Larry+Cccc=?

Jag och min sambo har en marsvinskille vid namn Ccccc, och letar efter en livspartner till honom, och en ny vän till oss.

Vi undrar om Larry finns kvar hos er? Hur är han till sättet? Vet ni om han bott tillsammans med andra hanar förut?

Vi bor i Göteborg.

Tack på förhand!

Vänliga hälsningar Xxxx

———–

Hej Xxxx!

Hur gammal är Cccc?

Hur länge har han varit själv och vem levde han med tidigare?

Generella rekommendationer:

0-18 månader= kastrera och adoptera en eller ännu hellre två honor till honom.

Vi rekommenderar en veterinär i Halla som gör det utan narkos. Han använder istället lokalbedövning och lugnande (sedering) och du får vara med under ingreppet. Det kostar 650:-. Innan ni gör detta har vi en del saker vi tycker ni ska tänka på, eftervård med mera. Vi bidrar gärna med detta, skicka förfrågan till medlem@eragons.se och be om medlemsmail juni 2013.

18 månader och uppåt= skaffa en annan minst 18 månader gammal hane och sätt ihop dessa på en stor neutral yta. När vi talar om stora ytor avser vi flera kvadratmeter, gärna tio. Större badrum, garage, uterum eller vardagsrum där man avdelar och marsvinssäkrar. Helst utan galler eftersom galler genererar stress. De ska leva ihop på stor yta i  14 dagar innan man successivt skalar ner ytan. Vi räknar med ca en månad innan man kan introducera bur.

Relationsbygge tar tid. Galler skapar stress.

Orsaken till dessa rekommendationer är att slyngelåldern för marsvin ofta är svår och ända fram till 18 månaders ålder. Många lugnar sig sedan men risken för skador är stor när man försöker få dem att leva ihop i på liten yta snabbt. Marsvinshanar har stort behov av revir och måste få tid på sig att göra flock ihop med sin nye livskamrat. De ska bygga en relation och det tar tid. När de konstaterat att den nye kompisen går att lita på går det bra, och detta tar några veckor.

Apropå frågan och Larry. Han är adopterad, kastrerad och lever nu i en flock med fyra flickor. Webbsidan är dåligt uppdaterad.

Tyvärr är er fråga om han levt med hane förut ingen bra mätare för om det skulle fungerat. Vi har under åren sett många marsvinshanar som tidigare levt i bra hanrelationer gå loss i slagsmål med nya ”vänner”. Allt spelar in: vem den nye kompisen är, ålder, var och hur de träffas, dofter av andra marsvin.

Marsvinshanar som bildar par i ung ålder kan trots bra vänskap under de första månaderna börja bråka efter en tid. Detta beror på att deras revirbehov utvecklas och har du då dessutom två lika gamla, med ett allt ökande behov av revir så händer det att de står efter delning och skriker efter varann av saknad, men i samma bur skadar de varann flera gånger om dagen, Till  slut skadar de varann så allvarligt att det kan bli  livshotande.

Hälsningar Irene

www.eragons.se

Till medlem@eragons.se : enbart för info

—————–

Hej Irene,

tack för ditt utförliga svar. Cccc är ca 15 månader (enligt den uppgift jag fick ifrån den tidigare ägaren), så kanske är det bästa alternativet att kastrera honom och låta honom leva tillsammans med honor. Är det mycket individuellt hur mycket ”han”-beteende en kastrat har kvar? I sitt gamla hem bodde han tillsammans med en annan hane, men det funkade inte så bra emellan dem.

Har du möjlighet att skicka kontaktuppgifter till veterinären som du rekommenderade?

Vänliga hälsningar,

Xxxx

————–

Ska bli 🙂

Salihs Veterinärpraktik AB

R Salih Abdel

Mobil: 070-741 81 52

Telefon: 0300-278 12

Telefontid: 7.30-9.00 vardagar

Krokvägen 41

434 92 VALLDA

Skickar med stödmedlemsmailet.

Hanbeteendet är individuellt,  så visst finns det sådana som slutar bråka redan vid ett års ålder men också de som fortfarande gör det vid fem års ålder, så det ”säkra” sättet är kastrering. För när det väl är kastrerade spelar det ingen roll, då väljer man helt enkelt en hona.

Sen finns det sådana hanar som bor ihop med en annan kille, trivs utmärkt med att vara nummer två i flocken men när han kommer i en ny relation mycket tydligt visar att den tiden är förbi. Nu är det hans tur och han är nummer ETT.

De är väldigt oförutsägbara …och underbara!

// Irene

———–

Stort tack, jättefint material.

Då hör vi kanske av oss igen då vi bokat tid för kastreringen.. Såg i häftet att det är bra att redan ha köpt en hona ifall han skulle bli deppig under återhämtningen.

Tack för hjälpen!

Vänliga hälsningar,

Xxxx

—————-

Gör det!

🙂

Irene

www.eragons.se

————–

 

————–

Småkul:

http://www.belfasttelegraph.co.uk/breakingnews/offbeat/first-portrait-of-pet-guinea-pig-29513520.html

http://www.di.se/artiklar/2013/8/21/udda-tavla-visas-for-folket/

Detta inlägg är publicerat i Okategoriserade. Skapa ett bokmärke

Ett inlägg för Larry+Cccc=?

  1. Christina med Larry, Astrid, Lycka, Frk Hillevi Klarin och Py skriver:

    Larry hälsar och tackar för uppmärksamheten! Han har fyra mogna damer att ta hand om nu. De är väl måttligt intresserade av slyngeln (han är ju bara ett år) men har slutat bråka med varandra så jag är nöjd. Han är envis som få, glad och… Ehhh nu började de precis tjafsa och det slutade med att Larry sprang upp på ovanvåningen i buren o gömde sig. Hallå lille fjant?! Han är fin, Larry!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *