Oj, oj! Nu snackar vi mandarin.

Så var det dags för Skruttan att åka till Exo. Hon kom till omplaceringen den 25 januari och var spänd över magen redan då.  Men jag var inte säker på att hon inte var dräktig.

Hon fick en födelsedag: 100122.

Den tidigare ägaren har hållit Skruttan och Oliver tillsammans trots att ingen av dem var kastrerade. Nu har jag konstaterat att hennes vikt pendlat något, hon går både upp och ner; hon är hårtunn på magens sidor och  bröstvårtor är skorviga så det är rimligt att anta att det finns cystor på äggstockarna.

– Oj, oj, nu snackar vi mandarin.

Mycket riktigt hade hon det och de är stora, riktigt stora.

– Det här är nog det värsta jag sett, säger djurdoktorn.

– Detta är värre än hon med hönsäggen, va hette hon?

Fina lilla Skruttan. När du är lite piggare tror jag du ska få ett annat namn.

Han syftar på min Rosita. Hon bor hos en vän i Stockholm efter sin kastrering på Mälardalens Smådjursklinik. Hon var ingen kandidat för hormonbehandling, detta på grund av storleken på cystorna.

Så egentligen är lilla Skruttan inte en bra kandidat för det heller, men operera är inte heller ultimat…hennes skick är inte jättebra. Skruttan är inte försäkrad och operationen är ingen billig historia. Dessutom,  jag vill inte göra den på Exo.

På Mälardalens smådjursklinik gör de ingreppet med så kallat flanksnitt och på Exo använder de buksnitt. Det senare medför större risker men Exo vill inte operera med flanksnitt. Att transportera små sjuka marsvinshonor över halva landet känns ju inte heller så bra och ekonomin tillåter absolut inget sånt just nu.

Skruttan tvättar sig.

Så vad göra? Vi enas om en slags kompromiss som vi kan leva med. Skruttan verkar INTE ha ont alls. Bosse klämmer och undersöker men hon är tålmodig och pratig. Bajsar hela tiden och småkuttrar, inget upprört. Hon är en fantastisk liten individ. Börjar slicka på mina händer rätt var det är.

Man kan sticka in en nål under tiden man gör ultraljud och tömma cystorna manuellt. För att de inte ska fyllas på ska Skruttan även behandlas hormonellt och det gjorde vi direkt idag, ett chip placerades i hennes nacke och eftersom vi haft bra resultat på Musse och Lola så hoppas vi på samma utfall på denna lilla fina donna.

Chipet är ganska kraftigt tjockt och man söver när man lägger det under huden. Sen försluter man öppningen i nacken med lite kroppslim. Efteråt är Skruttan inte fräck. En lång stund rycker hon och när vi åker hem får hon vara innanför min tröja så hon inte ska bli kall.

Detta inlägg är publicerat i Okategoriserade. Skapa ett bokmärke