eftersom kastraterna fick landa där igår.

Vet av erfarenhet att det ofta är enkelt för de unga och svårare för de äldre att bli av med sina ädla kroppsdelar ”down under” så jag började redan i morse med att stödmatat varannan timme. Killarna är födda 2008-2009 vilket innebär att de är medelålders och drygt det. Jag trugade och försökte med allt möjligt men inget fungerade på Kutner (fd Harry) och Taub (fd Bongo), de åt inget, luktade snabbt men ratade. Kutner pratade inte ens…

Taub under operationen. Trött men inte helt sövd.

Ibland får jag för mig att även kroppsvikten spelar in, de tyngre har det lite jobbigare och de spensliga, slanka har det enklare.

Tycker det är lite tidigt att introducera tjejer eftersom det kan bli lite för mycket upphetsning. Det är viktigt att nykastrerade tar det lugnt, de gäller ju alla arter. Efter en operation är risken för blödning stor, eftersom det skurits i kroppen. Jag la en handduk i min flockbur och nyfikna som de är ramlade ju min flock omkring på handduken så på en liten stund hade väl varenda en trampat runt och draltat en del också.

Wilson är piggast idag, han är den slanka typen. Igår var han trött.

Tog handduken och la in den till Kutner och wow vilken förändring; han gillade det doftprovet och undrade var man kunde köpa den parfymen- är den dyr?

– Nej, den parfymen är inte dyr älsklingen, vi ska slösa tjejer på dig så snart du piggat på dig lite.

Ska man knyta tillbaks till Buddha är i och för sig begäret själva orsaken till dukkha så då rimmar det ganska bra.

 

Klar – och helt färdig.

Vid etttiden på dagen blir jag helt plötsligt sjuk själv; magsjuk så sanslöst akut att jag var övertygad om att jag skulle bli liggande i dagar. Så sover jag en stund, spyr igen, kallsvettas så det rinnerpå armar och ben och när kroppen är som en skakande trasa lägger jag mig och efter bara ett par timmar känner jag mig nästan normal. Va katten?  hände det ens? Under dessa timmar blev det inte så mycket stödmatat men killarna verkar ha klarat det bra.  Verkar gladare nu ikväll.

”Det var inte värre? jag mår fint, jag mår bra, jag är nog tuffare än somliga tror”

Nu; när klockan snart är tio på kvällen har jag druckit en liter vatten och känner mig lite trött men annars ok. Killarna verkar vid hyfsat mod och Kutner ägnade sig precis åt lite återvinning.

One day closer to Nirvana? nja, nu haltar det. Men det gör ingenting. Religion är inte min kopp te iallafall.

Vad ska du tänka på inför en kastration:

 • Planera så att du eller någon annan kan stödmata i tre-fyra dagar efter operationen.
 • Skaffa Critical Care INNAN. Bästa livförsäkringen för marsvin, förvara den i frysen, behöver inte tinas, kan blandas direkt i vatten och tjocknar en aning på en kvart i rumstempratur.
 • Håll ditt marsvint varmt men inte övervarmt i obruten kedja från veterinären och de närmaste 4-5 dagarna beroende på när du ser att marsvinet har fått tillbaka sin fulla energi och äter och bajsar som vanligt.
 • Se till att byta handdukar eller annat underlag två gånger första dygnet i det mycket begränsade läkutrymmet. Sedan minst en gång per dygn.
 • Jag brukar använda småburar 60×40 cm de första fem dagarna.

Wilson, i princip ok redan ikväll.

 • Det är bra att använda ett annat marsvin för att pigga upp vid sjukbädden.
 • Sjukbädden ska befinna sig i ett utrymme med minst 23 grader varmt men gärna 25 grader.
 • Stör med olika typer av mat -ofta! Stödmata så snart du blir det minsta tveksam till om han äter själv.
 • Smärtlindra gärna, se till att veterinären skriver ut eller skickar med smärtstillande.
Detta inlägg är publicerat i Okategoriserade. Skapa ett bokmärke

4 Inlägg för Dukkha

 1. Lena Rössel skriver:

  Så skönt att ni, alla fem, mår hyfsat.
  Fortsatt god bättring önskas från Tusse, Sockerpojken och deras matte och husse

 2. Therese skriver:

  Krya på er hela gänget! (Mitt favoritcitat på latin är perfer obdura, som betyder uthärda, håll ut). Lite sorgligt, men också fint tycker jag.

 3. Tinna med Bella & Morris & Tova + Trixi skriver:

  Vi hoppas att snart dukkha faller i glömska, då nästa fas inträffar… Kliv in i paradiset, flickor i parti och minut, högt och lågt, i överflöd… Det och en knippe hö,
  Krya på er alla… 🙂

  Jättebra info om man själv står inför att få sitt djur kastrerat!

 4. Olivia skriver:

  Hoppas marsvinen blir bättre och de får krya på sig. Säger det igen, Wilson så vacker så jag dör! ;)<3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *