Bråkande hanar

Flera frågor om samma sak idag. Eftersom jag är trött och inte orkar skriva mer nytt än att Kurtan, Anja och Lina flyttat idag så klistrar jag in en text som kommer in på webbsidan så småningom igen. Så snart jag klurat ut hur. Älskar teknik, när den funkar.

Allmänna råd vid ihopsättande av marsvin

Grunden heter utrymme.

Får marsvinen utrymme är de glada.

Glada marsvin är snälla mot andra marsvin.

Sedan bygger man på med mat.

Rätt mat; massor av fint hö och lite fina grönsaker.

Därefter fortsätter du med stimulans och gömslen.

Doften kan spela viss roll, om djuren luktar likadant kan de dämpa en del av tjafset i samband med första mötet. Om man badar eller parfymerar är en smaksak. Jag använder hellre någon typ av olja doftsatt med eterisk olja än ren parfym eller deodoranter. Man kan ”parfymera” med hjälp av inkissad fleece, om en ny individ ska introduceras i en flock djur.

Att själva ytan/bolådan är hyfsat doftfri kan också underlätta och gamla marsvinsdofter och kissrester tar du bort med stark ätticka och sköljer sedan med vanligt vatten.

Inredningen ska vara ny och då menar jag inte att man ska gå och lägga flera hundra på nya trähus utan tillfälliga kartonger går fint. Efter några byten och veckor kan man sätta in de gamla husen igen fast det är bästa att spraya dem med ätticka och skölja med vatten innan.

Sammanföra två vuxna hanar

…eller hanar som plötsligt börjar bråka

Här har vi troligen orsaken till att en massa marsvin sitter som isolerade straffångar i var sin bur bredvid varann. Ibland är det kanske enda tillfälliga lösningen men på grund av att man inte helt förstår uppkomsten till dessa bråk, väljer man ofta isolering som akut åtgärd. FEL, FEL, FEL, FEL som Brasse Brännström säger. Man kan prova en del annat innan man bestämmer att det absolut inte går att låta dem leva tillsammans. Att dela ska man inte göra förrän man provat allt annat. När man delat, blir det ännu mera upptriggat; ofta står de på sin sida galler och berättar för varann hur fräcka de tycker att de själva är – och det är inte i diplomatins tecken som dessa samtal förs om man säger så.

Först vill jag tala vanliga missuppfattningar som ofta ställer till det.

Bråk mellan hanar kan uppstå i alla åldrar oavsett släktskap, ras eller hur länge de levt tillsammans. Marsvinshanar har revir behov liksom hanar av många andra arter. Vad som triggar igång bråk kan variera men i grunden bråkar de om samma sak och det är vems gener som ska föras vidare.

Samma regler gäller som för andra goda relationer mellan marsvin:

  • utrymme
  • bra mat
  • stimulans
  • gömslen

Utrymme

när det är stora utrymmen när det gäller sammanförande av flockar så talar vi i samband av sammanförande av två vuxna hanar om gigantiska utrymmen. Till viss del är det detta som gör det svårt. Men om man tänker till kanske man har ett utrymme där man kan göra detta, kanske kan du låna ett garage, eller en stor lokal om det är ”fel” årstid men är det sommartid ska man absolut använda en uteyta. Gräsmatta eller ej spelar inte så stor roll, det är känslan av att inte kunna uppsöka enskildhet som triggar bråken. Jag har sett hanar sitta och tjura i var sitt hus flera meter från varann en hel dag för att nästa dag gå och beta sida vid sida. Inte alla går såpass snabbt och sedan behövs det man kan kalla stabiliseringstid, all tid som går utan allvarligare konflikter och sammandrabbningar bygger för att detta kan bli en fin gemenskap i många år. Varje minut utan bråk är en byggsten, varje timme är en stabil vägg i det bygge som vara deras trygghet.

Mat

Hungriga marsvin är griniga marsvin så jag tycker att i detta läget är alla medel tillåtna. Mer grönsaker än vanligt och gärna lyxiga, massor av fint hö, knäckebröd, pellets och andra kraftfoder som egentligen inte behövs men allt för att hålla dem på gott humör.

Henke är snygg från vänster..

Gömslen

Allt man kan hitta på och gärna många olika. Rör, hus, kartonger och det är viktigt att ingen av dem ska känna igen dem eller att grejerna har det ena djurets doft. Vill du använda begagnade saker ändå så spaya med stark ätticka (12-24%) och spola med vatten efter några minuter. Ättickan doftneutraliserar djurens kroppsdofter.

Stimulans

Halm och grenar för hålla tänderna igång på dessa små gnagare är alltid uppskattat och är det den gröna årstiden så låt lövverk vara kvar. Gärna stora grenar som med hjälp av löven blir små gömslen de också. Använd sälg (vide) och alla typer av fruktträd och även bärbuskar som hallon, vinbär och blåbär.

Jag använder även barrträd men många varnar för att detta ger otäcka sår med varbildning som följd. Jag har själv aldrig märkt sådana problem härhemma och eftersom jag använde det redan när jag var liten så har jag svårt att sluta med det men en varning är väl på sin plats.

Björk kan man ta men mer som byggmaterial än för marsvinen att äta, de brukar nobba just björk om det inte är de skira skotten tidigt på våren.

Jag tror att en del av hanproblemet ligger i att de har tråkigt och inte kan hitta på nåt bättre än att jäklas med burkompisen. Sen gör hormonerna att det ballar ur. Man kan se det på det mest aktiva djuret i ett par ibland, att han går runt som för att hitta på nåt att göra. Om man då stör och ger dem nåt annat att göra, byter kartonger, lägger in grenar, tar upp dem i famnen tillsammans (alltid tillsammans och de bråkar sällan i famnen) en stund, flyttar all inredning så att det blir nåt nytt att kolla jag då går en stund till. Varje minut som de inte bråkar kan spela roll.

..och från höger också 🙂

Bonding

…och kanske lite farligt också.

Det är detta jag känner mig nästan tveksam till att förmedla och samtidigt tvungen då jag har bra resultat med denna metod. Särskilt bra kan det vara att tillämpa på två som egentligen är vänner men där en eller båda kommit till den jobbiga slyngelåldern. Jag illustrerar tänket med ett antal exempel sedan kan du själv kanske ge en annan inramning.

  • Badar dem tillsammans och är kanske inte fullt lika hänsynsfull som är mot  ”vanliga” marsvin vars hormoner inte går på högvarv. Råkar det komma lite vatten i ansiktet är det inget jag beklagar.
  • Låter dem ha regnskydd en regnig varm sommardag (de får inte bli kalla, men varma sommardagar) istället för att ta in dem.
  • Låter dem vara ute hela natten under tropiska eller näst intill tropiska nätter det vill säga när temperaturen inte går under tjugo grader på hela dygnet.

När jag har dem på golvet i vårt garage på vintern så kan jag råka tappa något som väsnas rejält, detta gör dem rädda, då söker de sig till varann per automatik.

Avslutningsvis

Jag tycker det är värt det, hanarna är verkligen värda det extra arbetet. För nåt så underbart roligt som två marsvinshanar som med upptäckarglädje och nyfikenhet tar sig an livet är svårt att få i husdjursväg. Du får total kärlek och fullkomlig avslappning av dessa små goa limpor. Dessutom är de snällare, gladare, stabilare än honorna om du bara kommit förbi hormonstormen som pågår under deras slyngelålder.

Sen finns det vissa hanar som är enklare; exempelvis sådana som är över arton månader, sådana som levt utan andra marsvin och en del som helt enkelt är mindre hormonstinna från början.

Jag vet att en del hävdar att det går fint med fler hanar än två. Själv tycker jag att dessa relationer är mycket osäkrare och därför brukar jag inte greja med det.

Ofta har jag fått in dessa konstellationer på tre eller fler och efter en tid märkt att en eller flera av dem är hackkyckling. Jag nöjer mig med två och arbetar hela tiden med nya metoder för att underlätta för två hanar att må bra ihop.

Så här tycker jag att det är.

 

Detta inlägg är publicerat i Okategoriserade. Skapa ett bokmärke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *